Οι τρεις κινήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τον Σταθάκη

Η ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:06
30/05/2019
Οι τρεις κινήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τον Σταθάκη
5
loading

Στη θέσπιση τριών μέτρων πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που σχετίζονται τόσο με την εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, όσο και με τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες προχώρησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ:

 • Το πρώτο μέτρο αφορά στην απόδοση του ειδικού τέλους ΑΠΕ 1% προς τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ και υβριδικοί σταθμοί.

Για πρώτη φορά, ύστερα από αποφασιστικές ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης, αποδόθηκαν το 2017 τα ποσά που δικαιούνται οικιακοί καταναλωτές σε περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται σταθμοί ΑΠΕ. Πρόκειται για συνολικό ποσό 17,6 εκατ. ευρώ το οποίο καλύπτει την περίοδο 2010-2014 και το οποίο επί χρόνια δεν είχε αποδοθεί.

Με τη σχετική ΚΥΑ ρυθμίζονται όλα τα επιμέρους θέματα (π.χ. μεθοδολογία, διαδικασία, τρόποι απόδοσης ποσών, δικαιούχοι κτλ), προκειμένου να αποδοθούν τα ανταποδοτικά για την περίοδο 2015-2018, καθώς και τα ποσά που αφορούν στις εκκρεμείς περιπτώσεις της προηγούμενης περιόδου 2010-2014. Με τη διαδικασία που έχει καταρτιστεί, είναι πλέον εφικτή η ετήσια απόδοση αυτών των ποσών στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ, αποκαθιστώντας την κανονικότητα.

 • Το δεύτερο μέτρο αφορά σε προσαρμογές του υπολογισμού της ειδικής τιμής αγοράς τεχνολογιών ΑΠΕ στο νέο θεσμικό και ρυθμιστικό περίγραμμα (π.χ. κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ), καθώς και επιμέρους τροποποιήσεις ως προς το πλαίσιο υποχρεώσεων συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτρική αγορά (π.χ. προσαύξηση ετοιμότητας συμμετοχής, αποκλίσεις κτλ). Η σχετική Υπουργική Απόφαση λύνει εκκρεμή τεχνικά ζητήματα, όπως η μεθοδολογία υπολογισμού της ειδικής τιμής αγοράς, καθώς και η διαδικασία απομείωσης της λειτουργικής ενίσχυσης για τους σταθμούς που έχουν λάβει επενδυτική ενίσχυση.
 • Το τρίτο μέτρο που προβλέπεται σε σχετική Υπουργική Απόφαση, αποτελεί συμπληρωματική τεχνική προσθήκη και αφορά κυρίως στο ζήτημα της αποζημίωσης των σταθμών ΑΠΕ, που εκπροσωπούνται από τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου, με βάση την μετρούμενη ηλεκτρική ενέργεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Ξύπνησε και ο Σταθακης, ο οποιος μας ελεγε οτι τον Οκτώβριο του 2015 θα εχουν αρθεί τα capital controls!!!!

 2. avatar την κίνηση

  που έπρεπε να κάνει δεν την έκανε τόσα χρόνια.
  Δεν έφερε τα εκατομμύρια που έχει στην Αγγλία για να τα επενδύσει στην Ελλάδα

 3. avatar l.v.

  ΑΝ ΣΕ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ
  ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΞΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
  ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΟΥ.......

 4. avatar KOL

  [...] . υπάρχουν αιτήσεις ανανέωσης λειτουργίας ΑΠΕ σε εκκρεμότητα 3 χρόνια ...
  και δεν τις εγκρίνετε ........γιατί ?? και μετά περιμένουμε αν'απτυξη ??? μείωση ρύπανσης ?? λιγώτερο εξάρτηση από το πετρέλαιο και λιγνύτη ??? λιγώτερους καρκίνους ???φτηνώτερη ενέργεια ?? η ΔΕΗ
  χρεοκόπησε γιατί ??//στηρίζετε αποφυλακίσατε ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥΣ κ.λ.π.

 5. avatar Θα

  Σας κάνουμε γιοφύρια ... δεν έχουμε ποτάμια ... σιγά το δύσκολο θα σας φέρουμε κ ποτάμια !!!!
  ΟΞΩ ΑΠ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ ΡΕΕΕΕ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει