«Θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει τους οικονομολόγους κάτω και να βρούμε λύση εκτός Τρόικας και αν αυτό δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε και την έξοδο από την ευρωζώνη», δήλωσε ο διεκδικητής της κυπριακής προεδρίας με τη στήριξη του ΑΚΕΛ στις πρόσφατες εκλογές και πρώην υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς.

«Καμιά λύση δεν πρέπει να αποκλειστεί» είπε ο κ .Μαλάς στον Alpha 9,89, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει κατ’ αρχήν να αναζητηθεί λύση εκτός τρόικας , χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «νέο οικονομικό Αττίλα».

«Δυστυχώς αυτά που βιώνει η Κύπρος είναι δραματικές εξελίξεις. Αυτό που επιχειρήθηκε στο Eurogroup θεωρείται ένας νέος οικονομικός Αττίλας για τη χώρα μας. Και κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί γιατί να εφαρμοστεί μια τόσο ακραία πολιτική για ένα μικρό κράτος που έχει τη δυνατότητα σε λίγα χρόνια να αποπληρώσει το δανειστή του», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Επέβαλαν μια δυτικογενή εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Μαλλάς, εξηγώντας πως, «από τη μια έδιωξαν τους Ρώσους κι από την άλλη σταμάτησαν τους Κινέζους».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, τον Νοέμβριο, επί προεδρίας Χριστόφια, υπήρξε παρόμοιο πρόβλημα με τη Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε και αντιμετωπίστηκε.

«Όμως και παλαιότερα επί Χριστόφια η Λαϊκή τράπεζα είχε πρόβλημα και το χειριστήκαμε με πάσα μυστικότητα».

Για το κατά πόσο φταίει η Ελλάδα για την κυπριακή κρίση, ο κ. Μαλάς τόνισε: «Τα δεινά που υποφέρει σήμερα η Κύπρος είναι αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης. Σίγουρα κάποιοι επώνυμοι επιχειρηματίες φταίνε γι αυτό».

Επίσης, άφησε αιχμές και για τους ελληνικούς χειρισμούς, χαρακτηρίζοντας έγκλημα το γεγονός ότι το Μάιο του 2011 δύο θυγατρικές της Λαϊκής στην Ελλάδα, η Μαρφίν κι η Εγνατία, έγιναν κυπριακές. «Το μεγαλύτερο κακό έγινε το 2011 όταν σε μια νύχτα 2 θυγατρικές εταιρείες της Λαϊκής και της Κύπρου μετατράπηκαν σε παραρτήματα κυπριακά. Η χώρα μας φορτώθηκε κάποια δις ευρώ. Ήταν μια εγκληματική απόφαση.»

«Κάποιοι έβλεπαν τα προβλήματα κι ήθελαν να τα φορτώσουν στην Κύπρο» είπε τονίζοντας πως κατά κύριο λόγο οι ευθύνες βαραίνουν τις διοικήσεις των τραπεζών και την εποπτική αρχή. Να δούμε τις ευθύνες του οποιουδήποτε, οι μεγαλύτερες βαραίνουν τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και τις εποπτικές αρχές», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Μαλάς εξέφρασε τεράστια ερωτήματα γιατί έγινε αγορά ελληνικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα το 2011 από γερμανικές τράπεζες. «Πρέπει να μάθουμε γιατί έγινε η αγορά των ελληνικών ομολόγων από τις γερμανικές τράπεζες το 2011. Οι γερμανικές τράπεζες έδιναν και μπόνους σε όποιον θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα».

«Υπάρχουν αρκετά ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο απο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στη Γερμανία υπάρχουν πολύ περισσότερα τέτοια κεφάλαια. Έχουν έρθει στην Κύπρο εκπρόσωποι γερμανικών τραπεζών και προσπαθούν να προσελκύσουν τους Ρώσους καταθέτες που παίρνουν τις καταθέσεις τους», υπογράμμισε.

«Τους τελευταίους 7 μήνες άρχισε μια έντονη οικονομική δραστηριότητα των Κινέζων στην Κύπρο. Η Κίνα θα χρησιμοποιούσε την Κύπρο ως σημείο πρόσβασης στην Ευρώπη. Τώρα με αυτό που έγινε έδιωξαν τη Ρωσία και πάγωσαν τη δραστηριότητα των Κινέζων», επισήμανε.

«Για τις φήμες για έξοδο κεφαλαίων από πολιτικά πρόσωπα, είναι μια κατηγορία για συγγενικό πρόσωπο Χριστόφια, είμαι σίγουρος ότι δεν έχει γίνει. Για άλλα πρόσωπα ζητούμε να γίνουν έλεγχοι αλλά δε μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι. Είναι γεγονός όμως ότι έχουν φύγει χρήματα τις τελευταίες μέρες από τη χώρα μας γι αυτό και η Λαϊκή τράπεζα είχε πρόβλημα ρευστότητας», υποστήριξε ο κ. Μαλάς.

«Τουλάχιστον για την τράπεζα Κύπρου για καταθέσεις άνω των 100.000 είναι αβέβαιο το ποσοστό κουρέματος αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ξεπερνάει το 30%», σχολίασε.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.