Η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔΕΗ επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ1, σχολιάζοντας την αύξηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο κατά 15,6% σε μία ημέρα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη ΔΕΗ πολυτραυματία και επεσήμανε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα για να προχωρήσει η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι μπροστά και να μην ζημιωθούν οι καταναλωτές».

Επανέλαβε ότι το κόστος για τους καταναλωτές δεν θα αυξηθεί ενώ υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επικεντρωθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα μεγάλα ψάρια δηλαδή 60.000 καταναλωτές που οφείλουν το μισό του συνολικού χρέους. «Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, για τους άλλους που είναι σε αδυναμία και σε κατάσταση φτώχειας, δεν είναι μόνο η δική μας πολιτική, είναι και η πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους προσέξεις και να τους φροντίσεις».

Ο κ. Χατζηδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων ενώ για τις λιγνιτικές επανέλαβε ότι οι δύο απόπειρες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν τελεσφόρησαν καθώς δεν εμφανίστηκαν επενδυτές.

Σε σχέση τέλος με τη ΓΕΝΟΠ ο υπουργός απάντησε ότι θα περίμενε από το συνδικάτο να αναφερθεί στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (οι οποίες ζημίωσαν την επιχείρηση κατά 600 εκατομμύρια ευρώ) που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας και υλοποιείται τώρα από τη σημερινή κυβέρνηση. Ενώ για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι αυτό που γίνεται τώρα το έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΑΔΜΗΕ και έχει συμβεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.