Τον γερμανικό λαό ευχαρίστησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σταθερή του κατανόηση, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μετέφερε «την ειλικρινή μας διάθεση για βαθιές μεταρρυθμιστικές αλλαγές». «Σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο», τόνισε.

Όπως σημείωσε, στόχος του είναι «να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θέλω να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Θέλουμε να δρομολογήσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων».

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε, με επενδύσεις κοινού συμφέροντος», υπογράμμισε ακόμη. «Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Είπε ότι όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος. Επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.

«Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε πως συζήτησαν ακόμη για το προσφυγικό. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να επιταχυνθεί η επιστροφή των ροών προς την Τουρκία», ενώ συνέχισε πως «προσβλέπουμε όμως στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας».

«Η κα Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια», ανέφερε ακόμη.

Η χώρα μας μπορεί να επιλέξει την οικονομική ανάπτυξη και να καταδικάσει τον λαϊκισμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη νίκη της ΝΔ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Στη συνάντηση με τη Μέρκελ συζητήθηκε, όπως προσέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το προσφυγικό όπου τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ώστε να απολαμβάνουν όσοι μείνουν στην Ελλάδα καλές συνθήκες διαβίωσης. Επέκρινε δε και την προκλητική, όπως είπε, στάση της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο. Ζήτησε, όμως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας. Τόνισε πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις και ο ίδιος να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα καθώς πλέον «δεν είναι προβληματική χώρα».

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ένα ανοικτό Συνέδριο τον Ιανουάριο θα συζητηθούν όλα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε εδώ όσα δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου