«Κενά» στις εξηγήσεις Κικίλια για την εισφορά αλληλεγγύης

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ διαψεύδει τα περί «non paper», χωρίς να λέει αν έπιασε τόπο κατά της ανεργίας ο φόρος


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:29
22/02/2013
«Κενά» στις εξηγήσεις Κικίλια για την εισφορά αλληλεγγύης
loading

Διαψεύδει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση του Οργανισμού απέστειλε οποτεδήποτε επίσημη επιστολή ή ανεπίσημο σημείωμα («non paper») στον πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο να διευκρινίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισπράχθηκε, αλλά δεν αποδόθηκε για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Από τα όσα είπε ο κ. Κικίλιας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το ΑΠΕ, προκύπτει ακόμα ότι σημειώθηκε δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον οργανισμό το 2012, το έτος, δηλαδή, κατά το οποίο η ανεργία «γιγαντώθηκε»...

Ο κ. Κικίλιας σημειώνει ότι ο ΟΑΕΔ, «στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει - ως οφείλει- τις θέσεις του, τόσο για τις ομάδες - στόχους του πληθυσμού που πλήττονται με οξύτητα από την ανεργία και χρήζουν στήριξης, όσο και για τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Ταυτοχρόνως, προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την "εισφορά αλληλεγγύης"».

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, επισημαίνει ακόμη ότι, «η διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών, για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Ο κ. Κικίλιας παραθέτει τέλος τα στοιχεία για το ύψος των κρατικών επιχορηγήσεων προς τον Οργανισμό τα τελευταία χρόνια και τονίζει ότι «με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του Οργανισμού».

Συγκεκριμένα, η συνολική κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 455 εκατ. ευρώ για το 2009, 901 εκατ. ευρώ το 2010, 1.010 εκατ. ευρώ το 2011 και 650 εκατ. ευρώ το 2012.

«Χωρίς τις επιχορηγήσεις αυτές, ο Οργανισμός δεν θα κατάφερνε να ανταποκριθεί μέχρι σήμερα τόσο στην ανελλιπή καταβολή των επιδομάτων ανεργίας και των λοιπών παροχών, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων που δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στις υπάρχουσες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και τις ταμειακές δυσκολίες που αυτές συνεπάγονται» καταλήγει ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Την ερχόμενη Τρίτη, εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας συγκαλεί την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης με στόχο την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης της ανεργίας, ώστε να εξετασθούν παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο σύστημα προστασίας των ανέργων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει