Έχοντας επιστρέψει αεροπορικώς μόλις πριν λίγες ώρες από το Λονδίνο, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο με την κόρη του Σοφία που ζει και εργάζεται στη βρετανική πρωτεύουσα και χθες το βράδυ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι βρισκόταν στην περιοχή μετέβη στην O2 Arena προκειμένου να παρακολουθήσει διά ζώσης τον θρίαμβο του Έλληνα τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά (ο οποίος κατέκτησε τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής τίτλο της καριέρας του στον τελικό του ATP Finals), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις 10:00 το πρωί στο Κοινοβούλιο προκειμένου να πάρει τον λόγο στην έναρξη της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τη βαρύνουσα σημασία που έχει η αναθεώρηση του υπέρτατου νόμου της χώρας ιδίως στην παρούσα χρονική συγκυρία, θα υπερτονίσει τις αλλαγές που θα επέλθουν και θα ζητήσει να υπάρξει διακομματική συναίνεση αν και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται σε μια σειρά από άρθρα.

Μονάχα 16 διατάξεις είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν, στις οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων αυτή που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), αυτή που αφορά τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας που μετά την αναθεώρηση θα αφορά μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων (άρθρο 62) και αυτή που αφορά τον πολυσυζητημένο περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών (άρθρο 86).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης προβλέπει για σήμερα ομιλίες των εισηγητών κάθε κόμματος και θα ολοκληρωθεί την άλλη  Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με τις ψηφοφορίες ανά άρθρο. Βάσει του προγραμματισμού στον οποίο κατέληξαν όλα τα κόμματα, σήμερα θα έχουμε συζήτηση επί της αρχής για όλα τα αναθεωρητέα άρθρα και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις επί της ουσίας κάθε διάταξης. Μάλιστα για να μην καθυστερήσει η αναθεώρηση, οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει αποχωρήσει το πολύ λίγο μετά τη μια και μισή το μεσημέρι από το Κοινοβούλιο καθώς έχει προγραμματίσει για τις δύο, συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 Περιφερειάρχες όλης της χώρας. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η απορρόφηση των κονδυλίων του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (το γνωστό ΕΣΠΑ), ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει συζήτηση και για τις νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών καθώς θεωρείται αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα ούτως ώστε να γίνει μια περισσότερο ορθολογική κατανομή.