«Η απασχόληση, ιδιαίτερα για τους νέους, ήταν στην καρδιά των συζητήσεών μας απόψε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών.

«Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας δεν είναι πράγματα που οι κυβερνήσεις μπορούν να αγοράσουν. Πρέπει να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να βρούμε μια καλή ισορροπία», πρόσθεσε .

«Γνωρίζουμε απόλυτα την απογοήτευση ή ακόμη την απόγνωση των ανθρώπων. Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση είναι να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες της. Υπήρξε μία ισχυρή αίσθηση συμφωνίας όσον αφορά αυτό. Επιβεβαιώσαμε την συνολική οικονομική στρατηγική. Όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις μας σε δράσεις και αποτελέσματα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι, «η θετική πρόοδος όσον αφορά τους δομικά ισορροπημένους προϋπολογισμούς πρέπει να συνεχιστεί. Για κάθε χώρα ξεχωριστά το θέμα είναι οι επιλογές που έχουν νόημα μακροπρόθεσμα, όπως η προώθηση καλοσχεδιασμένων δομικών μεταρρυθμίσεων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής…».

«Μέσα στους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες, οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κάμψης είναι εκεί. Οι ενέργειές μας τα προηγούμενα χρόνια αποδίδουν καρπούς, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βελτιωμένη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο, ώστε να μετατραπούν σε μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Οπότε θα πρέπει επίσης να προχωρήσουμε σε βραχυπρόθεσμες ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης», επεσήμανε ο κ. Ρομπάι.