Η ελληνική απάντηση σε Τουρκία – Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες

«Η συμφωνία θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει η Αθήνα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:29
28/11/2019
Η ελληνική απάντηση σε Τουρκία - Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες
6
loading

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες για υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, ο κ. Γεννηματάς διαμηνύει πως μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ δεν συμβαδίζει και με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεννηματά υπογράμμισε:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Στο μεταξύ, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ επιβεβαίωσε σήμερα την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ωστόσο δεν έκανε γνωστή καμιά λεπτομέρεια.

Η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν από το 2014 υπό τον Χαλίφα Χάφταρ πολιτικές παρατάξεις αντίθετες στην κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως το Μνημόνιο Συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα είναι «παράνομο».

Η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις επιτροπή του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη αποκάλεσε το Μνημόνιο Συνεννόησης «κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης» και απειλή για «την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Το Reuters επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφωνήσαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Το Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει πως η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια συνάντησης χθες, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Τον Ιούνιο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ ανακοίνωσε πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τον Σάρατζ με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και με φορτηγά, ενώ ο LNA δέχεται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα έχει στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματά της

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν μπόρεσε να καταλήξει σε τέτοιες συμφωνίες με μερικές άλλες χώρες, αλλά μπορεί να το πράξει στο μέλλον.

Το Ρόιτερ επισημαίνει πως η συμφωνία μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Carman

  Τι ρεζιλίκια ειναι αυτα? σιγά τις δηλώσεις σας εχει γράψει ο Σουλτάνος [...]. Τι εναι αυτα κ. Δένδια? απο εσάς περίμενα διαφορετική αντιμετώπιση. Σοβαρεφτητε. Μα καλά σας εχει κανει ένας [...] να μη ξέρετε που πατάτε?ελεος αλλα τι λέω τωρα εγώ εδώ εχει κανει το Πλανητάρχη να τσιμπιετε.

 2. avatar ΕΓΩ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ

  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΥΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ Κο ΝΤΟΚΟ ΘΑΝΟ..(ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΠΙ ΜΙΣΘΟ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΑΠΕΜΠΕ..ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΟΝΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΝΕΝΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...
  ΑΥΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ..Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ!!!

 3. avatar Γύπας

  Το έχετε προσέξει ότι δεν χρησιμοποιούν οι πολιτικοί μας ποια την λέξη κόκκινη γραμμή !! Γιατί αυτήν την έχουν ξεσκίσει οι Τούρκοι . Οι πολιτικοί μας δεν ξέρω τι άλλο περιμένουν να μας ξεσκίσουν για να πάρουν μύά σοβαρή απόφαση επιτέλους και να τελειώνουμε μια για πάντα με αυτούς.

 4. avatar takΕ

  ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΡΗΣΟΥΝ 12 Ν.Μ. ΚΑΙ ΑΟΖ Τ Ω Ρ Α ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

 5. avatar Ολο ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ στελνετε στη Τουρκια ! ποιος σας ΑΚΟΥΕΙ ?

  Με Προχειρα λογια του Αερος που δηθεν κατι Λετε ! Αυτο δεν ειναι ΣΟΒΑΡΗ Εξωταρικη πολιτικη ! Για της Απαιτησεις της Τουρκιας που ακομα Προχθες Εστειλε Μακροσκελεστατη επιστολη στον ΟΗΕ ! Για τα Δηθεν δικαιωματα της στη Μεσογειο και στο Αιγαιο ! δεν απαντας στην Τουρκια με Μηνυματα καλης γειτονιας ! η Τουρκια αυτα δεν τα γνωριζει και Ασκει Σωστη Εθνικη Εξωτερικη Πολιτικη απευθηνομενη στον ΟΗΕ ! ΕΜΕΙΣ τι κανουμε ? Ξεχναμε τον ΟΗΕ που πρωτοι εμεις οφειλουμε να Διαμαρτηρομαστε επισημα στον ΟΗΕ για τις ενεργειες της Τουρκιας ! Ας Σοβαρευτουμε λοιπον και να παυσουμε τα μηνυματα !.........ΙΑΣΩΝ !

 6. avatar SER 30

  Το Ρόιτερ επισημαίνει πως η συμφωνία μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο............ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ . ΔΗΛΑΔΗ : ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΚΑΘΕ Η ΟΠΟΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ \'\' ΣΥΝΟΡΑ \'\' ΤΟΥΣ . ΚΑΙ ΑΥΤΟ \'\' ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΠΛΕΞΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ \'\' . ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ [...] ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει