Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου είχε συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των ερευνητικών Ινστιτούτων του Κέντρου.

Ακολούθησε ομιλία-συζήτηση με τους εργαζόμενους ερευνητές και τους Συλλόγους Εργαζομένων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και περιέγραψε το όραμα για το «μετατροϊκανό ξέφωτο» και την «μεταμνημονιακή εποχή».

«Έχουμε φτάσει σε κατάσταση τραγική ως χώρα, ως κοινωνία, με τρομακτικές ανισότητες σε τρομακτικά αδιέξοδα. Επιτρέψτε μου να πω για το πώς θα έπρεπε κανείς να οραματίζεται αυτό που εμείς ονομάζουμε μετατροϊκανό ξέφωτο, τη μεταμνημονιακή εποχή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας την ανάγκη ανοικοδόμησης της χώρας μιας χώρας που αν και δεν έχει περάσει πόλεμο, υφίσταται επιπτώσεις πολεμικής καταστροφής.

«Η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να αποτελέσουν τα κύρια εργαλεία εξόδου από τη σημερινή κρίση, μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, προσαρμοσμένα όμως στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κοινωνίας, για να μπορούν να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο. Και αντί να συνειδητοποιούμε αυτό το αδιέξοδο, έχουμε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει κιόλας. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «χρειάζεται σχεδιασμός ενός εθνικού προγράμματος στήριξης και ανάπτυξης της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, χρειάζεται αύξηση των εθνικών κονδυλίων για την έρευνα με σκοπό σταδιακά να προσελκύσει τον κοινοτικό μέσο όρο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Χρειάζεται υποστήριξη του δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της έρευνας και των ερευνητικών κέντρων».