«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλά μια ηθική υποχρέωση, την οποία έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη δράση που διοργάνωσε χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπό τον τίτλο «Υμηττός-Γινόμαστε Εθελοντές». Όπως σημείωσε, πρόκειται για «μια πολιτική παρέμβαση, η οποία συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

«Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μιλάμε στην πατρίδα μας για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να συνυπολογίζουμε ότι αυτή η βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι απλά μια λέξη κούφια χωρίς νόημα. Πρέπει να είναι μια έννοια στέρεη, που να μπορεί να συνενώνει αρμονικά τις αναπτυξιακές επιταγές, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης με την προστασία του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον άλλωστε αποτελεί ένα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας», επισήμανε στη συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δικές του πρωτοβουλίες ως βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής το 2007 και σημείωσε πως «τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι πολύ μεγάλα, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ μικρά. Είναι ζητήματα παγκόσμιας κλίμακας, αλλά είναι και ζητήματα που αφορούν την τοπική ποιότητα ζωής σε κάθε γειτονιά. Και αν έχει συντελεστεί μια τεράστια αλλαγή -κυρίως στις νέες γενιές- είναι ότι τα ζητήματα αυτά -αυτή η υποχρέωση την οποία έχουμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από μια ανάπτυξη η οποία κινδυνεύει να υπονομεύσει την ίδια τη ζωή μας σε αυτόν τον πλανήτη- αρχίζουν πια και αποκτούν μια ουσιαστική, μια μεγάλη δυναμική στην κοινωνία. Και πραγματικά η ελπίδα μου και η επιδίωξη μου είναι αυτό το σύγχρονο περιβαλλοντικό ρεύμα να εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη Νέα Δημοκρατία».

Για να προσθέσει ότι: «Μέσα από πολιτικές οι οποίες θα κάνουν αυτή τη σύζευξη μεταξύ μιας ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς ταυτόχρονα να κάνουμε εκπτώσεις σε βασικά ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε με έξυπνες πολιτικές και βλέποντας το περιβάλλον μέσα από μια τελείως διαφορετική ματιά».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση στην προστασία των ορεινών όγκων του λεκανοπεδίου, θέμα για το οποίο είπε: «Οι ορεινοί όγκοι του λεκανοπεδίου είναι οι αιμοδότες οξυγόνου, καθώς 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας κατοικούν στο λεκανοπέδιο. Άρα, η προστασία τους και η προστασία του δασικού πλούτου του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, ό,τι έχει μείνει στο Ποικίλο Όρος, πρέπει να είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Και πρέπει να είναι μια προτεραιότητα, η οποία αντιμετωπίζεται μέσα από ένα πλέγμα ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους, Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής, Περιφέρειας, δήμων, συνδέσμων, όπως ο ΣΠΑΥ και φυσικά των εθελοντικών οργανώσεων».

Στάθηκε, δε, στην ανάγκη ουσιαστικής ανασύνταξης της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και επισήμανε: «Ζήσαμε φοβερές καταστροφές τα τελευταία χρόνια, στο Μάτι, στη Μάνδρα. Καταστροφές, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν, τουλάχιστον, προληφθεί και οι οποίες απέδειξαν ότι δυστυχώς το κράτος μας, όταν καλείται να αντιμετωπίσει κρίσεις, στερείται βασικών δυνατοτήτων κεντρικού συντονισμού. Αποτέλεσμα είναι να είμαστε εξαρτημένοι από τυχαίους παράγοντες, εκεί που θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, για να αντιμετωπίζουμε πραγματικές κρίσεις που ξέρουμε ότι θα έρθουν. Γιατί αν γνωρίζουμε κάτι με βεβαιότητα, είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ολοένα και πιο έντονα φαινόμενα, πιο έντονες πυρκαγιές, πιο έντονες πλημμύρες. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι είμαστε μία σεισμογενής χώρα, η οποία, ούτως ή άλλως, πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς. Αλλά πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει καταστροφές από φαινόμενα, τα οποία γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα χτυπήσουν τη χώρα μας».

Όπως είπε, θα έχει την ευθύνη ένας άνθρωπος για την εντολή εκκένωσης: «Η αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, η αντιμετώπιση αυτού του χάους των αρμοδιοτήτων που σήμερα δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πάρει μια απόφαση, αυτά είναι ζητήματα που ήδη τα έχουμε σχεδιάσει και θα κληθούμε να τα εφαρμόσουμε πάρα πολύ σύντομα. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει ένας άνθρωπος την ευθύνη για μια εντολή εκκένωσης. Στη μάχη ένας πρέπει να είναι ο στρατηγός και όταν ο χρόνος πιέζει -και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει σε μια κρίση, σε μια πυρκαγιά το πόσο σημαντικό είναι να παίρνονται γρήγορα αποφάσεις- ένας πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις και οι υπόλοιποι να τις υλοποιούν… Υπάρχουν πάντα συμφορές και τραγωδίες, οι οποίες θα ξεπερνούν, μερικές φορές, τη δυνατότητα οποιουδήποτε κράτους να αντιδράσει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε. Ας είμαστε ειλικρινείς: Ως κράτος, συνολικά, δεν έχουμε κάνει το καλύτερο για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά μίλησε σε παιδιά από τα παιδικά χωριά SOS και από παιδικό σταθμό του Βύρωνα που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), με στόχο να μάθουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και τους τρόπους που μπορούμε όλοι -«μικροί και μεγάλοι» όπως είπε χαρακτηριστικά, να βοηθήσουμε για αυτόν τον σκοπό.

Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των δασών και έκανε ξεχωριστή αναφορά στις συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς. Εξήγησε, επίσης, στα παιδιά καλές πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας -όπως να κλείνουμε τα φώτα, να μη σπαταλάμε νερό, να κάνουμε ανακύκλωση- που αν όλοι τις υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας, θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, προέτρεψε τους νεαρούς ακροατές του να μη διστάζουν να κάνουν αυστηρές παρατηρήσεις στους γονείς τους, όταν βλέπουν ότι εκείνοι δεν είναι αρκετά «επιμελείς» σε όλα αυτά που έμαθαν από την επίσκεψή τους στον Υμηττό.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εθελοντές δασοπυροσβέστες και είχαν εκτενή συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να ενισχυθεί ο εθελοντισμός. Όπως του είπαν χαρακτηριστικά, υπάρχουν περίπου 550 πιστοποιημένοι εθελοντές δασοπυροσβέστες στην Αττική και θα πρέπει το κράτος, αφενός να μη βάζει εμπόδια και αφετέρου να δίνει κίνητρα, ώστε η προσπάθεια που καταβάλλουν να αποδίδει στον μέγιστο βαθμό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε η παρακαταθήκη που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος και δεσμεύθηκε να λύσει άμεσα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες, όπως π.χ. το γεγονός ότι υπόκεινται σε ελέγχους στα διόδια, ενώ προσπαθούν να φτάσουν με τα οχήματά τους στις εστίες της φωτιάς.

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε σε δράση για τον καθαρισμό και το πότισμα δενδρυλλίων στον Υμηττό.