Ανιστόρητη χαρακτήρισε την τέως εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του για τη Novartis.

«Η κ. Ράικου, εκτός των άλλων ελαττωμάτων της, είναι ανιστόρητη- δεν είναι κακό αυτό για εισαγγελέα, νομικά πρέπει να ξέρει. Ισχυρίζεται ότι αυτοαποκαλούμαι Ρασπούτιν. Για ιδιότητες, μηχανορραφίες, σκευωρίες, ίντριγκες, παρεμβάσεις, που όμως δεν αποδίδονται στον Ρασπούτιν, αλλά σε άλλα ιστορικά πρόσωπα» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να αποκαλώ τον εαυτό μου αν είχα αυτές τις ιδιότητες Μακιαβέλι, Μέτερνιχ, Ταλεϋράνδο, όπως θέλετε, δεν θυμάμαι άλλους. Ο Ρασπούτιν έμεινε στην ιστορία όχι για μηχανορραφίες, ίντριγκες, σκευωρίες, αλλά για κάποια φυσικά του προσόντα και για την θεωρία του ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στην απόλυτη εξάντληση και μετά στη θέωση. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι εγώ ποτέ δεν είπα τον εαυτό μου Ρασπούτιν» συμπλήρωσε.

Στην αίθουσα της Βουλής ακούστηκαν αντιδράσεις αλλά και χειροκροτήματα.

«Έχω να πω κι άλλα πιο σημαντικά, όχι μόνο αστεία. Ίσως ήταν λάθος μου που το διακωμώδησα αλλά τι να κάνω, είναι κι αυτό ένα στοιχείο. Ότι δεν μπορώ να λέω τον εαυτό μου Ρασπούτιν, Μακιαβέλι έπρεπε να τον λέω, αν ισχύουν αυτά που λέει η κα Ράικου» είπε στη συνέχεια ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες» είχε πει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός στην αρχή της ομιλίας του. «Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους».

Η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής ψηφίστηκε με 173 ψήφους υπέρ και αφορά τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.