Εθνικές Εκλογές 2019: Οριστικό διαζύγιο Κοτζιά-ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές

Τι αποφάσισε το ΠΡΑΤΤΩ του πρώην υπουργού Εξωτερικών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:34
12/06/2019
Εθνικές Εκλογές 2019: Οριστικό διαζύγιο Κοτζιά-ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές
13
loading

Μετά και τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών που ήθελαν τον Νίκο Κοτζιά να έχει έρθει σε ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η επισημοποίηση αυτού του φημολογούμενου διαζυγίου με μια μακροσκελή ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά ανέφερε ότι:

«Το ΠΡΑΤΤΩ δεν θα μετάσχει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Καλούμε μέλη και στελέχη μας, φίλες και φίλους, συμμαχήτριες και συμμαχητές να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου δημοκρατικά, πατριωτικά, προοδευτικά και αριστερά σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Το ΠΡΑΤΤΩ από τις 17 Ιανουαρίου του 2019 διατύπωσε στον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση συνεργασίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2019. Πρόταση που δεν απαντήθηκε επί μήνες παρά μόνο μετά από μια νέα συνάντηση στις 3.6.19. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε ουσιαστικά όλες τις προτάσεις υποψηφιοτήτων του Πράττω, σ’ αυτές ασφαλώς και δεν συμπεριλαμβανόταν ο Πρόεδρός του. Αυτή η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στην κοινή δράση και τις μάχες που έδωσαν οι δύο πλευρές τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Σε γράμμα της ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ προς την ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται η λύπη μας για τον τρόπο που αντιμετωπιστήκαμε τον τελευταίο χρόνο από το κυβερνών κόμμα: ευλυγισία απέναντι σε «νεοαποκτηθέντες» συνεργαζόμενους, εχθρότητα απέναντί μας. Η αριστερά δεν είναι υπόθεση της μίας ή άλλης παρέας που την μετατρέπει σε πρόβλημα. Οφείλει να είναι, και είναι, η λύση».

Δείτε όλη την ανακοίνωση:

«Η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο η οποία απαιτεί σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης, γνώσεις, πρακτική με κριτήριο το τι ωφελεί τον λαό, τι υπηρετεί την πατρίδα, τι διασφαλίζει το μέλλον της νεολαίας μας, δίνει εργασία και προοπτική στους εργαζόμενους.

Η κοινωνία νιώθει κόπωση. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια κάποιοι θέλουν να την κάνουν «να ξεχάσει» το πώς έφερε η ΝΔ την πατρίδα στη πιο βαθιά κρίση που γνώρισε κράτος παγκοσμίως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, ο λαός δεν θα ξεχάσει τι είναι και τι έκανε η Δεξιά.

Η πατρίδα έχει ανάγκη να δυναμώσει και άλλο η πολιτική στρατηγική της εθνικής κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας, προστασίας των συνόρων και των συνολικών δικαιωμάτων που απορρέουν για την Ελλάδα και την Κύπρο, από το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα από το Δίκαιο της Θαλάσσης. Είναι επιτακτική ανάγκη το κλείσιμο των κόλπων, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και η διασφάλιση της ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες.

Η Ελλάδα πρέπει να συμβάλλει στη λύση προβλημάτων που υπάρχουν με τους φιλειρηνικούς γείτονες και να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όποιον επιλέξει να είναι εχθρός της.

Το ζήτημα της ασφάλειας της πατρίδας και των πολιτών της είναι κομβικό, θεμελιακό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια δημοκρατική πολιτική σε αυτούς τους τομείς, να κατανοηθούν οι φόβοι, οι ανησυχίες και οι προσμονές των πολιτών και να μη δίνεται τροφή στον αυταρχισμό και στον φασισμό.

Το ΠΡΑΤΤΩ υποστηρίζει την διαδικασία παραπέρα εμβάθυνσης και διεύρυνσης της ΕΕ. Παλεύει ώστε να αποκτήσει η ΕΕ κοινωνικό χαρακτήρα, να δυναμώσουν οι κοινωνικές πολιτικές και η δημοκρατία στην ΕΕ. Να σταματήσει η δημιουργία παράλληλων, εκτός των Συνθηκών, δομών και κέντρων λήψης αποφάσεων.

Επείγει η κοινωνία να κάνει ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα. Η 4η βιομηχανική επανάσταση σήμερα στην δεύτερη εποχή των μηχανών δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παρακάμψει μακρόσυρτες διαδικασίες. Ανάμεσα στους δέκα δρόμους ανάπτυξης που υπάρχουν διεθνώς εμείς επιλέγουμε εκείνον των μεγάλων επενδύσεων στις σύγχρονες βιομηχανίες και υπηρεσίες, με υψηλή προστιθέμενη αξία και υψηλούς μισθούς καθώς και άλλα υψηλά εισοδήματα, αυξημένης απασχόλησης. Η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει υψηλά μορφωμένη νεολαία που γνωρίζει καλά ξένες γλώσσες. Το τεχνολογικό άλμα θα συνοδευτεί και συνδυαστεί με μέτρα προστασίας των εργαζομένων, την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας. Θα αποτρέψει την αιμορραγία προς το εξωτερικό σημαντικών τμημάτων εργαζομένων και τον επαναπατρισμό τους.

Προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα με επιτυχία στο μέλλον, χρειάζεται τη μεγάλη συμμαχία της μισθωτής εργασίας με τα μεσαία στρώματα καθώς και τους παραγωγικούς-πατριώτες επιχειρηματίες. Χρειάζεται τη μεγάλη συμμαχία των παραγωγικών, εργατικών, ικανών και ταλαντούχων ενάντια στον παρασιτισμό, την παραοικονομία, τη δουλεία σε τράπεζες που επί χρόνια καταβροχθίζουν τις λαϊκές αποταμιεύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στις δυνατότητες των ανθρώπων της, στην κτηνοτροφία, αλιεία και γεωργία, με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και οργάνωσης της. Να στηριχτεί στον ορυκτό πλούτο της που πρέπει να αξιοποιηθεί κάθετα και στη δημιουργία συμπλεγμάτων παραγωγής ανάμεσα στα πανεπιστήμια και άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα, με ειδίκευση στην βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, πληροφορική και διανοητική παραγωγή. Στην προστασία της φύσης και τη δημιουργία μιας στεφάνης επιχειρήσεων πράσινης οικονομίας.Η στήριξη μικρών ευέλικτων ιδιωτικών επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών και δημιουργικότητας πρέπει να συνδεθεί με μεγάλα έργα για τις απαραίτητες υποδομές, από σύγχρονους δρόμους, τραίνα, γέφυρες και ακτοπλοϊκές συνδέσεις μέχρι την πέμπτη γενιά διαδικτύου και την γενιά της παραγωγής αγαθών μέσω της αναπαραγωγής τους.

Η Ελληνική κοινωνία πάλεψε και παλεύει για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, για την οποία αδιαφόρησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Επείγει ο εκδημοκρατισμός των μηχανισμών του δημοσίου, ιδιαίτερα των υπηρεσιών του κράτους. Προτεραιότητα είναι η εποικοδομητική συμβολή των ΜΜΕ στη λειτουργία της Δημοκρατίας και αυτό απαιτεί δημοκρατικό κανονιστικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει να ελέγχονται από ισχυρά κέντρα εξουσίας που έχουν πολιτικοοικονομικά διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Εξίσου σημαντική είναι η υπεράσπιση και ανάπτυξη της δημοκρατίας στο δημόσιο διάλογο. Η εμπέδωση ενός πολιτισμού διαλόγου και μάθησης, ενάντια στην σημερινή κυριαρχία μεθόδων συκοφαντίας, λάσπης, ύβρεων, διαρροών. Τέτοιες μέθοδοι όχι μόνο αμαυρώνουν τη δημοκρατία στο δημόσιο χώρο, αλλά εμποδίζουν την ίδια την ανάπτυξη της χώρας. Η λύση των μεγάλων προβλημάτων απαιτούν περισσότερη δημοκρατία και όχι μικροπολιτικές.

