Δένδιας: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει το μνημόνιο

«Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:08
08/12/2019
Δένδιας: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει το μνημόνιο
10
loading

Προϊόν εκβιασμού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε πρωινή του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κενό περιεχομένου.

«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα».

«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ τις τελευταίες μέρες υπέγραψε το κείμενο. Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του».

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία, δεν πιστεύει στην επίλυση των διαφορών διά της βίας και δεν πιστεύει στην πολιτική των κανονιοφόρων. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δυνατότητες και τη θέληση να προστατεύσει το εθνικό της έδαφος και τον εθνικό της χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια αυτοπεποίθηση, που την έδωσε η έξοδος απ’ τη χειρότερη οικονομική κρίση που έζησε στην ιστορία της. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της και να επιβάλει τα δίκαιά μας».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως ασκείται, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Η στόχευση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει διατυπωθεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο από τον θεωρητικό της και πρώην υπουργό εξωτερικών τον κ. Νταβούτογλου, ήταν μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας. Η Τουρκία, με την πολιτική την οποία ασκεί, έχει καταφέρει να έχει πρόβλημα σε όλα της τα σύνορα. Δεν υπάρχει ένας απ' τους γείτονας της με τον οποίο η Τουρκία που να μην έχει προβλήματα».

«Κατά συνέπεια εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προασπίζω, σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως με τις επιταγές του Συντάγματος, τα συμφέροντα του τόπου μας και από εκεί και πέρα η Τουρκία ας βρει τις δικές της προτεραιότητες. Αυτό που λέμε ειλικρινά προς τους Τούρκους συνομιλητές, είναι ότι αυθαιρεσίες και ενέργειες πέραν του διεθνούς δικαίου δεν βοηθούν την Τουρκία. Τον τελευταίο καιρό ακόμα και η Τουρκία έχει αναγκαστεί σε κάθε διατύπωση σκέψης της να προσθέτει το διεθνές δίκαιο. Οι παλιοί λεονταρισμοί υπάρχουν μεν, αλλά πάντοτε πλέον η Τουρκία τουλάχιστον σε επίπεδο ισχυρισμών έχει αναγκαστεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορέσει να καταλήξει σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Υπενθύμισε δε πως θέση κατά της Τουρκίας έχουν λάβει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος.

Σχολιάζοντας την τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας είπε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Συνήθως αυτά τα πράγματα θυμίζουν προτεραιότητες εσωτερικής πολιτικής ατζέντας της Τουρκία. Δεν έχουμε λόγο να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους, ούτε να μετατραπούμε σε ακούσιους υποστηρικτές της δημοφιλίας του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του στο εσωτερικό της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων. Αν η Τουρκία θέλει τώρα να διαφωνήσουμε για θέματα που αφορούν τους πολέμους του '12 και του '22, τον πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησία ή τα θέματα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε στο πλαίσιο ιστορικών συζητήσεων και όχι στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής».

Τέλος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε πως η Ελλάδα ζητά και σ' αυτό το θέμα την τήρηση της νομιμότητας και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι, θυμίζω ότι το 2019 είναι πάνω από 55.000, πέρασαν χωρίς να καταλάβει κανένας τίποτα στην Τουρκία». «Ωστόσο, η Ελλάδα αναγνωρίζει και κατανοεί ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει άνω των 3,5 εκατ. ανθρώπων, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar fyjuyk

  Η στρατηγική της κυβερνήσης Μιζοτάκη για την Τουρκία είναι σαν το σχέδιο που είχε για τους μετανάστες.
  Ψέμα και παραπληφόρηση και όποιος κουτός τσιμπίσει.

 2. avatar True

  ΝΔ: Τρώτε το σανό μας !!

 3. avatar Βρήκαν και τα κάνουν

  Οι Τούρκοι βρήκαν την Κουλοκυβέρνηση και πουλάνε τσαμπουκά! Με τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ δε διανοήθηκαν ποτέ να κάνουν τις προκλητικές ενέργειες του τελευταίου τετραμήνου.

 4. avatar spyrospeiratis

  Αφού πλέον οι εθνικιστικοί τόνοι έκαναν την προεκλογική τους δουλειά και όλοι βολεύτηκαν μέσα στη Νέα Δημοκρατία με την «μακεδονική» καπηλεία – Τώρα δεν τολμάει κανείς τους να παραδεχτεί οτι ΦΤΑΙΝΕ και οτι ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΑΤΑ πρίν τις εκλογές η ΝΔ και για το μεταναστευτικό και για το Μακεδονικό.

 5. avatar Μην αρχιδουμε τα κοκοκο τωρα…

  Ή θα το πάμε μέχρι τέλους μάγκες , ή θα το πάμε αλλά Βουλή " μην περνάς απο μπροστά μου , φρουρά φρουρά "

 6. avatar Τόνο Μάσας.

  Τα έχετε κάνει μη πω τι τα έχετε κάνει και μου πούνε πάλι
  "οτι το σχόλιο σας απορρίφθηκε νια νια νια "
  ΦΩΝΑΞΤΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΤΖΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΠΑΛΙ!!!
  Που δεν βλέπω να προλαβαίνουν. Θα χάσουμε εδάφη ρεεεεεεεε εξ αιτίας της ανικανότητας σας.
  Πάει δεν ξέρω πως θα ληξει αυτό αλλά καλά δεν θα ληξει.Εχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες.

  1. avatar @Τόνο Μάσας.

   Αν φωνάξουν τον τσίπρα και τον κοτζιά, θα τα κάνουν σαν αυτό που έχεις ανάμεσα στα πόδια σου μωρή.

  2. avatar criskalts

   Χαχαχαχαχα Σεφερλή εσύ;

  3. avatar Φωνάξτε πάλι τον τσιπρα

   Να κάνει βόλτες τον μογγολος στην Θράκη ως ηγέτη των μουσουλμάνων κόψε το σανό φίλε σε χαλαει

  4. avatar Μάσα μην ανησυχείς

   Η Τουρκία , η πατρίδα σου δεν κινδυνεύει ακόμα απο την Ελλαδα. Στην Συρια όμως σας πάει τρένο η Ρωσία και ο Ασσαντ τα αδέλφια σου οι Τουρκμενοι θέλουν βοήθεια δεν θα κάνεις κάτι....?????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει