«Κριτήριο για το ΚΚΕ είναι ο λαός και οι ανάγκες του, όχι τι θα πουν οι αγορές και οι επενδυτές» τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ1.

Ανέφερε ότι «η Έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις συνεχίζονται, όπως και η διευρυμένη εποπτεία, ότι η δημοσιονομική πειθαρχεία αποτελεί τη δαμόκλειο σπάθη -όταν ξεφεύγουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους υπάρχουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές- και επί της ουσίας σημαίνει συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και για τα επόμενα χρόνια για να επιτυγχάνουμε ως το 2060 τα ματωμένα πλεονάσματα».

«Από αυτή την άποψη, το υπερπλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι θυσίες που κάνουν τα λαϊκά στρώματα» τόνισε. «Η Έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει ποιά θα είναι η κυβερνητική πολιτική την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές και χαράσσει μια ρότα βαθιά ταξική και βαθιά αντιλαϊκή” είπε.

Πρόσθεσε ότι ο λαός θα πληρώνει στο διηνεκές για το κρατικό χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται, ενώ «αντίθετα εκείνο που έπρεπε να γίνει είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους». Είπε ότι το διαφορετικό μείγμα με το οποίο αντιπαρατίθενται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «δεν αλλάζει επί της ουσίας την κατάσταση την οποία βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία γιατί θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα να δέχονται ολομέτωπη, σφοδρή επίθεση».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι να αποδεχθούν πλατιά λαϊκά στρώματα με διάφορα επιδόματα φιλανθρωπίας, αλλά να διεκδικήσουν πως θα ικανοποιηθεί σήμερα το σύνολο των αναγκών τους».

Υπογράμμισε ότι «την επόμενη μέρα πρέπει να αναδειχθεί πολύ ισχυρό το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να απαιτήσει τέτοια μέτρα που να ανακουφίζουν την κατάσταση στην οποία ζει, σε μια προοπτική συνολικότερων ρήξεων και ανατροπών και δικλείδα ασφαλείας γι’ αυτό αποτελεί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης είπε ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκεφθούν την επόμενη μέρα καθώς η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί ανεξάρτητα του ποιός θα είναι κυβέρνηση και έτσι το κριτήριο είναι πόσο ισχυρός θα είναι ο λαϊκός παράγοντας για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική.