Τσίπρας: Δε θα επιτρέψουμε γεώτρηση στο Καστελόριζο

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των στρατευμάτων και εγγυήσεων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:33
22/06/2019
Τσίπρας: Δε θα επιτρέψουμε γεώτρηση στο Καστελόριζο
14
loading

«Κερδίσαμε μια ξεκάθαρη, αποφασιστική και αυστηρή και απόφαση. Η μεγάλη τομή της χθεσινής απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι περνάει από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών στοχευμένων μέτρων έναντι στης Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, τη συμπεριφορά παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Ο κ. Τσίπρας μιλά για «μεγάλη και σημαντική μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων», προσθέτοντας πως αυτό έχει έρθει ως αποτέλεσμα πολύ σημαντικών προσπαθειών τα τελευταία χρόνια, να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από πολυμερείς συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά και από την αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας από τον τρόπο που χειρίστηκε κρίσιμα θέματα, όπως είπε, από την έξοδο από την κρίση μέχρι και το ονοματολογικό με τους βόρειους γείτονες.

Σημείωσε ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή προκαλεί, αλλά η προκλητικότητα της είναι ένδειξη αδυναμίας», ενώ ερωτηθείς αν ανησυχεί για κάποια σπασμωδική κίνηση απ' την Τουρκία, είπε ότι οι σπασμωδικές κινήσεις είναι αδιέξοδες. Είπε πως «ο κίνδυνος ενός ατυχήματος -όχι εσκεμμένου επεισοδίου στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο-, υπάρχει ούτως ή άλλως όταν καθημερινά έχουμε παραβιάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο», για να τονίσει ότι όμως «δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο, γιατί αν το έκανε αυτό θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της». «Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», παρατήρησε και προσέθεσε ότι το κεντρικό δίλημμα για εκείνη είναι «αν θα μείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση ή θα πάει στην Ανατολή».

«Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα»

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν πάει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί». Η Ελλάδα, υπογράμμισε, «είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της». «Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Μακρόν προς τον ίδιο για τις φρεγάτες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο έχουν μακρά και διαρκή συνεργασία και τα θέματα αυτά τα συζητούν πολύ καιρό. Τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταφέρει να αναδείξουν ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης και ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι και ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα. Επισήμανε ότι στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών πόρων προχωρά η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα «έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης» και πως «οι εταιρείες που συμμετάσχουν στη διαδικασία είναι και γαλλικές και ιταλικές και αμερικανικές». Τούτων δοθέντων, εξήγησε, «εδώ δεν πρόκειται για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα, αλλά όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η γαλλική Total κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται αυθαιρέτως και μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας -και ενδεχομένως πίσω από αυτές τις κινήσεις υπάρχει το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες-, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι».

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των στρατευμάτων και εγγυήσεων»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και με διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων».

Ερωτηθείς με αφορμή άρθρο του κ. Σημίτη, είπε ότι «ο κ. Σημίτης και ο κ. Βενιζέλος που μίλησε για συνολικό αναστοχασμό της εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με την Τουρκία δίνουν κάποια μηνύματα», όχι στον ίδιο, «αλλά προφανώς στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σφυρίζει κλέφτικα, δεν απαντά». «Είναι μηνύματα να αρχίσει να σκέφτεται λογικές οδυνηρών συμβιβασμών στο Αιγαίο και την Κύπρο», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει πως «η στρατηγική που ακολουθούμε εμείς είναι στρατηγική που διαρκώς ενισχύει τη θέση της χώρας και δεν ανοίγει κανένα παράθυρο υποχωρητικότητας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι «η στρατηγική της Ελλάδας τα τελευταία 4,5 χρόνια έχει δυναμώσει όσο ποτέ το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το ουσιαστικό, το μεγάλο μέτωπο στα εθνικά μας θέματα που είναι η Τουρκία και όχι η Αλβανία ή η Βόρεια Μακεδονία». Προσέθεσε ότι «ακόμα και με την επίλυση του ονοματολογικού που πίκρανε κάποιους, δυναμώσαμε τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στον διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις πραγματικές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα». Επισήμανε ότι τα ελληνικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αυτά που επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τούρκικα F16.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar ΠΚ

  Καλλα θα ειναι μεγαλε πλανηταρχη να μας πεις και τον τροπο που δεν θα τους επιτρεψης τη γεωτρηση

 2. avatar Θορπ.

