Την κατάργηση αφ’ ης ίσχυσε της διάταξης για την «αμνήστευση» διοικητικών συμβουλίων και στελεχών τραπεζών για δάνεια που ενέκριναν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Πρόκειται για τη διάταξη που έγινε δεκτή τον περασμένο Απρίλιο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και προβλέπει ότι δεν συνιστά απιστία η σύναψη των προαναφερόμενων δανείων αν υπάρχει έγκριση αρμοδίων επιτροπών των τραπεζών και αν τηρήθηκαν κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην αιτιολογική έκθεση ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει ότι η συζήτηση και η ψήφιση της διάταξης (σ.σ. είχε κατατεθεί στη Βουλή με μορφή βουλευτικής τροπολογίας) έγινε κατά παράβαση του Κανονισμού και επιμένει ότι το περιεχόμενό της συγκροτεί πρωτοφανές σκάνδαλο. Όπως εξηγεί ο κ. Κακλαμάνης, με τη διάταξη αμνηστεύονται αδικήματα απιστίας κατά παράβαση της συνταγματικής διάκρισης των εξουσιών, για εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης και γιατί «προνοεί» την εξάλειψη του αξιόποινου για ανάλογες πράξεις στο μέλλον.

Ο κ. Κακλαμάνης επιμένει όμως ότι με τη διάταξη αυτή, δεν αποσκοπείται η κάλυψη ευθυνών για δάνεια που χορηγήθηκαν στα κόμματα, διότι με τους υφιστάμενους νόμους τα κόμματα δεν περιλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα.