Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε πολλές φορές το πόσο κοινές απόψεις αλλά και γραμμές έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, οι οποίες μπορούν και αναμένεται να εντατικοποιηθούν. «Είμαστε την άποψης ότι πρέπει να τηρείται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (για το προσφυγικό) και να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός που προβλέπει» τόνισε.

Πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι συζήτησαν και για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ όπως τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο. «Χαίρομαι που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις και σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέληξε ότι η οικονομική ατζέντα της Ελλάδας παραμένει σε ισχύ ενώ τόνισε ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες να υλοποιηθούν γιατί το 50% είναι η ψυχολογία. «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους […] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Ερωτήσεις – απαντήσεις

Στην ερώτηση για το μεταναστευτικό, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία (σ.σ. ευρω-τουρκική).

Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος.

Ερωτηθείσα για το Brexit, η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».

Τέλος, για τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία έχει συστρατευθεί με τη Ρωσία και την Κίνα και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.