Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι το τρίτο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα της δημοκρατίας μας, πίσω μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο θεσμικός του ρόλος παραμένει σημαντικότατος, καθώς είναι αυτός που προβλέπεται από το Σύνταγμα να αναπληρώσει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν αυτός δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Δώδεκα άνθρωποι έχουν διατελέσει πρόεδροι της Βουλής μετά τη Μεταπολίτευση: Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου (ΝΔ), Δημήτριος Παπασπύρος (ΝΔ), Ιωάννης Αλευράς (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Τσαλδάρης (ΝΔ), Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα (ΝΔ), Δημήτριος Σιούφας (ΝΔ), Φίλιππος Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ), Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ), Ευάγγελος Μεϊμαράκης (ΝΔ), Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Βούτσης.

Ρέκορντμαν παραμονής στο προεδρείο της Βουλής στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους αναδεικνύεται ο Απόστολος Κακλαμάνης, ασκώντας αδιαλείπτως τα καθήκοντά του από το 1993-2004.

Ο Κακλαμάνης εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις 22/10/1993, επανεξελέγη στις 8/10/1996 και στις 21/4/2000 και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 20/3/2004…