  Αλέκο μην πτοείσαι, μετά την συμφωνία της λίμνης δεν έχεις να φοβηθείς κανέναν, είσαι ο απόλυτος κυρίαρχος της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, η επικουρία των γειτόνων είναι δεδομένη, άλλωστε οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, με ένα σου νεύμα όλοι θα τρέξουν να σε συνδράμουν στα κοινά πλέον συμφέροντα στα ανατολικά σύνορα (αν και για σένα δεν υπήρχαν και το αιγαίο ανήκε στα ψάρια ), έχεις ακούσει το άσμα ( μια μάτια σου μόνο φτάνει αστυνόμους να τους κάνεις).
  όλα σε ωθούν σε αυτοκτονία τολμά το πριν είναι αργά, να λυτρωθείς !
  Υγ. οι χειρότεροι εχθροί είναι οι φίλοι και οι λυκοφιλίες που έχεις συνάψεις, η θηλιά έχει αρχίσει να σφίγγει 15 + μια και παπαλα, ξεφτίλα επίσημα καταγεγραμμένη είναι ότι το χειρότερο !
  Καημένε Αλέκο τι σού \'μελε να πάθεις από κακούργα γειτονιά τα νιάτα σου να χάσεις !

 3. avatar δσα

  Ο επαναστατης της φακης που ηταν ο πρωτος πρωθυπουργος που καλεσε τον Τουρκο προεδρο στην Ελλαδα μετα την Τουρκοκρατια λεει οτι δεν θα το επιτρεψει... Αυτος που καθε 4 μηνες παει Τουρκια και καθε 2 μηνες στα Σκοπια... Ναι οκ μας επεισες μεγαλε ηγετη. Ακομα δεν μας ειπες τι συζητησες 3 μερες με τον Σουλτανο στην τελευταια επισκεψη σου ουτε και μας ειπες τι εγινε με την επιτροπη που στειλαμε την προηγουμενη εβδομαδα στην Αγκυρα...

 4. avatar Αλιεκσης = Εγγύηση

  Ο λόγος του συμβόλαιο.

 5. avatar Τακουλης

  Τσιπροκιο
  Αυτοί θα τρύπαν και εσυ θα κοιτάς και δυστηχως θα κοιτάμε και εμείς.

  ΥΓ :μην ξαφνιάστεις αν ο Σουλτάνος πάρει και τους S400 και τα F35
  Έτσι για την ιστορία

 6. avatar Λευκοθεα

  Ο μαστροχαλαστης νδ. Ειναι στη μοιρα της νδ να κυβερναει σε ευκολα χρονια και στρωμενες καταστασεις και να τα θαλασσωνει, ποιος ξερει σε ποια ξερα θα μας ριξει παλι και θα τρεχουμε και δε θα φτανουμε και παλι απο την αρχη.

  1. avatar Αγαπητή Λευκοθέα !

   Σου \"έκατσε\" η διαπλοκή του μητσοΚούκου το αυγό στης ΝΔ τη φωλιά και ακόμη δεν τό χεις πάρει χαμπάρι ;
   Είχε ποτέ η Ελλάδα κανένα πρόβλημα εθνικής φύσεως ή κυριαρχίας πριν να καρατομήσουν τον Καραμανλή μπροστά στα μάτια μας για να το πετύχουν ;
   Έχεις προσέξει ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που στις μετρημένες δηλώσεις του πάντοτε απευθύνεται σε όλους μας \"Ελληνίδες - Έλληνες\" και ότι -π ά ν τ ο τ ε- εστιάζει στους οικονομικά ασθενέστερους ;
   Το \"για μία νίκη Κ Α ΘΑ Ρ Η\" που είπε προχθές, καταλάβες ότι απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο προς στον δήθεν νεοδημοκράτη Μητσοτάκη ;

 7. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Η Λουκά είναι λιγότερο γραφική.
  Η Ελλάδα έγινε ισχυρή κατά τα λεγόμενά του, αλλά η Τουρκία αλωνίζει, τα Σκόπια εγιναν Μακεδόνες....

  1. avatar Άννα Α

   Για εθνικά θέματα μιλάει ο Τσίπρας. Μάλλον εσύ είσαι γραφικός και δεν ξέρεις καν αλλά ούτε αντιλαμβάνεσε την σοβαρότητα. Απλά ένα ανεύθυνο άτομο πρέπει να είσαι.

   1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

    Εθνικό θέμα ήταν και το Μακεδονικό. Εθνικό θέμα ηταν και το 3ο μνημόνιο και το Υπερταμείο που παρεδωσε ΤΑ ΠΑΝΤΑ στους ξενιυς. Εθνικό θεμα ηταν και οι μουφτηδες στην Θράκη.
    Δηλαδή θα τα κανει μαντάρα ο Αλεξης και επειδή ειναι εθνικό θέμα, θα το βουλωνουμε?
    Εχεις χαζέψει?
    Ιδιαίτερα σε εθνικά θέματα πρέπει να μιλάμε. Ποσο μάλλον οταν εχεις εναν δισιλογο σαν τον Τσίπρα.
    Για κανε μας την χαρη μανταμ και βαλε το μυαλό σου να στροφαρει περα απο τα κομματικά.
    Το Μακεδονικό τι έκανε εν κρυπτό ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ. Λες και ο Αλεξης ειναι ο εμπειρος και ο πεφωτισμενος ηγετης και ξερει...
    Ο Αλεξης, πιυ μονι δημοτικος συμβουλος εχει διατελέσει χωρις να πατησει ποτέ σε δημοτικό συμβούλιο.
    [...]

    1. avatar Mad

     Τώρα κανονικά με αυτό το \"Για κανε μας την χαρη μανταμ\" ΔΕΝ πρέπει κανείς να σου μιλάει, γιατί ο σεξισμός είναι πασέ, αλλά, επειδή το ζητάς θα τα ακούσεις.
     Για τη Βόρεια Μακεδονία, σε χαλάει πού έγραψε ΙΣΤΟΡΙΚΗ επιτυχία η Ελλάδα, όχι απλώς ο Αλέξης; Επιτυχία που του αναγνωρίζουν ΟΛΟΙ, από Ευρώπη, Αμερική και Ασία; Και τι θα ήθελες, να εξακολουθούν να τους λένε ΟΛΟΙ Μακεδονία; μαζί κ οι ΗΠΑ, Κίνα και άλλες 140 χώρες, κλπ; αυτό ήθελές; Και την Τουρκική αεροπορία στα σύνορά μας; ΤΕΛΕΙΩΣ μα ΤΕΛΕΙΩΣ αδιάβαστος είσαι; Να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια σαν μικράπαιδιά, σε παρακαλώ! Όσον αφορά το περίφημο 3ο μνημόνιο, περίμενε να σου΄ρθει το 4ο και βλέπουμε ( για 5ο, 6ο κλπ). Το Ταμείο Αξιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΝ ξεπουλάει στους δανειστές, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ, όπως λέει σαφώς και το όνομα και το Καταστατικό του. Αλλιώς η ΔΕΗ θα ήταν ήδη πουλημένη, όπως ΙΣΩΣ δείς (αν αλλάξει η Κυβέρνηση), και τότε θα δείς να απογειώνεται και ο λογαριασμός σου. Τέλος, τα κόμπλεξ για τον Αλέξη ΜΑΣ, απόφοιτο του Δημόσιου Σχολείου ΜΑΣ και όχι του HAAAArvard, ε, τι να κάνουμε, μερικοί, είναι καλύτεροι, κι ας μην είναι της Αριστείας (και με αγορασμένα πτυχία, όπως θα έχεις ακούσει, ίσως). Θέλω να δώ τη χολή σας, αν τυχόν του δώσουν το Νόμπελ!! θα είχε ΤΡΕΛΛΟ γέλιο. Καληνύχτα σας.

     1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

      Σαφώς ήταν τεράστια επιτυχία όλα αυτά του Αλεξη, για αυτό έφαγε 9,5 μονάδες στο κεφάλι και θα της ξαναφαει σε λιγες μέρες. Αλλά ξέρω, ο λαός δεν κατάλαβε τι φανταστικός που ήταν. Οι μονοι που κατάλαβαν ηταν οι φυλακισμένοι,και οι γύφτοι και καρανικες που τρωνε με χρυσά κουταλια.
      Έρχεται και θα ειναι βοιδοπ..... α.
      Μην χαθείς στις 7/7.

     2. avatar infantry1488

      Απο βδομαδα κλεισε ραντεβου στο συνεργειο, πας επειγοντως για φλαντζα και σφιξιμο κατι βιδες εκει απο πισω που χανεις.

 8. avatar TreloKokori

  Έλα που θα κάνουν να γκριζάρουν και άλλο το Αιγαίο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει