Εθνικές εκλογές 2019: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις και τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή

Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για την αυτοδυναμία


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:50
14/06/2019
Εθνικές εκλογές 2019: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις και τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή
3
loading

Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες βράδυ στα κεντρικά δελτία του Σκάι (Pulse) και του Star (MRB).

H διαφορά βρίσκεται στις 8,5 μονάδες (με αναγωγή επί των εγκύρων) σύμφωνα με την Pulse και στις 7,6 μονάδες, σύμφωνα με την MRB, στην αναγωγή με βάση την κομματική προέλευση επί της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Μάχη για να μπουν στη Βουλή δίνουν ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδυναμία στη ΝΔ είτε μπουν έξι, είτε μπουν επτά κόμματα στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία νέα δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse ενόψει και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ποιος κερδίζει στην παράσταση νίκης και πώς διαμορφώνεται η πρόθεση ψήφου ενόψει των πρόωρων εκλογών.

Στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες έδωσαν ένα προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα η ΝΔ πήρε το 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,5%, το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 5,5 και η Χρυσή Αυγή με 5% ενώ στη Βουλή μπαίνουν το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων - χωρίς λευκό, άκυρο, αποχή) η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να φθάνει το 34,5% έναντι ποσοστού 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να «κατοχυρώνει» την τρίτη θέση με ποσοστό 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, η ΧΑ συγκεντρώνει 5%, 3,5% σημειώνει το ΜέΡΑ 25 που φαίνεται να εισέρχεται στη Βουλή υπερβαίνοντας το πλαφόν του 3%, στη Βουλή δίνει μάχη για να μπει στη Βουλή η Ελληνική Λύση του Κυριακού Βελόπουλου με 3%, 1% συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων, 5,5% δηλώνουν άλλο κόμμα (Δημιουργία Ξανά, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΠΑΜ), ενώ αναποφάσιστοι/ δεν απαντώ δηλώνει το 9%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ έχει ποσοστά από 32 έως 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,7 έως 28,3%, το ΚΙΝΑΛ από 5,5% έως 8,4%, το ΚΚΕ από 4,3 έως 6,7%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 10 μονάδες (36%-26%), ενώ το 32% απαντά «κανένας εκ των δύο».

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στην ερώτηση για το τι είναι καλύτερο να προκύψει για την νέα κυβέρνηση, το 32% είπε πως προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 12% αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ, το 15% συνεργασία με κορμό ΝΔ, 18% με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και 9% έναν μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα. Δεν ξέρω, δεν απαντώ το 14%.

Στη δημοσκόπηση και στην ερώτηση για το αν η συζήτηση περί διορισμών και οι καταγγελίες για χαριστικές πράξεις θα επηρεάσουν την ψήφο το 51% δεν θα επηρεάσουν ενώ το 40% θα το επηρεάσει και ένα 9% δεν απάντησε.


Δημοσκόπηση MRB για το STAR

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού STAR το βράδυ της Πέμπτης.

Στη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31,3% έναντι 23,7% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 7,6%.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε το διάστημα 10- 12/6/2019 σε δείγμα 1.003 ερωτηθέντων και τα ποσοστά των κομμάτων είναι συγκεκριμένα:

ΣΥΡΙΖΑ: 23,7%

Νέα Δημοκρατία: 31,3%

Κίνημα Αλλαγής: 6,2%

ΚΚΕ: 5,1%

Χρυσή Αυγή: 4,6%

Ένωση Κεντρώων: 1,8%

Ελληνική Λύση: 2,5%

Μέρα 25: 3,4%

Πρόθεση ψήφου:

Αξιοσημείωτο στη δημοσκόπηση είναι ότι το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να παγιώνεται στην τρίτη θέση, με τέταρτη δύναμη το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή στην πέμπτη θέση, ενώ το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη συγκεντρώνει ποσοστό με το οποίο μπαίνει στη Βουλή.

Όσο για την εκτίμηση ψήφου με βάση την κομματική προτίμηση η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 9%.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά σας, οι ερωτώμενοι απάντησαν:

Κυριάκος Μητσοτάκης 30%
Αλέξης Τσίπρας 26,7%
Κανένας από τους δύο 37,2%
Άλλος/ Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ 6%

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό:

Κυριάκος Μητσοτάκης 34,2%

Αλέξης Τσίπρας 26,9%

Όσο για την παράσταση νίκης η διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ των δύο κομμάτων έχει διαμορφώσει μία σχεδόν βεβαιότητα για τον πρώτο:

ΝΔ 80,8%

ΣΥΡΙΖΑ 9,6%

Διαφορά 71,2%

Τα σενάρια για τις έδρες

Δύο είναι τα σενάρια σχετικά με τις έδρες που θα λάβουν τα κόμματα που θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Η διαφορά εντοπίζεται στον αριθμό των κομμάτων που θα συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%.

Και στα δύο σενάρια η ΝΔ συγκεντρώνει την αυτοδυναμία, στο σενάριο όμως των επτά κομμάτων θα έχει μία σχεδόν οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών.

Σε άλλο ερώτημα της δημοσκόπησης κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τη Νέα Δημοκρατία επιλέγει το 47,3%.

Η επιθυμητή ψήφος, δηλαδή η απάντηση στην ερώτηση ποιον θα ήθελαν νικητή οι ερωτώμενοι έστω και με μια ψήφο διαφορά:

Όσο για το ποιο κόμμα θα ενοχλούσε αν κέρδιζε:

Οι ερωτώμενοι απάντησαν και στην ερώτηση σε ποιο κόμμα ταιριάζει η έκφραση «αναγκαίο κακό».

Εισροές ψηφοφόρων:

Όσο για το πώς θα κινηθεί η διαφορά σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Τα συριζοτρόλ έχουν πιάσει και πάλι δουλειά ! Δεν έβαλαν μυαλό ….

    Οι δημοσκόποι κάνουν καλά τη δουλειά τους όπως φάνηκε ! Και ο λαός επίσης αφού έδωσε την μεγαλοπρεπή σφαλιάρα δύο φορές στον χαχανούλη και τον έστειλε να κάνει παρέα με τον κολλητό του Πινόκιο και Μυνχάουζεν !

  2. avatar Απο οτι φαινεται

    Οι πληρωμενοι σχολιαστες απο τους υποδικους πηγαν για υπνο.Το βγαλανε το μεροκαματο.

  3. avatar Με πηρανε και μενα στο τηλεφωνο

    Δεν συγκρατησα το ονομα της εταιριας.Σε ρυθμο πολυβολου με ρωταγανε,απαντουσα αν και σε καποιες ερωτησεις οπως ηταν διατυπωμενες αντιδρουσα. Σε καποια φαση τσαντιστηκα πολυ με το υφος των κατευθυνομενων ερωτησεων και ζητησα να καταγραφουν και οι προηγουμενες απαντησεις μου στο δεν απαντω.Τι κανανε τελικα ; Ο θεος και ψυχη τους ,η ερευνα και η δημοσκοπηση τους, αφεριμ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει