Θέματα συνεργασίας συζήτησαν κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπου γεννήθηκε.

«Ήταν μια πολύ θερμή και ειλικρινής συνάντηση» δήλωσε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας πως «είναι γνωστό ότι ο κ. Μπλούμπεργκ βρίσκεται στο τέλος της τρίτης θητείας του και όλες ήταν πάρα πολύ πετυχημένες. Οπότε έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά απ’ αυτόν». Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι «ο Νεοϋορκέζος ομόλογός του προσφέρθηκε να μας βοηθήσει σε τεχνογνωσία και σε θέματα καινοτομίας της πόλης».

«Προηγουμένως», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, «είχαμε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για θέματα εθελοντισμού στις πόλεις. Ο δήμος μπορεί ουσιαστικά αυτά να τα αγκαλιάσει, να τα αξιοποιήσει και να τα βοηθήσει. Γενικότερα, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σ’ έναν δήμο, ο οποίος θεωρείται σε πάρα πολλά ζητήματα πρωτοπόρος, ειδικά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι συζήτησαν ζητήματα «κοινού ενδιαφέροντος και ο κ. Μπλούμπεργκ προσφέρθηκε να μας βοηθήσει σε ζητήματα τεχνογνωσίας για τις σύγχρονες ανάγκες των πόλεων».

«Είχαμε φροντίσει να έρθουμε σε επαφή και με υπηρεσίες του για να μάθουμε περισσότερα για το πως διασυνδέεται ο δήμος με τις ομάδες των ενεργών πολιτών» και υπογράμμισε: «εμείς θέλαμε να ενημερωθούμε πάνω σ’ αυτή την πρωτοβουλία γιατί σκεφτόμαστε να τη μεταφέρουμε στην Ελλάδα, προσαρμόζοντάς την φυσικά στα ελληνικά δεδομένα και να κάνουμε κοινωνούς αυτής της προσπάθειας και άλλους δήμους της χώρας. Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι τα τελευταία επτά χρόνια, ομάδες πολιτών ενεργοποιούνται διαρκώς κατά τρόπο αυθόρμητο, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες να φροντίσουν το δημόσιο χώρο και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο δήμος έχει υποχρέωση να τους συμπαρασταθεί, να αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες και να τις βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί» τόνισε.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της εγκληματικότητας και οι τρόποι με τους οποίους η Νέα Υόρκη αντιμετώπισε αυτό το φαινόμενο, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε: «δεν επεκταθήκαμε σ’ αυτά τα θέματα πάρα πολύ. Είμαστε πολύ ενήμεροι της μεγάλης προόδου που έχει κάνει ο δήμος της Νέας Υόρκης σ’ αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι σε εμάς το θέμα της καταστολής, της εγκληματικότητας και της δίωξης του εγκλήματος γενικότερα είναι ένα θέμα που δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του δήμου, κανενός δήμου στη χώρα, είναι θέμα κυβέρνησης».

Όσον αφορά την αποστολή βοήθειας από ομογενείς σε άτομα και ομάδες του ελληνικού λαού που έχουν ανάγκη, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με ομογενειακές οργανώσεις, οι οποίες βοηθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην Αθήνα. Εκείνο που φροντίζουμε να έχουμε διασφαλίσει είναι πάντα να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας απέναντι στους ανθρώπους που δωρίζουν και έχουμε διασφαλίσει στον κόμπο αλληλοβοήθειας του δήμου ότι ο καθένας μπορεί να γνωρίζει μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα που ακριβώς δόθηκε η προσφορά του».

Τέλος, σε ερώτηση για τις φετινές προοπτικές του τουρισμού, ειδικότερα στην Αθήνα, ο κ. Καμίνης απάντησε: «εφέτος, προβλέπουμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση τουριστών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι απ’ αυτό θα επωφεληθεί και η Αθήνα. Δεν είναι αυτονόητο. Το ξέρουμε ότι η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, με πολύ κακές ειδήσεις που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια λόγω επεισοδίων. Αλλά, εξαιτίας της προσπάθειας που έχει γίνει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, θα επωφεληθεί και η πρωτεύουσα από την αύξηση των τουριστών και θα είναι το πρώτο βήμα για να την καταστήσουμε αυτόνομο τουριστικό προϊόν».

Στο μεταξύ, η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με την κρίση και οι πολιτικές που αναπτύσσει ο δήμος Αθηναίων στον τομέα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε κλειστή συνεδρίαση προς τιμήν του, το «Council on Foreign Relations» στη Νέα Υόρκη, στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη, σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στην εισαγωγική του ομιλία, με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αθήνα», αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αθήνας και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, στη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, αλλά και στο σχέδιο για την αναζωογόνηση της πόλης, με αναπλάσεις γειτονιών και δράσεις, ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κυρίως των νέων.