«Οι πρόσφατες απαράδεκτες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας σχετική επιστολή στον ΟΗΕ και η υπογραφή “μνημονίου κατανόησης” με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης με στόχο τη χάραξη της ΑΟΖ στην περιοχή, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, αποτελεί παραπέρα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας» υπογραμμίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

«Οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται με την προκλητική παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ και την προώθηση διχοτομικού σχεδίου στο Κυπριακό, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στον ελληνικό και θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο, την εισβολή στη Συρία και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της γειτονικής χώρας στην ευρύτερη περιοχή» επισημαίνει και προσθέτει πως «οι εξελίξεις εκθέτουν την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα τις δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου που καλλιεργούν απαράδεκτο εφησυχασμό όλα αυτά τα χρόνια».

«Οι μύθοι για τον ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν καταρριφθεί. Οι δυνάμεις αυτές είναι μέρος του προβλήματος. Η στάση τους ενθαρρύνει και τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα μέσα από τα παζάρια για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή και τα σχέδια για τη συνδιαχείριση των θαλάσσιων ζωνών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Αν. Μεσόγειο. Η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνη για το λαό μας» υποστηρίζει το ΚΚΕ.