«Πιστεύω ότι το παιχνίδι γυρίζει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του προεκλογική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και πρόσθεσε: «Δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο είναι ένας άλλος αγώνας. Είναι μία τελείως διαφορετική αναμέτρηση και όσοι έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις».

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η επιλογή τους θα κρίνει την ζωή τους τα επόμενα 4 χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρατιέται να επιστρέψει στις θέσεις εξουσίας γιατί του έχουν λείψει πολύ. Όλα τα στελέχη της ΝΔ μας θεωρούν ενοικιαστές και βγάζουν αυτές τις μέρες μια αλαζονεία. Και εκβιάζουν τον ελληνικό λαό ότι αν δεν τους ψηφίσουν θα ξαναπάνε σε εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, «έχω μια εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις. Έχει μία δυσκολία γιατί πάμε για εθνικές κάλπες μετά από ευρωεκλογές που δεν είχαν καλό αποτέλεσμα για εμάς. Σε αυτές τις κάλπες ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να αποφεύγει κάθε πολιτική αντιπαράθεση μαζί μου. Κρύφτηκε από το debate των 2 των 5 και έκανε κάθε προσπάθεια».

Και προσέθεσε για το debate που δεν έγινε: «Ακόμα και την πιθανότητα να ερχόμουν άυπνος στο στούντιο της ΕΡΤ είχα βάλει στο τραπέζι. Το έβαλε στα πόδια γιατί πραγματικά γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει προγραμματικούς σκελετούς στα συρτάρια του».

Στη συνέχεια σχολίασε «ποτέ δεν φρόντισα να κρυφτώ από τους Έλληνες. Έχουν κρίση και δεν θα πάνε στις κάλπες με την κομματική ταυτότητα. Το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο σχέδιο. Έχει την εμπειρία ο λαός από το 2010 μέχρι το 2015 ποιοι οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και ποιοι χρεοκόπησαν την ελληνική οικονομία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «παραλάβαμε μια κοινωνία λεηλατημένη μια χώρα χρεοκοπημένη, με πολύ μεγάλες δυσκολίες με μάχες σκληρές καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα στο ξέφωτο. Μέχρι πρότινος η ΝΔ έλεγε ότι θέλει να κερδίσει τις εκλογές για να μειώσει τους φόρους. Τώρα, λέει, το 2020 και αν. Αν έχουμε ανάπτυξη 4%.

Πως λέει ότι θα φθάσουμε σε αυτό το 4% σε ανάπτυξη, αν όχι με φοροελαφρύνσεις; Ρωτάμε ποιο είναι το κύμα μεταρρυθμίσεων και δεν μας λένε κουβέντα. Τι είδους μεταρρύθμιση θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα; Τι είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς; Οι περικοπές στις συντάξεις, που εμείς αποτρέψαμε».

«Ο ασφαλισμένος που θα δίνει τα λεφτά του σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία πρέπει να ξέρει ότι θα έχει μια μεγάλη επισφάλεια. Θυμάστε την υπόθεση ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, που έσκασε και τόσοι άνθρωποι έχασαν το βιος τους; Εθελοντικά πήγαν δεν έχει σημασία. Θυμάται κανείς πως ξεκίνησε το παγκόσμιο οικονομικό κραχ στις ΗΠΑ το 2008 από την ENRON και την AIG που έσκασαν οι ασφαλιστικές εταιρίες και δημιουργήθηκε αυτό το μεγάλο κραχ;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Κάναμε βιώσιμο το ασφαλιστικό. Το 2015 οι αναλογιστικές μελέτες έδειχναν ότι το σύστημα μπορούσε να επιβιώσει μέχρι 2020 και το φτιάξαμε έτσι ώστε να ναι και δίκαιο, γιατί πλέον πληρώνουν λιγότερα, αλλά πέρα από αυτό διασφαλίσαμε τις συντάξεις.

Η πρόταση της ΝΔ είναι τα χρήματα που εμείς εξασφαλίσαμε, 34 δισ., αυτό το αποθεματικό είναι που μας έδωσε τη δυνατότητα να μην μπορεί να μας εκβιάσει κανείς», .

Γιατί οδηγηθήκαμε στα μνημόνια; Γιατί η ΝΔ άφησε την χώρα το 2009 με 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα και ήρθε ο κ. Παπανδρέου που δεν καταλάβαινε τι γινόταν και μας οδήγησε στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Εμείς δεν είμαστε τίποτα μαζόχες που θέλαμε να μαζεύουμε λεφτά σαν τον Σκρουτζ Μακ Ντακ για να τάχει στα γεράματά του το κάναμε αυτό για να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος».

Στη συνέχεια επεσήμανε «Είπαμε ένα μέρος αυτών των χρημάτων 5,5, δισ τα καταθέτουμε σε ειδικό λογαριασμό ώστε να χουν εγγύηση οι Ευρωπαίοι ότι θα πάρουν τα λεφτά τους για να ρίξουμε 1% τα πλεονάσματα, χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία. Αυτό τόχουν δεχθεί και έρχεται ο κ.Μητσοτάκης και λέει όχι θα τους δελεάσουμε με μεταρρυθμίσεις, προφανώς αντικοινωνικές. Και αναρωτιόμουν γιατί όχι; Και βγαίνει ο κ.Παπαδημητρίου και λέει ότι οκ . Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πάρει τα λεφτά αυτά να τα δώσει στις τράπεζες. Αλλο πράγμα η υγιής επιχειρηματικότητα κι άλλο η επιχειρηματικότητα των κολλητών και των γνωστών οικογενειών».

Για το Μακεδονικό ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Έστησαν μια εθνική απάτη για το Μακεδονικό. Οι επιστολές Καραμανλή από το 2005 δημιούργησαν τετελεσμένο. Αυτή ήταν μια παραχώρηση που τη βρήκα μπροστά μου όταν πήγα για διαπραγμάτευση. Εμείς έχουμε εθνική ευθύνη. Δεν είμαστε εθνικοί απατεώνες. Αυτή η παράταξη που εκπροσωπώ είναι μια παράταξη που όποτε βρέθηκε σε κρίσιμες στιγμές σ’αυτό τον τόπο λειτούργησε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Για τις εκλογές της Κυριακής: «Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οι νέοι που καταλαβαίνουν ότι η ζωή τους διακυβεύεται, το μέλλον τους, η αξιοπρέπειά τους, τα όνειρά τους θα πάνε να ψηφίσουν. Πιστεύω ότι και τώρα οι νέοι άνθρωποι θα δώσουν το μήνυμα της ανατροπής, την Κυριακή».