Τσακαλώτος: Η οικονομία είναι το δυνατό μας χαρτί

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:23
27/06/2019
Τσακαλώτος: Η οικονομία είναι το δυνατό μας χαρτί
25
loading

«Η οικονομία ήταν και είναι το δυνατό μας χαρτί με την έννοια ότι μας έλεγαν ότι δεν θα καταφέρουμε το καταφέραμε», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» με τον Πάνο Χαρίτο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι πως έχουμε ένα μοντέλο για την ανάπτυξη όπου τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις και ο κόσμος της εργασίας είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Δημιουργήσαμε μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε φοροελαφρύνσεις και το κοινωνικό κράτος. Βγήκαμε από το μνημόνιο, έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας, έχουμε το διάδρομο που μας έδωσε η ελάφρυνση του χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Από την άλλη πλευρά ο κόσμος δεν συγκρίνει που ήταν και που είναι αλλά που είναι σε σχέση με τις ανάγκες που έχει. Περάσαμε δύσκολα χρόνια, με πιο δύσκολο το 2017, τότε που μας ανάγκασαν οι δανειστές να πάρουμε μέτρα και αντίμετρα, καθίσαμε με μεγάλη σεμνότητα να δούμε πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, και να προχωρήσουμε στα αντίμετρα, τα οποία ξεκίνησαν από το 2018. Στη δύσκολη αυτή διαπραγμάτευση που κράτησε τέσσερα χρόνια κανείς από όσους συμμετείχαν στην διαπραγματευτική ομάδα, δεν ξεχνούσε για ποιους είναι εκεί. Η Αριστερά δεν είναι να κάνει κριτική αλλά όταν είναι δύσκολα τα πράγματα να είναι εκεί και να δίνει λύσεις. Είχα χαμηλότερες προσδοκίες το 2015 σε σχέση με αυτά που επιτύχαμε. Εάν μου το λέγατε δεν θα το πίστευα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2015, όταν το είχε προτείνει ο κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφή για την ελληνική κοινωνία».

Είναι άλλο μια έξοδος το 2010, που και τότε θα είχα αντίρρηση με την αντίστοιχη υποτίμηση και άλλο το 2015, όπου θα υπήρχε νέα υποτίμηση της τάξης του 15% του ΑΕΠ, η οποία θα ερχόταν να προστεθεί στο 24% του ΑΕΠ που είχε χαθεί ήδη, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, είπε ότι είναι πολύ σαφείς οι διαφορετικές γραμμές. «Το ένα μπλοκ θέλει ισορροπημένη οικονομική στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία αλλά και κοινωνικό κράτος. Από την άλλη έχει έναν ηγέτη που υπόσχεται την συνέχιση της λιτότητας».

«Ο κ. Μητσοτάκης, δεν εξηγεί γιατί τα τελευταία 30 χρόνια απέτυχαν και το ισπανικό και το γαλλικό συντηρητικό κόμμα. Γιατί δεν είχαν καμιά θετική επίδραση στα μεσαία στρώματα.

Τα μεσαία στρώματα δε θέλουν γιατρούς, καθηγητές ειδικής αγωγής», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Με τη σχέση μία πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση δημιουργούνται στο δημόσιο 9.000 θέσεις εργασίας με τη σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις 1.800 θέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόσληψη 1.200 αστυνομικών. Μένουν 600 θέσεις για όλα τα υπόλοιπα» .

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της Κομισιόν για τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Για τρία συνεχόμενα χρόνια η Κομισιόν και οι θεσμοί μας έλεγαν ακριβώς τα ίδια και στο τέλος του χρόνου θα δούμε εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και δώστε τότε το ποσόν αυτό, σαν κοινωνικό μέρισμα. Μας ώθησαν έτσι να έχουμε κακή κοινωνική πολιτική, γιατί δεν είναι καλή πολιτική να δίνεις κοινωνικό μέρισμα και να μην οικοδομείς κοινωνικό κράτος. Ήταν επίσης κακή μακροοικονομική πολιτική, γιατί έτσι στερούσες ζήτηση όλο το χρόνο. Αποδείξαμε ότι είχαμε δίκιο και επιτυγχάνονται οι στόχοι χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και πρέπει ο κόσμος που έχει ζοριστεί με οκτώ χρόνια μνημόνια να αρχίσει να ικανοποιεί κάποιες από τις ανάγκες του».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται μεγάλη σοσιαλδημοκρατική παράταξη χρειάζεται αριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με τις δικές τους παραδόσεις και αξίες, πράσινους οικολόγους και μια αριστερά με τις αντίστοιχες δικές της παραδόσεις. Θεωρώ πολύ καλό πράγμα αυτό που γίνεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, θα ήθελα να γίνει στην Ελλάδα αλλά βλέπω ένα ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να ξεφύγει. Έδιωξε τον κ. Βενιζέλο, χωρίς να αλλάξει την πολιτική του. Δεν μπορεί όταν έχεις μια οικονομία και μια κοινωνία σαν την ελληνική, να έχεις σα βασικό στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Κληθείς να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσακαλώτος είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποτιμήσει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε δημιουργηθεί , και ότι δεν δόθηκε από την κυβέρνηση η έμφαση που έπρεπε στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, στην καθημερινότητα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν για επτά χρόνια νίκες. Κάποιος κόσμος είπε "αρκετά"», πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι ήταν σημαντικός και ο ρόλος ορισμένων ΜΜΕ.

«Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπως στη Λατινική Αμερική, κυρίαρχος πόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι το αντιπολιτευόμενο κόμμα αλλά κάποια ΜΜΕ.

Όταν υπάρχει μεγάλη ανισότητα στο εισόδημα οι πλούσιοι μετατρέπουν ένα μέρος του πλούτου σε πολιτική εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις εθνικές εκλογές είπε ότι «νοιώθουμε άνετα, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε, αλλά γιατί έχουμε αποφύγει την βασική στρατηγική του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού, και της ΝΔ, που είχε στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Από πουθενά δεν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και αυτός διαχειρίστηκε μνημόνιο, θα έχει την πολιτική συνέπεια, που είχαν άλλα κόμματα που έκαναν το ίδιο», ανέφερε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση κατά την οποία στις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί ήττα αντίστοιχη των ευρωεκλογών.

«Ούτε είναι επιθυμητό, ούτε είναι εφικτό κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Νομίζω πως ο Αλέξης Τσίπρας, εάν ηττηθεί, που δεν το πιστεύω, θα είναι η πρώτη του ήττα μετά από επτά χρόνια και θα έχει όλη την ικανότητα να το αντιμετωπίσει, και εάν μετά από πολλά χρόνια αποφασίσει να αποχωρήσει υπάρχουν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τόσα νέα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μετά τις εκλογές κυβέρνηση συνασπισμού με συνεργασία των δυο μεγάλων κομμάτων.

«Είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σε κάποια χρόνια με την απλή αναλογική. Δεν μπορώ να σκεφτώ συνθήκες αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαμε να κάνουμε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και γι' αυτό οι διαχωριστικές γραμμές είναι τόσο σαφείς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar άκου ευκλείδη

  Το καθόλου δεν έμοιασε στον ευκλείδη το δυνατό χαρτί το έχουμε εμείς τα χέρια μας και λέγεται ψηφοδέλτιο

 2. avatar ΠΚ

  Εσυ προσωπικα με το ροζ ταγαρι στην πλατη χρεωκωπησες τη χωρα μας για παντα
  Πιστευω οτι δεν εχεις καμια σχεση με τα οικονομικα αλιως θα το καταλαβενες και δεν θα ελεγες μονιμως κρυα ανεκδοτα

 3. avatar το κουίζ της ημέρας

  Ποιος μα ποιος είναι το δυνατό χαρτί της οικονομίας;;;;;

 4. avatar θα σου έλεγα

  κατσε στα αυγά σου αλλά μαλλον είσαι στο βρακί της Μέρκελ

 5. avatar ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ !

  Είναι το ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ! και ΟΠΩΣ. ΕΙΠΕ τις ΕΚΛΟΓΕΣ θα. Τις ΚΕΡΔΙΣΕΙ. Ο. ΣΥΡΙΖΑ ! ............ΙΑΣΩΝ. !

 6. avatar Μιλανε και οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ Χωρις Διολου να ΝΤΡΑΠΟΥΝ !

  Ο Ευκλείδης ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ! Είναι το ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ της Ελληνικής. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ! Τα ΣΧΟΛΙΑ των οπαδών του ΒΑΣΙΛΟΧΟΥΝΤΙΣΜΟΥ της. ΔΕΞΙΑΣ ! Μόνο Γέλια Προκαλούν με την Άγνοια που Δειχνουν ΠΕΡΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ! .............ΙΑΣΩΝ !

 7. avatar Μστ

  Τσακαλώτε τώρα που θα βγει η ΝΔ και βγει η πραγματική κατάσταση της οικονομίας στή φόρα...βρείτε άλλο πλανήτη να εξαφανιστήτε.!!

 8. avatar ΤΗΝ

  ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ?
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΜΕ.
  ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΓΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ

 9. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Α ρε Τσάκα... όσες ελπίδες έχετε εσείς να κερδίσετε στις εκλογές...
  άλλες τόσες ελπίδες έχω κι εγώ να τα φτιάξω με τη Ζιζέλ!

 10. avatar Χαχαχαχα

  Χαχαχαχαχαχα
  Χαχαχαχα
  Χαχαχαχαχαχαχαχσ

 11. avatar Τους φτύνουν και λένε βρέχει

  Φάτε σανό μουλάρια. Πιστέψτε με! Το ότι ανεβαίνει η καταναλωτική κίνηση από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν εκλογές,το ότι ανεβαίνει το χρηματιστήριο ,είναι εντελώς τυχαίο... Ουστ κοπρίτες

  1. Τρωμε τα λεφτα μας για να μην μας τα φανε αυτοι που θελετε.

 12. avatar Ιέραξ

  Χαχαχα! Πες κι άλλα τέτοια ροζ [...] για να παρηγορείς τους λίγους (βολεμένους) σανοφάγους που σας απέμειναν. Ουστ [..].

 13. avatar αερα να φυγει η χολερα απο ηρακλειο….

  την οικονομικη σας πολιτικη την κανει και ενα νηπιο....φοροι οροι φοροι.....

 14. avatar ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΣΦΥΡΙΖΑ

  Η καψούρα για τη Scarlet τον έχει βαρέσει στο κεφάλι.Η μόνη εξήγηση για τις κοτσάνες που αμολάει.

 15. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Λόγω οικονομίας φάγατε 10 μονάδες στο κεφάλι, αλλά η οικονομία ειναι το δυνατό σας χαρτί...

 16. avatar Κιλοτα

  Τσακαλωτα τι δεν καταλαβαίνεις [...]

 17. avatar Sotiris

  Τελικά ρε Ελληνάρες τι ψηφίσαμε ρε γμτ ! ! !
  Δεν πρέπει να έχει σώας τας φρένας το τσακαλώτο !
  αλλά και ουδέποτε πρέπει να ήταν νορμάλ, κι εμείς περιμέναμε κάτι καλό από τον εν λόγω πράγμα !
  Είναι αστείο να ζητάνε τέτοιοι απίθανοι ανόητοι να τους ψηφίσουμε ! έως τρελλοί για δέσιμο πρέπει να είναι οι τύποι !

 18. avatar Αρτεμιδωρος

  Εσύ δεν ήσουν που έλεγες ότι από την άνοιξη του 2018 η χώρα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τόσους πολλούς επένδυτες που θα ερχοντουσαν τι πίνετε εκεί στο Μαξίμου και λέτε τέτοια παραμύθια είστε άπιαστοι στα ψέματα όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αφού καταλάβατε τι συμβαίνει με τις αγορές χρήματος το ριξατε στις σκευωριες εναντίον των άλλων και στα φοβηκα συνδρομα του λαουτζικου ότι κάνουν όλα τα καθεστώτα τύπου Μάδουρο ερντογαν Πουτιν κλπ είστε ανικανοι και επικινδυνοι ούτε ένα περίπτερο δεν μπορείτε να διαχειριστείτε με διορισμους με τρολακια και με παροχές προεκλογικά προσπάθειτε να μας τουμπαρετε πάλι... Σύντροφοι στο καλό

 19. avatar Α.Άννα

  Ο Τσακαλωτος με εξέπληξε πολύ θετικά χθες στην συνέντευξη! Ρεαλιστής, προσγειωμένος, με καθαρό λόγο, σαφεστατες απαντήσεις, χωρίς να αποφεύγει καμιά ερώτηση, χωρίς αυτοπροβολη, κατανοητός, ενημερωμένος,αληθινός. Έτσι θα ευχομουν όλους τους πολιτικούς!

  1. avatar τι να σου γραψει κανεις????

   να ειναι δηλαδη ολοι ψευτες??????

  2. avatar ναι γλωσσοπλαστης…..

   μιλουσε οχι ελληνικα...αραβικα....πακιστανικα.....για να τον καταλαβαινουν οι μεταναστες σαν και σενα .....μιλατε την ιδια κασετα......

  3. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

   Τσακαλωτος: «Αν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ το αφορολόγητο εγώ θα πάω στο Μαξίμου και θα παραιτηθώ στον Τσίπρα. Μετά θα πάω στη Βουλή και θα καταψηφίσω»,
   Είπε ο Τσακαλωτός και μετά αφού η οικονομία εχει βαλτώσει 4,5 χρόνια ψηφισε την μείωση του αφορολογητου και μας τσακισε στους φόρους.
   Εσύ μείνε στα ωραία λόγια...

  4. avatar Δεν την παλευεις, ετσι;

   Μα καθολου!!!

  5. avatar μεταξυ σας καταλαβαινεστε καλα…..

   γιατι διαβαζετε ιδια κασετα......δεν ηξερε τι ελεγε ο ανθρωπος...τα ελληνικα του χειριστα......οι απαντησεις του ελλιπεστατες.....γιατι δεν πανε στο σκαι?????στο οπεν πανε....εχουν δοσοληψιες με καναλια......στο κοντρα στην ερτ.....εκει τους λιβανιζουν....η δε πολιτικη του στα οικονομικα...νηπιαγωγειου....φορους ξερω και εγω και εσυ......επενδυσεις εφεραν οι μεταναστες της τασιας που βολεψε κορη....εσυ βολεψες?????τα δικα μας δεν εχουν ψυχη που δουλευουν 10 ωρες για 390 ε ????θελαμε αξιοκρατια .....κανατε τουμπες πολλες....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει