Εντός του 2013 η υπουργική απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Απάντηση Στουρνάρα σε ερώτηση για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:23
22/07/2013
Εντός του 2013 η υπουργική απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
3
loading

«Τα παιδιά είναι εκείνα που στην Ελλάδα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της φτώχειας ή και του κοινωνικού αποκλεισμού» επισημαίνεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου, για τα παιδιά που βιώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός, «σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έτους 2011 της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, οι δείκτες στο πεδίο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσιάζουν εξαιρετικά δυσμενή εικόνα για την Ελλάδα, τόσο σε σύγκριση με παλαιότερα έτη, όσο και σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τον μέσο όρο της ευρωζώνης των 17 κρατών-μελών, δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης». Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας προσθέτει ότι «μεγάλο μερίδιο στον κίνδυνο φτώχειας ή και κοινωνικού αποκλεισμού κατέχουν από άποψη ηλικιακής κατηγορίας τα παιδιά, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 30,4% το 2011 από 28,7% το 2010».

«Υπό το πρίσμα αυτό, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας καταβάλλεται προσπάθεια ώστε, βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, να ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά ενώ παράλληλα τα μέτρα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που λαμβάνονται, να τις επιβαρύνουν όσο το δυνατό λιγότερο» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Ιουλίου, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ν. Κούζηλου. Ο βουλευτής επικαλείτο την έκθεση της UNICEF «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013» σύμφωνα με την οποία τα φτωχά ή αποκλεισμένα παιδιά στη χώρα μας είναι 597.000 και από αυτά τα 322.000 στερούνται βασικών αγαθών διαβίωσης.

Στο απαντητικό έγγραφό του ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι, βοήθεια των οικογενειών με παιδιά αποτελεί η θέσπιση μηνιαίας οικογενειακής παροχής για την ενίσχυση της οικογένειας υπαλλήλων του κράτους, των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση (Ν. 4024/2011).

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο της επίσημα εκφρασμένης πολιτικής βούλησης για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έχει θεσμοθετηθεί να λειτουργήσει από το 2014 πιλοτικό πρόγραμμα ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος για τη στήριξη ατόμων και νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και που θα επιλεγούν με βάση καθορισμένα κριτήρια τα οποία και θα αναφέρονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στο 2013».

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι συνεχίζει να χορηγείται σε οικογένειες που κατοικούν σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, ετήσια εισοδηματική ενίσχυση, ύψους 600 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ και 300 ευρώ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 3.000 και 4.700 ευρώ.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας σπεύδει να επισημάνει και «τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο φορολογικής πολιτικής για τη μικρότερη επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά» και ενδεικτικά αναφέρει τις «ευνοϊκές ρυθμίσεις στην καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (μείωση συντελεστή ή απαλλαγή) για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στις οποίες περιλαμβάνονται τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια και οι πολύτεκνοι, πέραν της γενικής μείωσης του τέλους κατά 15% για το σύνολο του πληθυσμού, σε σχέση με το προϊσχύον ΕΕΤΗΔΕ». Εξάλλου, αναφέρεται στην παροχή του επιδόματος θέρμανσης που προσαυξάνεται λόγω τέκνων και τις μειώσεις του φόρου εισοδήματος για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ

  Εκτός της παρατήρησης ότι ο Στουρνάρας στη συγκεκριμένη φωτογραφία μου θυμίζει έντονα τον Kim Jong Il, τον προσφάτως αποδιμήσαντα εις Κύριον ηγέτη της Βορείου Κορέας, θα ήθελα να τον προτρέψω να προσπαθήσει να επιβιώσει με το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα που θέλουν να ορίσουν. Άεργος υπήρξε σε όλη του τη ζωή, ούτε αυτό δε δικαιούται...

  1. avatar Mathitis93

   ΕΥνοούμενος του κινέζουν (σ.σ. σημίτη) υπήρξε...
   ΚΑι τώρα το αγαπημένο παιδί του σα(χλα)μαρά!
   Ελπίζω να μας πήξει στους φόρους και να διαλύσει τελείως τους μισθούς και τις συντάξεις, αφού ο Ελληνικός λαός τον και τους ήθελε να μας κατσικωθούν στο σβέρκο!

 2. avatar daidalos

  Προς nb:
  Τις φωτογραφίες σας τις στέλνουν οι ίδιοι ή εσείς ανάλογα την περίσταση κ την διάθεση βάζεται κ απο άλλη?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει