Αλέξης Τσίπρας: Δεν εκτιμήσαμε σωστά τη δυσαρέσκεια που θα εκφραζόταν στην κάλπη

«Μακριά από εμάς η λογική του φόβου, επικαλούμαστε τη λογική και όχι το φόβο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:33
12/06/2019
Αλέξης Τσίπρας: Δεν εκτιμήσαμε σωστά τη δυσαρέσκεια που θα εκφραζόταν στην κάλπη
15
loading

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ανοίγοντας τα χαρτιά του για τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου. Λίγες μόλις ώρες μετά από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος για την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη.

Στην ερώτηση τι πήγε λάθος στις Ευρωεκλογές και υπήρξε αυτή η ήττα ο Αλεξης Τσίπρας απαντήσε ότι: «Δεν πάμε σε μία μάχη για να χάσουμε. Είχαμε την αίσθηση όμως από την επαφή μας με τους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Να πετύχουμε το ιστορικό μας χρέος και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά σε αυτό των προηγουμένων ευρωεκλογών. Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά που θα είχαμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν είχαμε εκτιμήσει τον βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν μετά από 4 χρονιά στην κάλπη».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα λόγια είναι εύκολα. Και οι συγγνώμες. Οι πράξεις είναι δύσκολες. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι το ίδιο βράδυ βγήκα και ανακοίνωσα στον λαό ότι πάμε σε εκλογές. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές μετά από άσχημο αποτέλεσμα σε ευρωκάλπες. Σεβαστήκαμε το μήνυμα δυσαρέσκειας. Ερχόμαστε στους πολίτες με έναν απολογισμό των πεπραγμένων μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο δίλημμα των επερχόμενων Εθνικών Εκλογών: «Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι ποιοι θα μας κυβερνήσουν και με ποιο σχέδιο. Θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που δέχτηκαν πιέσεις. Ή αν θα είναι ένα πισωγύρισμα.

Ενώ για την προεκλογική στρατηγική του κόμματός του είπε: «Μακριά από εμάς η λογική του φόβου. Επικαλούμαστε τη λογική και όχι το φόβο. Θέλουμε να συγκριθούν τα προγράμματά μας. Έχω πει πολλές φορές ότι αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Εκείνο του “πολιτικού οδοστρωτήρα”. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αντίληψη ότι προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη είναι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δικαιώματα και καλές αμοιβές».

«Οι πολίτες θα εγκρίνουν ένα πρόγραμμα και ένα σχέδιο χωρίς να πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα και αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2009.

Πριν τις ευρωεκλογές απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό, λέγοντας του πως έβαλες πλάτη στα δύσκολα και σιγά σιγά πρέπει να δρέψει τα οφέλη. Καταφέραμε να έχουμε γεμάτα τα ταμεία και έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα ελλείμματα, ενώ ανακοινώσαμε από το Ζάππειο μέτρα ελάφρυνσης για το 2019 και το το 2020. Αυτά τα μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης τα έχουμε κοστολογημένα και σε πλαίσιο ρεαλιστικό.

Υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο να βοηθήσουμε τους πολίτες, κυρίως της μεσαίας τάξης, που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου, δίχως να αποδυναμώνουμε τους αδυνάτους», τόνισε, σε συνέντευξή του, στην τηλεόραση του Alpha, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η ΝΔ μιλά για μείωση φορολογίας με μεγάλο κόστος. Αυτά που προβάλλουν ως μειώσεις φόρους για τους λίγους και τους ισχυρούς, είναι οι μειώσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις που θα γίνουν σε δαπάνες», ανέφερε, χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Χρωστάμε μία μεγάλη συγγνώμη στον ελληνικό λαό»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον Alpha, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Η ΝΔ μιλά για μείωση φορολογίας με μεγάλο κόστος. Αυτά που προβάλλουν ως μειώσεις φόρους για τους λίγους και τους ισχυρούς, είναι οι μειώσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις που θα γίνουν σε δαπάνες. Δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα.

Έχουμε τον κεντρικό τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Ο Στουρνάρας και ακραίοι κύκλοι της Κομισιόν είναι αυτοί που αντιδρούν», ανέφερε.

Και συμπλήρωσε: «Θέμα απολύσεων τέθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θεσπίσει, αν γίνει κυβέρνηση, το ένα προς πέντε στο δημόσιο. Αυτό δεν αφορά μόνο αυτούς δεν θα προσληφθούν αλλά τους πολίτες που δεν θα βρίσκουν γιατρούς στα νοσοκομεία, τα παιδιά που δεν θα έχουν δασκάλους ειδικής αγωγής. Η ΝΔ ως κυβέρνηση μείωσε εν μία νυκτί με νόμο τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους.

Τούτη την ώρα διεξάγεται ένα κρίσιμο ζήτημα σχετικά με την επόμενη μέρα. Εφόσον στην κάλπη επικροτηθεί το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι όσοι έχουν αντίθετη άποψη θα αφουγκραστούν την κοινή λογική και θα κάνουν πίσω. Εάν όμως δεν πραγματοποιηθεί αυτόν θα δείτε τις φοροελαφρύνσεις μόνο για τους πολύ πλούσιους».

Για το ζήτημα των μετατάξεων στη Βουλή ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Θα είμαι απόλυτα καθαρός. Εδώ δεν πρόκειται για διορισμούς αλλά για μετατάξεις υπαλλήλων. Είναι μία πληγή για το πολιτικό σύστημα. Και δεν το γνώριζα ότι συνέβαινε. Διακομματικά έγινε δεκτή η πρόταση Τραγάκη. Όμως όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ χρωστάμε μία συγγνώμη σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ' αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή στους πολίτες».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Ήταν εκτός σχεδιασμού οι εκλογές καλοκαιριάτικα. Ηταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες».

«Θα μιλώ πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Κοτζιά»

Για το οριστικό διαζύγιο του Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον Alpha σχολίασε ότι: «Η απώλεια έχει να κάνει με την απόφαση να μην είναι υποψήφιος. Απόφαση που σέβομαι. Ήταν δική του απόφαση. Θα μιλώ πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Κοτζιά και πάντα θα του πιστώνω ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας. Ήταν ειλημμένη η απόφαση του. Πρότεινε η συλλογικότητα κάποιους υποψηφίους. Τοπικές οργανώσεις αποφάσισαν ότι δεν θα είχαν θετική απήχηση. Είμαι βέβαιος ότι θα ναι ένας χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από την βουλή».

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός σχολίασε: Εγώ είμαι της θεωρίας ότι πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν. Δεν έχουν όμως όλα τα λουλούδια όμορφη μυρωδιά. Το να βγαίνει ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται στην Αριστερά και να λέει ότι είναι χαμένη ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ, τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά.

«Γυρίζει το αποτέλεσμα;» αναρωτήθηκε ο Αντώνης Σρόιτερ με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Είναι μία δύσκολη συνθήκη. Η ευαισθησία μου η δημοκρατική να την δεχτώ. Εκτιμώ ότι είναι τελείως διαφορετικό το ερώτημα και η κάλπη. Θεωρώ ότι δεν είναι ανέφικτο να γυρίσει το αποτέλεσμα. Αν κατανοήσουμε πλήρως τους ανθρώπους που μας έδωσαν ένα μήνυμα ότι είχαν περισσότερες προσδοκίες τότε πρέπει να εξηγήσουμε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο και ποιος ο οδοστρωτήρας που έρχεται να σαρώσει κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις»

Για τις εξελίξεις στον τομέα της Δικαιοσύνης ανέφερε: «Η υπόθεση Novartis δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας. Εμείς δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια δεν είπαμε θα τους πάμε μέχρι τέλους. Δώσαμε πίσω στην δικαιοσύνη την υπόθεση προκειμένου να την ερευνήσει όπως είχαμε κάνει με την υπόθεση Παπαντωνίου η οποία κατέληξε. Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει ασυλία για ορισμένα πρόσωπα που έχουν ευθύνες ή ομηρείας για κάποια άλλα που δεν έχουν. Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη.

Κανείς από αυτούς που μιλούν για κάποιον πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν έχει το θάρρος να βγει να πει ποιος είναι αυτός. Αυτοί που μιλούν με ψευδώνυμα να τους κατονομάσουν. Είχαμε εμείς ποτέ προνομιακή μεταχείριση από την Δικαιοσύνη; Εμείς δεν έχουμε ανοιχτές υποθέσεις με την δικαιοσύνη. Ούτε θαλασσοδανείων, ούτε σκάνδαλα όπως η Ζίμενς. Οι δικαστές δεν είναι ούτε δικοί μας ούτε δικοί τους. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Για την επόμενη μέρα εάν χάσει στις εκλογές είπε: Στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις. Δεν έχω να αποδείξω τίιποτα. «Δεν γεννήθηκα σε πρωθυπουργική οικογένεια. Θέλω να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Το μόνο που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι ότι θα κάνω ότι μπορώ ώστε να μην γυρίσει η χώρα πίσω».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Απλά

  Θα ήταν καλύτερο να πεις δεν εκτίμησα τον Έλληνα συμπατριώτη μου γιατί είμαι ψεύτης και [...]

 2. avatar Χαχαχαχουχα

  Αυταπάτες ξανά

 3. avatar θορπ.

  Κάθε ημέρα που περνάει αποδεικνύει ότι είναι ο έξυπνος αριστερός και πάνω απ\'όλα δεν έχει πει ποτέ αλήθεια !
  Ηθικό δίδαγμα αξιοπρέπειας και σεβασμού για το τι αισθάνεται για τους άλλους !
  Η ζωή του όλη είναι ένα ψέμα !
  Υγ. Αλέξης ο λαός μας είναι σοφότερος από τον κάθε έναν σφαιτεριστη πολιτικό σε απογειωσε σαν Θ ελαμψες και καηκες μαζι με τα 70+χρονια ψεματα της αριστερας !

 4. avatar ΕΚΑΣ

  Αυτό που εκφράστηκε στην κάλπη στις ευρωεκλογές δεν ήταν τίποτα, μπροστά σε αυτό που θα εκφραστεί στις βουλευτικές εκλογές! Θα το βλέπεις και δεν θα το πιστεύεις. Όλοι θα πάμε να ψηφίσουμε μαζικά γιατί μας έχεις αγανακτήσει. Η διαφορά θα είναι πάνω από 15 μονάδες!

 5. avatar Όλα για τους λαθρο

  Σε μια χώρα που ο πρωθυπουργός βάζει τους μετανάστες και τους λαθρο πάνω ΠΑΟ τους ίδιους τους πολίτες ... ζητάει και τα ρέστα; Να πας στο Πακιστάν και ακόμη παραπέρα , να προσκυνάς τις αγελάδες και πάρε και την Τασία μαζί για μοντέλο. Καταστρέψατε τη χώρα.

 6. avatar True

  Επειδή σέβεστε την βούληση του ελληνικού λαού δεν εκτιμήσατε σωστά? Προδοτες. Θα πάρετε αυτό που σας αξίζει.

 7. avatar A.Tsiprokio

  Θα έπαιζε τη λύρα και θα χορεύανε πεντοζάλη οι αγορές ήξερε να λέει, και να τάζει λαγούς με πετραχήλια σαν τον μάγο. Λογικό που δεν ήξερε τι του γινόταν σε αυτό το τσίρκο...

 8. avatar πωπωπω

  κλαψ κλαψ κλαψ...μπας και συγκινηθεί κανείς τελικά!

 9. avatar ΓΚ

  Και που είχες την λογική εσυ Τσίπρα ,όταν έλεγες ότι θα σχισεις τα μνήμονια και θα χορέψεις τους δανειστες με νταούλια και ζουρνάδες ;

 10. avatar Όχι καλέ, εσείς να κάνετε λάθη;;;

  Ό,τι λέει η Ακριβοπούλου και Βαξεβάνης είναι η πραγματικότητα!

  1. avatar SFIRIZA

   Bugs Bunny σύντροφε μην τα λέμε πάλι

 11. avatar Λευτέρης1983

  Όσο ειρωνικό και εάν ακούγεται το μεγαλύτερο καλό που έκανε ο Τσίπρας είναι που έμεινε τόσα χρόνια στην εξουσία. Η πολιτική σταθερότητα βοήθησε την οικονομία. Πριν είχαμε συχνές αλλαγές κυβερνήσεων με τον ένα να τα ρίχνει στον άλλο. Μακάρι ότι βγει στης 7 Ιουλίου να είναι για καλό μας.

  1. avatar Ρε Λευτεράκη..

   ..σε νυχτερινό πήγαινες ;

  2. avatar ναι ρε σκαφατε τσιπρο[…]…..

   και σου ηπιε το αιμα......σας εφταιγαν οι παντες εκτος απο την καψωχοκεφαλη σας......το κουτσουροσυριζοψευτικο καρκανι σας....

 12. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  Ειναι αργα πια για δακρυα ΣΤΕΛΛΑ.Τα φαγατε τα μουτρα σας για τα καλα συντροφια.Ραντεβου στο ειδικο δικαστηριο σκευωροι.Ειναι απαιτηση πολυ κοσμου και κει θα γελασει κι ο καθε πικραμενος.Ρεεεε ΟΥΣΤ ρεεεε ΟΥΣΤ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει