«Ακίνητος» στα 3,5 δισ. ευρώ παραμένει ο στόχος βεβαιωμένων οφειλών από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων παρά τη γκρίνια από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Οι όποιες ελαφρύνσεις σε μια κατηγορία ακινήτων θα φέρουν επιβαρύνσεις σε άλλη, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ξεκαθαρίσει πως – ό,τι και να γίνει – ο στόχος για είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ δεν αλλάζει, ενώ στο «κενό» φαίνεται ότι πέφτει η πρόταση των «ανταρτών» βουλευτών της ΝΔ για διατήρηση και το 2014 του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, ενώ για την ώρα όλα δείχνουν ότι κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις που αφορούν αλλαγή κριτηρίων και συντελεστών όσον αφορά τη φορολόγηση των μεγαλοκτηματιών και όσων λαμβάνουν επιδοτήσεις, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αποκλείσει τελικά νέες παρεμβάσεις στα αστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών η διατήρηση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ προσκρούει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας το ΕΕΤΗΔΕ δεν είχε κριθεί αντισυνταγματικό λόγω της προσωρινότητας του μέτρου που ελήφθη εξαιτίας της έκτακτης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι συζητά αλλαγές στους συντελεστές και στα κριτήρια φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ειδικά όσον αφορά τους αγρότες με μεγάλες εκτάσεις και επιδοτήσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στη φορολόγηση των αστικών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων από βουλευτές και συζητιούνται στο υπουργείο οικονομικών είναι οι εξής:

-Να αλλάξουν κλίμακα και συντελεστές ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου, ειδικά δε για τα αγροτεμάχια όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια.

-Να υπάρξει μικρή επιβάρυνση των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων που εισπράττουν επιδοτήσεις, αφού τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο υπουργείο από τον ΟΠΕΚΕΠ.

-Να απαλλαχθούν ή να ελαφρυνθούν ακίνητα “δεσμευμένα” από το δημόσιο.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων προβλέπει ότι 2,25 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν από σπίτια και διαμερίσματα, 1,1 δισ. ευρώ από οικόπεδα και 150 εκατ. ευρώ από αγροτεμάχια.