Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα κυνηγήσουμε αμείλικτα τους εγκληματίες που εμπορεύονται και βασανίζουν παιδιά»

«Κανένα παιδί μόνο»: Tο κυβερνητικό σχέδιο για τα 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:57
24/11/2019
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα κυνηγήσουμε αμείλικτα τους εγκληματίες που εμπορεύονται και βασανίζουν παιδιά»
35
loading

Συνολικό σχέδιο για την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν φτάσει στη χώρα μας μέσω των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και ζουν υπό άθλιες συνθήκες ενεργοποιεί η κυβέρνηση.

Στόχος είναι η μεταφορά 2.500 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε καταυλισμούς όπως η Μόρια και 1.300 που αγωνίζονται να επιβιώσουν εκτός οργανωμένων κέντρων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, οι οποίες θα ειδικεύονται στην πολύπλευρη παροχή της φροντίδας που απαιτούν τα παιδιά.

Παράλληλα, το κράτος δρομολογεί ένα πλέγμα μέτρων ώστε να θωρακιστούν τα δικαιώματα των παιδιών και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα κυκλώματα που τα εκμεταλλεύονται, εκθέτοντας τα -μεταξύ άλλων- σε καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση.

Κάθε νέα δομή θα φιλοξενεί μικρό αριθμό ανηλίκων και θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών για στέγη, τροφή, εκπαίδευση, πρόσβαση σε φαρμακοϊατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη και στοργή. Θα προσφέρει επίσης τις απαραίτητες νομικές υπηρεσίες στα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν συγγενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θέλουν να επανενωθούν με την οικογένειά τους.

Ήδη λειτουργούν περίπου 60 τέτοιου τύπου δομές στη χώρα μας και φιλοξενούν περίπου 1.200 παιδιά, κυρίως με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων ή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Θα προσδιοριστεί νομοθετικά ο χαρακτηρισμός «ασυνόδευτο ανήλικο», ώστε τα παιδιά να έχουν status αιτούντος άσυλο και κατοχυρωμένα δικαιώματα. Θα διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβασή τους στην Υγεία και την Παιδεία. Η ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων που σχετίζονται με τη βία σε βάρος ασυνόδευτων παιδιών ή την εκμετάλλευσή τους θα γίνει ιδιαίτερα αυστηρή, ενώ η εξάρθρωση των κυκλωμάτων εκμεταλλευτών θα αποτελέσει προτεραιότητα για τις διωκτικές Αρχές.

Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί εν πολλοίς από το ταμείο AMIF της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ήδη στηρίζει πολλές από τις υπάρχουσες δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, αλλά και από ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, μερικά από τα οποία ήδη στηρίζουν κάποιες υφιστάμενες δομές. Θα επιδιωχθεί επίσης η μέγιστη δυνατή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Το πρόγραμμα θα εκτελεστεί υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού ώστε να συντονίζονται ταχύτατα όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Εθνική Συντονίστρια Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο. Η κυβέρνηση βασίζεται στην ενεργή στήριξη της κοινωνίας των πολιτών καθώς και προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε αυτή, με πρώτο εθελοντή τον Απόστολο Δοξιάδη, επιφανή υπέρμαχο του κράτους δικαίου. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο για το προσφυγικό και συγκεκριμένα τις 5+1 δράσεις που αναλαμβάνει, το κλείσιμο της Μόριας και της ΒΙΑΛ και τη δημιουργία κλειστών δομών.

Για το σχέδιο για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο» παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλοι αναγνωρίζουμε την εθνική πρόκληση του Μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γνωστά είναι, επίσης, τα προβλήματα στα νησιά μας και οι οργανωμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Όπως φανερές είναι και οι μεγάλες ευθύνες των γειτόνων μας, αλλά και της Ευρώπης. Για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, που εκδηλώνεται στα ανατολικά όρια της ηπείρου μας.

Υπάρχει, ωστόσο, και μία πληγή του Προσφυγικού που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας. Μας το επιβάλλει ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η ίδια η παράδοσή μας. Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα. Χωρίς κανέναν δίπλα τους και χωρίς ελπίδα μπροστά τους. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν μέσα στην εκμετάλλευση και στο έγκλημα.

Οι μικρές ψυχές του κόσμου δεν μπορεί να γίνονται θύματα των ενόχων του κόσμου. Γι’ αυτό και αναλαμβάνω προσωπικά την υπόθεσή τους, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Φυσικά, θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς. Με ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που ενδιαφέρονται. Όλοι μαζί, τώρα, θα πετύχουμε περισσότερα.

Ξεκινώ με μία αυστηρή προειδοποίηση: Όσοι εγκληματίες τολμούν να βασανίζουν και να εμπορεύονται παιδιά, να ξέρουν ότι το κράτος θα τους κυνηγήσει αμείλικτα. Και θα τους τιμωρήσει χωρίς οίκτο, σώζοντας τα αθώα πλάσματα από τα χέρια τους.

Και συνεχίζω με το σχέδιό μας: Ταχύτατα θα συγκροτηθούν δομές φιλοξενίας για τα 4.000 παιδιά που σήμερα βιώνουν άθλιες συνθήκες. Η κάθε δομή θα στεγάζει μικρές ομάδες, που θα τρέφονται και θα ζουν όπως απαιτεί η τρυφερή ηλικία τους. Με τη βοήθεια δασκάλων, γιατρών και ψυχολόγων και με τη θαλπωρή που, δυστυχώς, δεν έχουν από τους γονείς τους.

Πρωταγωνιστές στην προσπάθειά μας θα είναι δύο πραγματικοί εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών: Ως Εθνική Συντονίστρια διάλεξα μία γυναίκα με παιδεία, γνώση και μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου, την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο πλευρό της, ένας σταθερός υποστηρικτής του Κράτους Δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.
Η Ελλάδα δίνει σήμερα πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς: Κανένα παιδί μόνο!»

Δήλωση Ειρήνης Αγαπηδάκη:
«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την τιμή που μου έκανε να με εμπιστευτεί σε ένα τόσο δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Έχω βαθιά επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων, αλλά έχω και εμπιστοσύνη στους έλληνες πολίτες ότι αυτή η προσπάθεια θα βρει μία θέση στην καρδιά τους».

Δήλωση Απόστολου Δοξιάδη:
«Είναι καθοριστικό ότι τονίστηκε η σημασία της Κοινωνίας των Πολιτών, γιατί ως τώρα είχαμε μάθει, στην Ελλάδα, να βλέπουμε το κράτος από τη μία και τους πολίτες απέναντι, ουσιαστικά. Η Κοινωνία των Πολιτών ακριβώς γεφυρώνει αυτό το χάσμα, άλλοτε απαιτώντας κι άλλοτε συνεργαζόμενη δημιουργικά με το κράτος, όχι με φωνασκίες αλλά με συνεργασίες. Στο σχέδιο του Πρωθυπουργού, το «Κανένα παιδί μόνο», νομίζω μπορεί να φανεί πολύ καθοριστικά η μεγάλη σημασία που μπορεί να παίξει. Όσο κι αν δεν είναι αυτονόητο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Κανένα παιδί μόνο» η Ελλάδα θα δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στην Ευρώπη, γιατί πιστεύω ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει συνολικά αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ασυνόδευτων με τον τρόπο που θα γίνει».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar φιλελληνας

  ρε κουλη ..οι ευρωπαιοι που δεν θελουν τα ...αδεσποτα ..δεν ειναι Μ@@@@@@@ ξερουν οτι το κοστος να τα αποκαταστησεις ειναι ανυπολογιστο !!!! για αυτο δεν τα θελουν και σου γυριζουν τις πλατες !!!! τα περισσοτερα δεν ειναι ..μωρα ..αλλα 14σαρηδες κρεμανταλαδες !!!! εσυ αναλαμβανεις την ευθυνη για τα αδεσποτα που οι γονεις τους τα εφεραν εδω τα απαρατησαν και κανουν την ζωη τουςσε αλλες χωρες της ευρωπης !!!!!!ξαφνικα επιασαν τον κουλη οι ευεσθησιες !!!! με την μονη διαφορα ο ....μεγαλος ευεργετης κουλης....θα βαλει την ευαισθησια ...!!!!! και ο φορολογουμενος το χερι στην τσεπη για πολλα χρονια ...!!!! ΑΥΤΑ ,,,ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΣΟΡΡΟΣ ...ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ [...] ...!!! Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ...ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DΝΑ...ΔΩΣTE MONIMO ΑΣΥΛΟ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΔΕΠΟΤΑ...ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA !!!!! ΕΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΛΗ....ΣΤΗΝ ΚΑΙΡΙΑ ΘΕΣΗ ...ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΡΡΟΣ ........ !!!

 2. avatar CORVUS_CORAX

  Αντε ρε συριζαιε με γραβατα να κοιταχτεις στον καθρεφτη και μετα να φτυσεις τον εαυτο σου που κανεις τ\' αδυνατα δυνατα για να εποικισεις την Ελλαδα με αλλοεθνεις. Αντε να χαθεις.

  1. avatar Απάντηση σε C C

   ++++++++++++++
   Γειασάν ρε φίλε !!!

 3. avatar ελληνικη λυση

  ποια ανηλικα παιδια? οι 20χρονοι και οι 25χρονοι? ποιο κλεισιμο συνορων? μας δουλευουν ψιλο γαζι. αφου μολις το λαθρολιμενικο και η λαθροφροντεξ δουνε λαθροβαρκουλες να ερχονται απο την τουρκια πανε και τους βοηθανε να ερθουν στα νησια. καλα στον εβρο γινεται της μουρλης μπαινουν ανεμποδιστοι οι λαθρο και πανε στις πολεις και στα χωρια κατευθειαν.

 4. avatar Aimilios

  \"ελα μωρε 1 φορα το εξαμηνο, τι θα παθει το παιδακι;;;\"
  Δριτσας - βουλευτης συριζα

 5. avatar Νενεκο

  Να θυμάσαι ότι impossible nothing . Το νου σου [...].

 6. avatar Νικος χασαπης

  κουλη προδοτη να κοιτάς πίσω σου και εσυ και η ντορα.

 7. avatar PanosGianaros

  Ε, Κούλη . . . . . . πόσες μέρες \' \' τιμωρούσατε \' \' τον Γεωργιάδη τον επονομαζόμενο και Παιδεραστή . . !
  Λυπηθείτε τον τον κακομοίρη . . . !

 8. avatar Εγω κατι μαντραχαλαδες

  Ειδα να παιζουν με το κινητο ..ποια παιδια ρε χαμενε Κουλη???

 9. avatar διωχνε κυριακο…..

  απελασεις αμεσα.....αλλα μας ελεγες...αλλαξες γνωμη>>????στη βουλγαρια ιταλια γιατι δεν πανε?????

 10. avatar Ο

  Και αφού θέλει να προστατεύσει καί καλά θα κάνει τα παιδάκια τότε γιατί επέτρεψε να πάνε στην δική του Γεωργιάδη πού κατηγοριτω για παιδεραστία η Ασημακοπούλου και το άλλο το ποντίκι να τον υπερασπιστούν; Υποκριτής

 11. avatar Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ….

  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΑΡΕΤΗΣΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ..ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ..ΕΞΩ ΤΑ ΜΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

 12. avatar Savvidis

  Να τον χαίρεστε όσοι τον ψηφίσατε.

 13. avatar ΠΑΡΕΤΗΣΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΕ..

  ..ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΥΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ..Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ..ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΕΤΗΣΟΥ..ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 14. avatar Ο

  Μάζεψε τους άστεγους πού ούτε το κράτος ούτε η εκκλησία κάνετε κάτι και βέβαιος πρέπει να ξεχωρίσεις τα παιδιά και τίς οικογένειες μεταναστών από τίς φυλακές πού πάς να φτιάξεις Το έγκλημα να μας πείς

 15. avatar Fire40

  Με τις ορδες των παρανομα εισερχοντων στη χωρα τι θα κανεις Κυριακο Μητσοτακη; Γιατι πρωτα κατηγορουσες και ισως δικαια το Συριζα. Τωρα που μπαινουν και απο τις κλειδαροτρυπες τι θα κανεις; Ειδες οτι αλλο η θεωρια και αλλο η πραξη. Θα σπρωξεις πισω τις βαρκες η θα τις βουλιαξεις οπως οι Ιταλοι; Και που σαι εμεις τους φορτωνομαστε στα μερη μας οχι εσυ στη βιλα σου. Το καζανι εχει ξεχειλισει και θα σας παρει και θα σας σηκωσει.

  1. avatar @Fire40

   Τουλάχιστον αυτοί παρουσίασαν κάποιο σχέδιο και δεν τους προσκαλούν όπως έκαναν με τις δηλώσεις τους τα στελέχη σύριζα.

  2. avatar τωρα σχολιασες σωστα….

   ελεος με τους μεταναστες.....γεμισε η κρητη και ολη η ελλαδα......πας στα χωραφια και βλεπεις ξενους...ακους αλλες γλωσσες ...ουδεις ελληνας.....

 16. avatar Κα Κα Κερίαααα !!!

  - Ελα βρε Τοτό, τι είναι πάλι ;
  - Κερία, αν κάποιος τα προσέχει τα παιδάκια, τους δίνει φαΐ, τα χαϊδεύει και στέκεται πάντα πίσω τους, θεωρείται κι αυτός εγκληματίας ; Κερία ;

 17. avatar Πελασγος

  Δώσε πόνο κουλη φέρε πραμα τώρα που σαλεύει,μην ανυσυχεις σε 1-2 χρόνια που θα φοράνε όλοι μαντήλες πάλι εσένα θα ψηφίσουν κουλη δημοκράτη.

 18. avatar Ποιον θα κυνηγησεις ξεφτυλισμενε;

  Τον εαυτο σου στον καθρευτη; Προδοτη. Δουλεμπορε. Εισαι πιο ζαιος και απο τον τσιπρα. Ξεπουλημενε σε μερκελ εντογκαν. Αν υπηρχε θεος θα ειχε καψει ζωντανο.

 19. avatar Πτολεμαίος.

  Τι λει ρε παιδιά το άτομο; εσύ δεν μας έλεγες ρε Μήτσο ότι θα διώξεις τους εισβολείς; ΜΆΛΛΟΝ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΓΡΑΒΆΤΑ ΜΑΣ ΒΓΗΚΕΣ.

 20. avatar Κολπο των..ΜΚΟ

  ..για να καλουν τα ανηλικα τους..ενηλικες!! ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει