«Σαν τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» είναι η κυβέρνηση καθώς η τρόικα «έχει χτυπήσει σιγή ασυρμάτου» στις προτάσεις που έχει στείλει η Αθήνα και όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη τούτο δεν οφείλεται μόνο στις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών.

Τα μηνύματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως η τρόικα «απειλεί με επιπλέον μέτρα άνω του 1 δισ. ευρώ» ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένη «να βάλει νερό στο κρασί της».

Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν ότι «οι πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα» και την Τετάρτη στη σύσκεψη των αρχηγών θα συζητηθούν τρόποι για την διεκδίκηση ελαφρύνσεων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ειδικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην επιμήκυνση του προγράμματος λόγω της βαθύτερης ύφεσης που θα έλθει λόγω και της Κύπρου.

Βενιζέλος και Κουβέλης αντιδρούν έντονα στην διατήρηση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και φέτος παρά το γεγονός ότι όχι μόνον διαφωνεί η τρόικα για αλλαγή του τρόπου είσπραξης αλλά δεν δέχεται ούτε την ελάφρυνση -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών- που έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ΔΗΜΑΡ «τσιμπάει», η ΝΔ παραμένει σχεδόν αλώβητη και το ΠΑΣΟΚ «καθηλωμένο» από την Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι δε θα δεχθούν άλλες υποχωρήσεις αν δεν υπερασπιστούν με το ίδιο σθένος και τα άλλα δυο κόμματα τα μέτρα.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους» λέει χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του ο κ. Βενιζέλος. Κυρίως η προειδοποίηση στρέφεται προς τον κ Κουβέλη που δήλωσε ότι « δεν θα ψηφίσει την διατήρηση του χαρατσιού».

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί και υπουργούς της ΝΔ να μην φέρνουν προτάσεις,όπως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, επικαλούμενοι την τρόικα ενώ είναι γνωστή η διαφωνία του κόμματος.

Στο Μαξίμου εκφράζουν απορία για το «αιφνίδιο μουλάρωμα των δυο κυβερνητικών εταίρων» αλλά δεν φοβούνται σε αυτή φάση ότι απειλείται σοβαρά η συνοχή της κυβέρνησης. Όμως δεν θέλουν να εμφανίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία διασπασμένη.

Μετά την επίσκεψη της τρόικας ανοίγει θέμα ανασχηματισμού αφού πλέον ημιεπισήμως το ΠΑΣΟΚ ζητά αξιολόγηση των υπουργών και εμμέσως θέτει ζήτημα για τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε και εάν χρειάζεται, λένε στο Μαξίμου αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς σύντομα και πριν από το Πασχα θα προχωρήσει σε αλλαγές. Εξάλλου, λένε, φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος πιστεύει πως η συμμετοχή πολιτικών στελεχών του στην κυβέρνηση ακόμη και του ιδίου μπορεί να δώσουν δημοσκοπική ανάσα στο ΠΑΣΟΚ