«Βρισκόμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια συγκροτημένη αντιπολιτευτική κριτική απέναντι στη ΝΔ που, ούτως ή άλλως, μας έχει δώσει πολλές αφορμές το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος στον Alpha 98.9.

Μιλώντας για τη ΔΕΘ και την οικονομία, σημείωσε πως «αυτό που φαίνεται ότι σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι μια παρωχημένη στρατηγική ανάπτυξης που στην πραγματικότητα επαναλαμβάνει όλα τα αποτυχημένα μοντέλα των δεκαετιών του ’70 και του ’80».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η ΝΔ θέλει να επενδύσει σε μια στρατηγική αφενός κρατικοδίαιτη και αφετέρου στηριγμένη σε τρία-τέσσερα μεγάλα επιχειρηματικά projects τα οποία όμως δεν μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

«Η μείωση του φόρου από το 28 στο 24 τα εκατό αφορά κατά κύριο λόγο μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιβαρύνσεις διαφορετικές που θα μπορούσαν να απαλειφθούν για να έχουμε απολύτως στοχευμένες μειώσεις στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισήμανε, «το Νοέμβριο του 2018 ψηφίστηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες και αυτό ήταν ένα μέτρο που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει πολιτική με μέτρα που έχουν ληφθεί κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι από πού θα βρει ο κ. Μητσοτάκης τα χρήματα να συμπληρώσει το κενό που δημιουργείται στο δημοσιονομικό χώρο για αυτήν τη μείωση που κάνει και που αφορά κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε σε άλλο σημείο, ενώ συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους για λίγους πλούσιους και επιβαρύνει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου».

Για τους θεσμούς, παρατήρησε ότι «ήδη η ίδια η ΝΔ έχει ακυρώσει το νόμο της για το επιτελικό κράτος και την καλή νομοθέτηση» και ανέφερε πως «μια σειρά από επιλογές της ΝΔ ήταν τουλάχιστον σκανδαλώδεις:

  1. Πρώτο, η κατάργηση της προστασίας των εργολαβικών και του βάσιμου λόγου απόλυσης.
  2. Δεύτερο, η ρύθμιση για την αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  3. Τρίτο, ο νόμος που αλλάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να διοριστεί διοικητής της ΕΥΠ.

Αυτά μας εισάγουν σε μία πολύ σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής και εκφυλισμού».

Για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μια τεκμηριωμένη, δομική, προγραμματική, αλλά και μαχητική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τη ΝΔ να δημιουργήσει ένα νέο αυταρχικό, αντεργατικό κράτος έτσι όπως το οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης».