Φορο-λογαριασμό με ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, αλλά και καταβολή φόρου για πρώτη φορά για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, βγάζει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το 2014.

Εκπτώσεις συγκριτικά με το ειδικό τέλος ακινήτων μέχρι και 26% προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες που βρίσκονται σε χαμηλές και μεσαίες περιοχές της Αττικής με αντικειμενική αξία μέχρι 2.750 ευρώ και αύξηση του φόρου μέχρι και 31% για πλούσιες ζώνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για όσους έχουν εκτός από την κατοικία τους οικόπεδο μικρής ή μεσαίας αξίας εντός σχεδίου πόλης και που η συνολική αξία της περιουσίας τους είναι κάτω από 200.000 ευρώ αφού θα πληρώσουν φόρο και για το σπίτι και για το οικόπεδο ενώ μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν ΦΑΠ.

Στην άλλη πλευρά, ελαφρύνσεις λόγω της κατάργησης του ΦΑΠ θα έχουν οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας πάνω από 500.000 ευρώ, δεδομένου ότι ο φόρος που θα καταβάλλουν για τα ακίνητα θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το άθροισμα του ειδικού τέλους και του ΦΑΠ. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οι αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά η επιβάρυνσή τους θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός και για όσους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου σε ακριβές περιοχές της χώρας και μάλιστα ο φόρος θα είναι υψηλότερος γι’ αυτούς που έχουν οικόπεδα στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα ή έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.

Σημαντικές μειώσεις συγκριτικά με το χαράτσι της ΔΕΗ προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους κατοικία σε λαϊκά και μεσαία προάστια της Αθήνας, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Καισαριανή, η Καλλιθέα, το Περιστέρι, η Δραπετσώνα, η Νέα Σμύρνη. Αντίθετα αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε ακριβές περιοχές, όπως Γλυφάδα, Κηφισιά, Εκάλη και Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Στα αστικά κέντρα και πρωτεύουσες της επαρχίας ο φόρος είναι αισθητά χαμηλότερος από την Αττική και μειωμένος συγκριτικά με φέτος.