Τη στρατηγική της κυβέρνησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ανέπτυξε σε Ημερίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό συντονιστής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑμεΑ, είπε στις εισαγωγικές του ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπενθύμισε, ότι, η στρατηγική αυτή αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, και πρόσθεσε ότι «ήδη, συγκροτήθηκε η τεχνική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων και της Συνομοσπονδίας για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων που θα οδηγήσουν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης» σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

Για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας είπε πως:

Α. Βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής Άμυνας»

Αφορά στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, την υποστήριξη των MIRAGE-2000/5. Κυρώνεται επίσης το σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. που αφορά στα Επιπλέον Υλικά (Excess Materials) των υποβρυχίων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που αφορούν:

  • Στη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.<».
  • Στην εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και ΝΙΜΤΣ.
  • Σε θέματα σταδιοδρομικής φύσης των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματιών οπλιτών.
  • Στις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.
  • Και στη χορήγηση μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Να σημειωθεί ότι ποσοστό περίπου 80% των 279 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, θα αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) γεγονός που θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Β. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που παρέχει στους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Βασίζεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων, μετά την πρωτοβουλία των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, είχαμε εξαρχής δηλώσει ότι η βούληση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η σύνθεση των απόψεων, ώστε να καταστεί δυνατή και η ψήφιση του νομοσχεδίου από την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα.

«Προφανώς δεν προβλέπει όσα ακριβώς θέλαμε», είπε και συνέχισε: «Κάναμε όμως ό,τι χρειαζόταν για να πετύχουμε την αναγκαία συναίνεση που μας φέρνει επιτέλους κοντά σε μία μεγάλη θεσμική τομή, ώστε οι Έλληνες εκλογείς εκτός Επικρατείας να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, έστω και αφού χρειάστηκε να περάσει μισός περίπου αιώνας από τότε που το προέβλεψε το Σύνταγμά μας».

Γ.  Σήμερα η υπουργός Παιδείας παρουσιάζει τους άξονες του νομοσχεδίου που προβλέπει βήματα για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, καθώς και την ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής -της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)- η οποία θα έχει ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες και θα αντικαταστήσει την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Ειδικότερα θα προβλέπεται:

  • Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός.
  • Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης.
  • Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.