«Μπορεί κανείς με ασφάλεια να προβλέψει σε σχέση με την απόσταση στο spread ότι η χώρα θα πάει ακόμη καλύτερα», δήλωσε ο αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη διαφορά της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι εκείνων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: «Δεν είναι μία στατική εικόνα, είναι μία πορεία που στηρίζεται στη βελτίωση της αξιοπιστίας και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι: «ο στόχος μας είναι να επανέλθει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει ακόμη χαμηλότερα επιτόκια μέσα στα επόμενα χρόνια».

Παρατήρησε, δε, ότι η «εικόνα της αισιοδοξίας που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην αγορά αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις». «Ο προϋπολογισμός, επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τους θεσμούς έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και αυτό αντανακλάται και στο κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στην οικονομία. Επίσης, βλέπουμε μία ικανοποιητική πορεία των εσόδων τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα επιβαρύνονται από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν γίνει», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο υφυπουργός απάντησε ότι «είναι κάτι που ασφαλώς μπορεί να επιτευχθεί». «Το χρέος, επί της ουσίας, και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους καθορίζει και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν έχεις χαμηλότερα επιτόκια και υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης χρειάζεσαι και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να πετύχεις ένα βιώσιμο χρέος. Ήδη με την πρόωρη αποπληρωμή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του χρέους και κερδίσαμε και κάποια δεκάδες εκατομμύρια τον χρόνο. Αυτή η πορεία, σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική πορεία των επιτοκίων που πέσανε κάτω από το μισό δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο», σημείωσε.

Σχετικά με τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε: «Οφείλουμε να μετράμε σωστά για να μη μας τυχαίνει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα δύο δισεκατομμύρια παραπάνω από αυτά που λένε οι δανειστές. Οφείλουμε να μετράμε σωστά για να πετυχαίνουμε τους στόχους. Οφείλουμε ταυτόχρονα να δώσουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, γιατί ο μόνος τρόπος να γυρίσει η οικονομία κανονικά είναι σοβαρές επενδύσεις, πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια αυξήσεις εσόδων και μισθών. Ακολουθούμε και μία πολιτική που ενθαρρύνει την πλήρη απασχόληση θέλουμε να γυρίσει η οικονομία προς την πλήρη απασχόληση, τη χαμηλή φορολογία και εργασίας και επιχειρήσεων και ακινήτων και όλα αυτά να δημιουργούν ανάπτυξη και δημοσιονομικές δυνατότητες για να ασκούμε και την αναγκαία κοινωνική πολιτική. Το μείγμα αυτό είναι που δημιουργεί κοινωνική συνοχή και πρόοδο».