34
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής
Φωτογραφίες
Αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Βράδυ Τετάρτης 21 Ιουλίου 1965. Το κέντρο της Αθήνας έχει γεμίσει από χιλιάδες φοιτητές που διαδηλώνουν με παλμό εναντίον της κυβέρνησης του Γεωργίου Αθανασιάδη - Νόβα αλλά και του μόλις 24 ετών βασιλέα Κωνσταντίνου Β’ που έχει αναθέσει τη σχετική εντολή στον πολιτικό, λογοτέχνη και δημοσιογράφο λίγες ημέρες νωρίτερα, αφού πρώτα είχε εξωθήσει σε παραίτηση τον λαοφιλή εκλεγμένο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου που στις εκλογές είχε αποσπάσει το δυσθεώρητο ποσοστό του 52,72% των ψήφων.

Τα συνθήματα που ακούγονται είναι «κάτω οι αποστάτες», «οι προδότες στο Γουδί», «η Αυλή θα μαντρωθεί», «δεν σε θέλει ο λαός, παρ’ τη μάνα σου και μπρος» (αναφερόταν στον άνακτα και τη βασιλομήτορα Φρειδερίκη) και άλλα παρόμοια.

Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με τον βασιλέα Κωνσταντίνο Β' όταν οι σχέσεις τους ακόμα ήταν καλές

Κάθε μέρα το ίδιο σκηνικό εκτυλίσσεται τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 16 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου εκείνου του θερμού πολιτικά καλοκαιριού που πέρασε στην Ιστορία ως «Ιουλιανά», καταγράφηκαν 383 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Κάποιες απ’ αυτές θα αντιμετωπιστούν με αστυνομική βία.

Οι αρχές χτυπούν ανεξέλεγκτα τους διαδηλωτές προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη.

Κυνηγήθηκε η οικογένειά του
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα
Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο αστυνομικός που σκότωσε τον 22χρονο φοιτητή

Σε μια τέτοια σύγκρουση αστυνομικών και διαδηλωτών βρέθηκε και ο 22χρονος σπουδαστής Σωτήρης Πέτρουλας εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Γεννημένος στο Οίτυλο της Μάνης από γονείς αγρότες αριστερών πεποιθήσεων το 1942, νιώθει από νωρίς τις επιπτώσεις των ιδεολογικών πεποιθήσεων της οικογένειάς του. Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών αναγκάζεται να εγκαταλείψει μαζί με τους γονείς του το χωριό της Λακωνίας εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πατέρας του βρίσκεται στο στόχαστρο τοπικών συμμοριών της Δεξιάς που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Άλλωστε το 1946 είναι η χρονιά που ξεκινά και τυπικά ο Εμφύλιος Πόλεμος που θα διαρκέσει έως το 1949.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας σε παλαιότερες στιγμές

Η οικογένεια καταφεύγει στην Αθήνα. Ο μικρός μόλις τελειώνει το σχολείο καταφέρνει να εισαχθεί στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ενώ παράλληλα δουλεύει για να βοηθήσει τους γονείς του.

Οργανωμένος από νωρίς στην Ε.Δ.Α.

Από νωρίς έχει φροντίσει να οργανωθεί στην νεολαία της Ε.Δ.Α. (Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς), του μεγαλύτερου νόμιμου κόμματος της Αριστεράς εκείνη την περίοδο με σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Όταν ο Πέτρουλας ήταν 15 ετών, η Ε.Δ.Α. είχε φθάσει να αναχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας αναταραχή στο πολιτικό σύστημα αφού στις τάξεις του υπήρχαν σημαντικά στελέχη του έκνομου κομμουνιστικού κόμματο.

Τόσο η Δεξιά. που εκπροσωπούνταν από το κόμμα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης που είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όσο και οι δυτικές πρεσβείες προεξάρχουσας της αμερικανικής, το τελευταίο που θα ήθελαν μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, θα ήταν να δουν την Αριστερά να εδραιώνεται σε μια χώρα – «κλειδί» της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα.

Ένταξη στη Νεολαία Λαμπράκη
Η φοιτητική ταυτότητα του Σωτήρη Πέτρουλα

Η νεολαία της Ε.Δ.Α. δεν θα μακροημερεύσει. Στις 22 Μαΐου του 1963 δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο συνεργαζόμενος βουλευτής με την Ε.Δ.Α. Γρηγόρης Λαμπράκης από παρακρατικούς και περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ιδρύεται η «Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης». Τον Σεπτέμβριο του 1964 η εν λόγω οργάνωση συγχωνεύεται με τη νεολαία της ΕΔΑ και από το μείγμα αυτό θα προκύψει η «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη» που στο ιδρυτικό της συνέδριο θα εκλέξει πρόεδρο τον 40χρονο τότε μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Οι διαδηλώσεις κατά των αποστατών και του παλατιού ήταν καθημερινές το καλοκαίρι του 1965. Στο στιγμιότυπο μπλοκ διαδηλωτών της νεολαίας Λαμπράκη

Ο Πέτρουλας αν και έχει διαφωνήσει με τη διάλυση της νεολαίας της Ε.Δ.Α., εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη αποτελώντας ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας της . Μάλιστα έρχεται σε προστριβή με άλλα σημαίνοντα μέλη για την στρατηγική της οργάνωσης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί η ποινή της μομφής εναντίον του.

Συμμέτοχος στις διαδηλώσεις των Ιουλιανών
Ογκώδης διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κατά της αποστασίας

Ο ίδιος χωρίς να προδώσει τα πιστεύω του, συνεχίζει να μάχεται για τις ιδέες του. Όταν ξεσπούν τα Ιουλιανά το καλοκαίρι του 1965 θεωρεί χρέος του να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά των αποστατών βουλευτών και του Στέμματος.

Κρατάει μάλιστα ένα από τα πανό μαζί με συμφοιτητή του. Τις πρώτες βραδινές ώρες της 24ης Ιουλίου η αστυνομία για να διαλύσει την δυναμική πορεία της Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος που κατευθυνόταν προς το Κοινοβούλιο, κάνει χρήση δακρυγόνων και χτυπάει ανελέητα με γκλομπς τον κόσμο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω. Επικρατεί χάος. Το πυκνό πλήθος αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει.

Δακρυγόνο στο κεφάλι
Ο Σωτήρης Πέτρουλας μόλις έχει χτυπηθεί και σφαδάζει στα χέρια του δημοσιογράφου της Αθηναϊκής, Γιώργου Κουτλίδη. Πηγή φωτογραφίας: rizospastis.gr

Ένα από τα βομβίδια δακρυγόνων χτυπάει στο μέτωπο τον σπουδαστή Σωτήρη Πέτρουλα που σωριάζεται στο έδαφος. Η ώρα είναι γύρω στις 22:00 το βράδυ.

Ο αστυνομικός, του οποίου ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε το όνομα, δεν έριξε το δακρυγόνο στον αέρα για διαλυθεί το πλήθος, αλλά κατευθείαν στο ύψος του κεφαλιού. Ήταν καθαρή δολοφονία που ακόμη και στις μέρες μας παραμένει ανεξιχνίαστη.

Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου νεαρού αναφέρεται στον Σταθμό Α’ Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου. Η ιατροδικαστική έκθεση κάνει λόγο για θάνατο από ασφυξία λόγω του δακρυγόνου. Τι μεσολάβησε από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις τρεις το πρωί; Γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση;

Η εκδοχή της οικογένειας του Πέτρουλα και αρκετών διαδηλωτών που ήταν παρόντες στο περιστατικό είναι πως ο Σωτήρης μεταφέρθηκε λιπόθυμος στην αστυνομική κλούβα και στραγγαλίστηκε.    

Έσπευσαν να θάψουν το πτώμα
Νεαροί διαδηλωτές κραδαίνουν σκίτσο του αδικοχαμένου Σωτήρη Πέτρουλα
Η ιατροδικαστική έκθεση κάνει λόγο για θάνατο από ασφυξία λόγω δακρυγόνου, αλλά οι γονείς του υποστηρίζουν ότι στραγγαλίστηκε

Το βέβαιο είναι ότι οι αρχές αντί να παραδώσουν το πτώμα στους γονείς του, προσπάθησαν να το θάψουν βιαστικά πριν ανατείλει ο ήλιος.

Το αντιλήφθηκαν όμως οι συμφοιτητές του που έσπευσαν στο νεκροτομείο και με παρέμβαση βουλευτών της Ε.Δ.Α. το άψυχο κορμί δόθηκε στην οικογένειά του.

Όταν το πήγαν σπίτι, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους έμειναν άναυδοι. Στο νεκροτομείο είχαν σκίσει χιλιοστό προς χιλιοστό τον λαιμό του άτυχου νέου για να μην αποκαλυφθούν οι μώλωπες και οι αποδείξεις του πιθανού στραγγαλισμού.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή για τον θάνατο του Πέτρουλα

Ο τέως πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου θα καταγγείλει δημόσια τον Γεώργιο Αθανασιάδη – Νόβα ως κύριο υπεύθυνο της δολοφονίας που δεν δίσταζε να βάψει τα χέρια μου με αίμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

«Η κυβέρνηση Νόβα, δεν ηρκέσθη να είναι κυβέρνησις προδοσίας. Έγινε και κυβέρνησις αίματος. Πρέπει να εξαφανισθή από προσώπου της γης και να λογοδοτήσει διά τα εγκλήματά της» θα πει.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου

Η κυβέρνηση των αποστατών από την πλευρά της προσέφυγε στη γνωστή από ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος επιχειρηματολογία των «οχλοκρατικών εκδηλώσεων κομμουνιστών».

Παλλαϊκή κηδεία
Η νεκρική πομπή οδεύει προς τη Μητρόπολη Αθηνών, Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο ΕΡΤ , Αριστοτέλης Σαρρηκώστας
Πώς και πότε έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης το τραγούδι για τον άτυχο νέο

Η κηδεία του Πέτρουλα μια ημέρα αργότερα, το Σάββατο 23 Ιουλίου, θα μετατραπεί σε παλλαϊκή συγκέντρωση.

Χιλιάδες πολίτες θα ακολουθήσουν τη νεκροφόρα από τον Κολωνό όπου έμενε, μέχρι την Μητρόπολη Αθηνών που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, παρόντος του πολιτικού κόσμου της Αριστεράς. Το σύνθημα που δονούσε την πρωτεύουσα ήταν «ο Σωτήρης ζει».

Η είδηση θανάτου του Πέτρουλα πρώτο θέμα στην εφημερίδα Μακεδονία

Παραμονή της κηδείας συνεδρίαζε η νεολαία Λαμπράκη προκειμένου να κανονίσει τα της κηδείας. Στην κεφαλή του τραπεζιού καθόταν ο επικεφαλής της οργάνωσης και βουλευτής της Ε.Δ.Α., Μίκης Θεοδωράκης.

Όσο κουβέντιαζαν τις λεπτομέρειες της τελετής, εκείνος καθόταν και έγραφε σε ένα χαρτί. Κάποια στιγμή τους λέει: «σταματήστε τώρα, να σας πω και την δική μου πρόταση».

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη νεκρώσιμη πομπή προς το Α' Νεκροταφείο. Ο κόσμος έχει πάρει στα χέρια τον πατέρα και την μητέρα του Πέτρουλα. Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο ΕΡΤ, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, AP

Και άρχισε να τους διαβάζει τους πρώτους στίχους από το τραγούδι «Σωτήρη Πέτρουλα» που μόλις είχε δημιουργήσει.

Οι στίχοι έχουν ως εξής:

Σωτήρη Πέτρουλα, Σωτήρη Πέτρουλα,

σε πήρε ο Λαμπράκης σε πήρε η λευτεριά,

σε πήρε ο Λαμπράκης σε πήρε η λευτεριά.

Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε,

τα γαλάζια μάτια του μας καλούνε.Σωτήρη Πέτρουλα, Σωτήρη Πέτρουλα,

αηδόνι και λιοντάρι βουνό και ξαστεριά,

αηδόνι και λιοντάρι βουνό και ξαστεριά.

Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε,

τα γαλάζια μάτια του μας καλούνε.

Σωτήρη Πέτρουλα, Σωτήρη Πέτρουλα,

οδήγα το λαό σου, οδήγα μας μπροστά,

οδήγα το λαό σου, οδήγα μας μπροστά.

Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε,

τα γαλάζια μάτια του μας καλούνε.

Σωτήρη Πέτρουλα, Σωτήρη Πέτρουλα.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar kapoios

  Πώς καταφέρνει η αριστερά να ηρωποιεί πάντα τους νεκρούς της και να τους επιβάλει ως θύματα ανεξέλεγκτης βίας της άλλης πλευράς! Δηλαδή ο Αξαρλιάν, οι νεκροί της μαρφιν δεν της αγγίζουν; Όσο για την αστυνομική \"βία\" όλι γνωρίζουν ότι στις διαδηλώσεις των ιουλιανών πρωτοστατούσαν οικοδόμοι με στυλάρια που χτυπούσαν με βία την αστυνομία. Οι Λαμπράκηδες δεν πήγαιναν πίσω σε αγριότητα θέλωντας να πάρουν \"ρεβανς\" για την ήττα του εμφυλίου!

 2. avatar Κίμων

  Οι διαμάχες αριστεράς και δεξιάς είναι παρελθόν. Τώρα άλλοι είναι οι εχθροί. Μπήκαν στην πόλη.Καλή η μνήμη των πληγών του Ελληνισμού αλλά σήμερα δε χρειαζόμαστε διχαστικά άρθρα. Σήμερα προέχουν άρθρα ενότητας γιατί υπάρχει εσωτερική και εξωτερική επιβουλή της χώρας. Παίζονται πολύ πιο σημαντικά θέματα όπως η ελευθερία, η εθνική κυριαρχία και η πληθυσμιακή αλλοτρίωση και κατάληψη της χώρας. Όταν θα ξυπνήσουμε ίσως είναι αργά. Θα θέλουμε νέο 1821 από την αρχή.

  1. avatar Estiatoras

   Λαός χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένος να τα ξαναζήσει!
   Δηλαδή θα στρουθοκαμηλίζουμε βάζοντας το κεφάλι στο χώμα και θα λέμε ότι δεν συνέβησαν; Λίγη σοβαρότητα...

 3. avatar criskalts

  ΄΄Ο αστυνομικός, του οποίου ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε το όνομα, δεν έριξε το δακρυγόνο στον αέρα για διαλυθεί το πλήθος, αλλά κατευθείαν στο ύψος του κεφαλιού.\'\'
  ΣΟΒΑΡΑ ΡΕ;;;

  1. avatar Μην μας αφήνεις σε αγωνία

   Ξέρεις κάτι παραπάνω; Για πες...

   1. avatar criskalts

    Καλό, ξεκαρδιστικό... τώρα πίσω στην τρύπα σου, γρήγορα!

    1. avatar Η βλακεία είναι ανίκητη

     Κλασικές απαντήσεις ανόητων που δεν έχουν επιχειρήματα

 4. avatar Έργα και ημέρες της δεξιάς

  Μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της δεξιάς ακολουθεί ακραία καταστολή από την κυβέρνηση της δεξιάς. Η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα ήταν άλλη μια βδελυρά πράξη που κατέληξε στη δικτατορία της 21ης Απριλίου.
  Στη συνέχεια οι χουντικοί έκαναν το προδοτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Μακαρίου... Αυτό έφερε την εισβολή των Τούρκων και την κατάληψη έκτοτε σχεδόν του 40% της Κύπρου.
  Έτσι σήμερα η Τουρκία έχει πάτημα και προβαίνει στις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο κυπριακό κομμάτι της ΑΟΖ.

  1. avatar @Έργα και ημέρες

   Τότε όμως η αριστερά ήταν πραγματική αριστερά και όχι σαν αυτούς τους παλιάτσους που παριστάνουν σήμερα τους αριστερούς.

 5. avatar Αγαπώ όλον τον κόσμο γύρω μου. Μοιράζω αγκαλιές και φιλιά. Σας λατρεύω!

  Εύχομαι σε όλους σας την πιο καλή μέρα, αλλά έχω πάλι μερικές απορίες. Πώς γίνεται αγαπητοί μου συμπατριώτες, όλοι οι αδικοχαμένοι \"ήρωες\" σε αυτόν τον τόπο, να είναι του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου?
  Μόνο αυτοί έφυγαν από την όμορφη ζωή, αδικοχαμένοι και πολιτικά δολοφονημένοι?
  Ο κ.Θεοδωράκης που υπογράφει το συγκινητικό στιχουργικό που διάβασα για τον νεαρό, είναι εκείνος ο .....υπουργός του γερο Μητσοτάκη, τότε που το ΚΚΕ του καπετάν Χαρίλαου Φλωράκη συγκυβέρνησε με την Δεξιά για να φύγει από την μέση το κ
  Κέντρο???
  Και εσείς αγαπημένοι μου, τι παριστάνετε εδώ?
  Τι και ποιους ακριβώς υπερασπίζεστε? Έχετε μολυνθεί όλοι πια σε αυτόν τον τόπο?
  Τα φιλιά μου σε όλους σας, ελπίζω να βρεθεί η θεραπεία και για εσάς κάποια μέρα....

  1. avatar Nick”Z”

   Γιατί αυτούς κυνηγάγατε ανελέητα, μικροκούκουτσο μυαλό.(Σε αυτό δεν υπάρχει θεραπεία..με αυτό το μυαλό θα πεθάνεις).
   Δεν μπορούσατε και δεν μπορείτε ακόμη να παλέψετε ιδέες και για αυτό δολοφονείτε κορμιά.
   Ντροπή σου που βάζεις το ήρωες σε εισαγωγικά....
   Αυτό σημαινει ειρωνεία για ενα νεκρό φοιτητή που απαιτούσε και διαδήλωνε ειρηνικά για την τήρηση του Συνταγματος.

   1. avatar Xountalas

    Οι κουμουνες από τήρηση του Συντάγματος άλλο τίποτα.Να σου θυμίσω την δήλωση της Παπαρήγα ότι το ΚΚΕ δεν είναι υποχρεωμένο να τηρεί το Σύνταγμα γιατί...δεν το έχει ψηφίσει? Από πότε οι αλητοκομμουνιστες έγιναν νομοταγείς πολίτες? Πετάτε ένα \" αστικό Σύνταγμα ενάντια στα .. λαϊκά συμφέροντα\" και το κάνετε σκουπιδοχαρτο. ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.

   2. avatar Χαχαχαχαχαχαχααααααα!

    Για τον υπουργό του Μητσοτάκη δεν του έγραψες τίποτα όμως. Κάνεις γαργάρα με μπεταντίν Νικολάκη.

   3. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα , αλλά ”φώς’ δεν βλέπω. Όλο στα φάσκελα μας έχει ο λαός με την εργατιά και στο 5,5%. Αλλά εγώ εκεί, ακούραστος και γκάπα-γκούπα χράτσ-χρούτς γκάπα χρούτς….

    Μα τι λέει ο βλάξ? Για ποίο Σύνταγμα πέθανε? Για ποιο Σύνταγμα βρε μπιντέ του γράφεις του ανθρώπου?
    Αφού ήθελε να εφαρμόσει το δικό σας \'Σύνταγμα\". Το γνωστό, που σε όλες τις κομμουνιστικές χώρες όποιος δεν ήταν κομμουνιστής.... ούτε το πτώμα του δεν βρισκόταν!
    Ού να χαθείς φασισταριό και σύ, συνεργάτη των Ναζί το \'39, που κάνατε παρέλαση παρέα! https://www.youtube.com/watch?v=TD4PTLHKgiw
    Μια χαρά τα είπε ο άνθρωπος και τσίμπησες αμέσως φασισταριό. Φασίστα.

 6. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ Α.Ε (Εταιρεία διεκπεραιώσεων εθνικών και κοινωνικών θεμάτων πάντα εις βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδος)

  Πάμε ρε ραγιάδες αριστεροκεντροδεξιοί, ξεκινήστε τα μπινελίκια για το ποίος ήταν πιο χειρότερος από τον άλλον. Δώστε ότι έχετε!
  Εγώ είμαι έτοιμος, πήρα πόπ-κόρν και κόκα κόλα....

  1. avatar Κασιος χρηστος

   το μίσος εναντίον όσων έχουν διαφορετική άποψη (πολιτική τοποθέτηση, θρησκεία κ.λπ) Ειναι δυστυχος η ευτυχως ο ορισμος της μισαλλοδοξιας αδερφε.

 7. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Ο Σωτήρης Πέτρουλας συλλαμβάνεται χτυπημένος στις 22.00 το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1965. Μέχρι τις 03.00 της ίδιας νύχτας δεν ξέρει κανείς πού βρίσκεται. Εκείνη την ώρα εκδίδεται το ανακοινωθέν από το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών που μιλάει για θάνατο από ασφυξία λόγω δακρυγόνου. Όμως ποτέ δεν δίνεται εξήγηση για το τί ήταν οι εκδορές που είχε στο λαιμό του, γιατί προσπάθησαν να τον θάψουν χαράματα πριν καν δώσουν το σώμα στους γονείς του, γιατί η ιατροδικαστική έκθεση της οικογένειας αργότερα έδειξε επεμβάσεις στον εγκέφαλο και τους πνεύμονές του. Η μαρτυρία της μάνας συγκλονιστική:
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/07/blog-post_741.html

 8. avatar gkagkarin.blogspot.com

  ...
  Σωτήρη Πέτρουλα, Σωτήρη Πέτρουλα
  σε πήρε ο Λαμπράκης σε πήρε η Λευτεριά
  Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε
  τα γαλάζια μάτια του μάς καλούν

  Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε
  τα γαλάζια μάτια του μάς καλούνε
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/07/blog-post_741.html

 9. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Ήταν Τετάρτη, η μέρα που τον σκότωσαν. Κάτι παιδιά φέρνουν το τραγικό μαντάτο στους γονείς του. Ο Σωτήρης ήταν νεκρός.
  Ο θάνατός του δεν προήλθε από χτύπημα καπνογόνου στο κεφάλι του, όπως ήταν η επίσημη ανακοίνωση της Ασφάλειας.

  Ο Σωτήρης δολοφονήθηκε από στυγερούς εγκληματίες, ποδοπατήθηκε, χτυπήθηκε αλύπητα στο κεφάλι με τα κλομπ.

  Η κηδεία του, με παλλαϊκή συμμετοχή, γίνεται μια βροντερή καταγγελία στην «καχεκτική δημοκρατία» του μετεμφυλιακού κράτους της δεξιάς, των παρα-συνταγμάτων, των επεμβάσεων στην πολιτική ζωή του παλατιού και του αμερικανικού παράγοντα.

  Η θυσία του Πέτρουλα γίνεται τραγούδι ποίημα. Η τέχνη, μέσα σε χαλεπούς καιρούς λογοκρισίας, διασώζει στη συλλογική μνήμη τους αγώνες και το άδικο τέλος του, διαφυλάσσει την ιστορική πορεία μιας ολόκληρης γενιάς, που είδε την άνοιξη της να χάνεται.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/07/blog-post_741.html

  1. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα, αλλά “φώς” δεν βλέπω. Όλο στα φάσκελα μας έχει ο λαός με την εργατιά και στο 5,5% . Αλλά εγώ εκεί, ακούραστος και…γκάπα-γκούπα, χράτς χρούτς, γκάπα-γκούπα, χράτς….

   Καλώς τον σφυροδρεπανάκια, πάλι βρε απολίθωμα θα κάνεις τα κακά σου παντού εδώ, σε όλα τα άρθρα?

 10. avatar Κασιος χρηστος

  μια σειρα βρομικων δολοφονιων .υπαρχει αυτο το κομματι της ιστοριας μας που μας πληγωνει.ακομη και σημερα καποιοι εκμεταλευονται αυτο το παρελθον .το πως λειτουργουσε το κρατος τοτε σαν παρακρατος και το πως λειτουργει σημερα. ναι πορεια για τον γρηγοροπουλο συμφωνω γιατι οχι για τον αξαρλιαν ομως.γιατι το αιμα εκεινων των αγωνιστων ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ ΖΕΒΓΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΑΝΤΥΠΑΣ κτλ δεν το εκτιμησαμε σωστα και παραμορφωθηκαμε κοινωνικα .Ο λαος δε πρεπει να ξεχνα οτι αυτος ειναι ο φυλακας των νομων και της δημοκρατιας.τοσα αδικα βλεπουμε γυρο μας και ειμαστε κλεισμενοι ακομα στα καβουκια μας και στο σπιτι μας πρεπει να βγουμε στους δρομους της φωτιας.μονο ετσι θα κερδισουμε κατι και δυστιχως ισως δωσουμε και εμεις το αιμα μας για τα δικαια των ανθρωπων.Συγχαρητηρια για το αρθρο.

 11. avatar Nv

  Μια ζωή ο Μίκης να χωθεί να εκμεταλλευτεί το παραμικρό για την οικουμενική δε λογοδότησε ποτέ, ο πρώτος που διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν έλαβε αναδρομικά σα βουλευτής σε καιρό κρίσης, φάτε ήρωες χειρότερους από δοσιλογους

 12. avatar Άντε καλά

  Η ιστορία της Δεξιάς στην Ελλάδα.
  Δοσίλογοι, μελανοχιτωνες,
  κουκουλοφόροι καταδότες, μαυραγορίτες λαδέμποροι, συνεργάτες των ξένων Γερμανών Άγγλων Αμερικανων \"ξεπλυμενοι\" δολοφόνοι με κοστούμια.
  Αλλά κυρίως Μπατριώτες.
  Οπως ο τσεκουριας Βορίδης που στρογγυλοκαθεται και βρομιζει τα εδρανα της Βουλής.

  1. avatar τα αμερικανακια …τα τραμπακια…δεν μιλανε…..γλειφτες του παιατ

   5 χρονια ο σορος και ο παιατ κυβερνουσαν.....αμερικανοδουλα σοροπληρωμενα καθαρματα

  2. avatar ολα αυτα που γραφεις

   ειναι και δικα σας κατορθωματα...βρωμοσυριζονηδες προδοτες.....δες τι κανατε στη σοβ ενωση...εξοντωσατε το μισο κοσμο....

 13. avatar Mplaky

  ΚΥΡΙΕ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΑΕΠ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 14. avatar Σταυρος Μ.

  Τα ειρωνικα σου σχολια για τον αγρια δολοφονημενο Σωτηρη Πετρουλα προφανως προερχονται απο την απουσια Ελληνικης Παιδειας. Σιγουρα οι συγγενεις του θα σε εχουν συγχωρησει ηδη, γιατι εχεις το ακαταλογιστο!!!
  Υ.Γ. ..για την ιδεολογια σου δεν το συζηταμε, γιατι....δεν υπαρχει.

 15. avatar Ιστορικός καρπάθια δράκουλας

  Ο Δράκουλας με συγγενικό αίμα επιβιώνει !

 16. avatar ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟς

  πως γινεται παντα να γινονται ηρωες οι \'\'υποτιθεμενοι αδικιμενοι΄΄ αριστεροι σε αυτη την χωρα δεν το εχω καταλαβει.κ ουτε προκειται.Και ειναι απλο γιατι ο ΄΄θεοδωρακης΄΄ εγινε υπουργος στην κυβερνηση του αποστατη ,για την οποια διαδιλωνε ο ατυχης νεος..τωρα ποιος δουλευει ποιον δεν ξερω..αλλα αυτο που ξερω πλεον ειναι οτι οτιδηποτε κακο γινεται στην ελλαδα υπαρχουν ενοχοι..κ αυτοι ειναι οι αριστεροι..

  1. avatar Δδγδ

   Βλαξ κ επικινδυνος!

   1. avatar σαν το κουικ ..το κοκαλη το καρανικα το μαρκου το λαππα?????

    το ζουραρι το πολακη το δανελο ?????

  2. avatar αυτό που ξέρω εγώ

   είναι ότι γεμίσαμε αιλιναραις

   1. avatar Xountalas

    Aιλιναραις και όχι προδοταρια της Αριστεράς?

   2. avatar ο κιμ θα σου πει μονο

    τι ξερεις...ξεραδια ξερεις.......την παλια αριστερα μην τη ιανετε στο βρωμοστομα σας ...τη μολυνετε ..τη βρωμιζετε

Παρακαλούμε περιμένετε ...