Ο Πολιτισμός πρέπει να αναβαθμιστεί: να γίνει η καρδιά και η ψυχή, η δύναμη απελευθέρωσή του νου και της ελπίδας όλων μας για μια Νέα Ελλάδα. Η εκπαίδευση χρειάζεται να αντιμετωπιστεί πιο ορθολογικά, δημοκρατικά, δημιουργικά. Ιδιαίτερα το σχολείο, η τεχνολογική και επαγγελματική μόρφωση, τα ΑΕΙ. Να αυξηθούν οι δαπάνες για αυτήν.

Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός τέτοιου οράματος με σχέδιο, αποφασιστικότητα και γνώση. Προκειμένου να προωθηθεί αυτό πρέπει να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός και ο αυταρχισμός, να στηριχθούν στις επερχόμενες εκλογές οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Για τις σημερινές πολιτικές δυσκολίες δεν είναι άμοιρες ευθύνης εκείνες οι δυνάμεις και τα πρόσωπα στο προοδευτικό χώρο που επέδειξαν αλαζονεία, επιπολαιότητα κι έλλειψη βάθους σκέψης και αισθημάτων. Που αρνήθηκαν, επί παραδείγματι, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να ψηφίσουν προοδευτικά ψηφοδέλτια που στήριζε το ΠΡΑΤΤΩ ενάντια σε ψηφοδέλτια της ΝΔ. Η κοινωνία βλέπει, καταγράφει, μαθαίνει.

Το ΠΡΑΤΤΩ δεν θα μετάσχει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Καλούμε μέλη και στελέχη μας, φίλες και φίλους, συμμαχήτριες και συμμαχητές να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου δημοκρατικά, πατριωτικά, προοδευτικά και αριστερά σύμφωνα με τη συνείδησή τους.
Το ΠΡΑΤΤΩ από τις 17 Ιανουαρίου του 2019 διατύπωσε στον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση συνεργασίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2019. Πρόταση που δεν απαντήθηκε επί μήνες παρά μόνο μετά από μια νέα συνάντηση στις 3.6.19. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε ουσιαστικά όλες τις προτάσεις υποψηφιοτήτων του Πράττω, σ’ αυτές ασφαλώς και δεν συμπεριλαμβανόταν ο Πρόεδρός του. Αυτή η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στην κοινή δράση και τις μάχες που έδωσαν οι δύο πλευρές τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Σε γράμμα της ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ προς την ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται η λύπη μας για τον τρόπο που αντιμετωπιστήκαμε τον τελευταίο χρόνο από το κυβερνών κόμμα: ευλυγισία απέναντι σε «νεοαποκτηθέντες» συνεργαζόμενους, εχθρότητα απέναντί μας. Η αριστερά δεν είναι υπόθεση της μίας ή άλλης παρέας που την μετατρέπει σε πρόβλημα. Οφείλει να είναι, και είναι, η λύση.

Το ΠΡΑΤΤΩ παραμένει πιστό στον στόχο ανασύνταξης των δυνάμεων μιας αντιδεξιάς πατριωτικής, προοδευτικής, αριστερής, σοσιαλιστικής συμπαράταξης. Συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία και συγκρότηση της μεγάλης αντινεοφιλελεύθερης «Δημοκρατικής Παράταξης» με δημοκρατισμό, ισότητα και σεβασμό σε κάθε γνώμη και άποψη. Ο λαός θα μας κρίνει και πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει.
Έχουμε όραμα, διαθέτουμε στρατηγική, σχέδιο, υπομονή και θέληση. Στις καθημερινές μάχες θα συνεχίσουμε να είμαστε δραστήρια παρόντες, ενώ στις επόμενες εκλογές θα είμαστε έτοιμοι.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar gnm

  την προδοσια πολλοι αγαπησαν, αλλα τους προδοτες κανεις!
  ετσαι ειναι τα πραγματα.

 2. avatar Το σταλινικό απολίθωμα έκανε την βρωμοδουλειά

  Το σταλινικό απολίθωμα έκανε την βρωμοδουλειά και μετά ο ρόλος του τελείωσε...στην αφάνεια ξανά άλλος ένας εθνοπροδότης...αλλά οι συνέπειες των πράξεων, όλων αυτών, μένουν για πάντα...

 3. avatar Trucker

  βεβαια αφου προδοσες την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κ εκανες ολη την βρωμικη δουλεια τωρα μας γεμιζεις φουμαρα

 4. avatar Παρετειτε!!!!

  Ο υπάλληλος του Σόρος .....εκτέλεσε τις διαταγές του ...πούλησε την Μακεδονία ...και τώρα άντε γεια ...ΠΡΟΔΟΤΗΣ.

 5. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Έκανες την βρόμικη δουλειά, ΝΑΤΟ, ΕΕ, και τώρα δρόμο.
  Θα σε ξανά χρειαστούν ποιοι;
  Τα αφεντικά σου, ΝΑΤΟ, ΕΕ

 6. avatar 123456

  οτι και να λες χοντρέ θα μείνεις στην ιστορία ως ο υπουργός που πούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις.

 7. avatar tboni2

  Ο τσιπροφασιστας έτσι κάνει με όλους. Τους εκμεταλευεται τους χρησιμοποιεί και μετά τους προδίδει τους πουλάει. Ρωτήστε τον αλαβανο τον βαρουφακη την κωνσταντοπουλου τον λαφαζανη τον καμμενο τον κοτζια και τέλος ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΛΑΌ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΟΎΛΗΣΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΌΧΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ. ΕΊΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ. ΜΠΡΟΣΤΆ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ. ΕΊΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΗΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ. ΚΛΕΊΣΤΕ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΉ ΝΑ ΣΩΘΟΎΜΕ!!!!

 8. avatar ΑΩ12

  Αμόρφωτε σταλίνα, η ιστορία της Μακεδονίας ξεκινά χρόνια πίσω και έχει ταυτότητα. Μια και Ελληνική. Στα αζήτητα τώρα παχύδερμο.

 9. avatar γφδ

  Ο Τσίπρας είναι μαχητής, ξέρει να κερδίζει μαχες αλλα και να συμβιβαζεται για το κοξμο κσλο!

 10. avatar SER 30

  ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ . ΤΟΝ ΗΠΙΑΤΕ ΣΑΣ ΤΟΝ ΦΟΡΕΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΣ ΦΕΡΘΗΚΕ ΣΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ( ΣΚΟΥΠΗΔΙΑ ) ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΣ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΣΑΣ ΕΞΕΘΕΣΕ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΦΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ : ΕΣΕΙΣ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΚΑΘΟΛΟΥ . ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ . ΟΧΙ ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΓΑΤΕ ΠΡΙΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΩΤΟ . ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΤΑΡΑΒΕΡΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΨΕΥΤΗ ΜΕ ΑΥΤΑΡΕΣΚΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙΑΡΗ ΜΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΜΕ ΑΝΙΚΑΝΟ ΜΕ ΛΗΓΟΥΡΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΑΡΑΒΕΡΙΖΕΣΑΙ ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ .

  1. avatar Ο μάγκας

   Τό ήξερε από την αρχή τί σενάριο θά παιχτεί λίγο πολύ. Δεν βρίσκεσαι μία ζωή σέ μία πολιτική γραμμή κατά τών Αμερικάνων καί κάποια στιγμή σέ παίρνουν από την αφάνεια, σέ στήνουν με τό ανώτερο αξίωμα μίας χώρας για να παίξεις τό ρόλο σου στο μακρόπνοο στρατηγικό διεθνές παιχνίδι αφού πάνω όλα πέρασε καί ήπιε τόν καφέ του από Fort Knox μεριά. Αυτοί πού είναι για γέλια είναι όσοι είναι τριγύρω του πού πίστεψαν ότι από πλευράς πολιτικής καριέρας δέσανε τό γάιδαρο τους ενώ με την πρώτη ρεμουλα θά τούς αδειάζει έναν έναν.

 11. avatar ΕΝΑΣ ΣΩΡΟΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ!

  Ένα μάτσο ασυναρτησίες κι ένας σωρός αρλούμπες, από ασήμαντους προς προδότες.
  Αυτό αποτελεί κάποιου είδους είδηση;

 12. avatar οι συριζοτρολες….

  ελεγαν οτι ειναι διαδοσεις ψευτικες απο τα νεα και την πειραιως.....τωρα τι λετε???συριζοκαναλα εβλεπεν ...στα ουρανια πετουσαν.....εβλεπεν μαδουρο στο βαθος.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει