Τη δυνατότητα σε 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, να αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1Gbps, αναμένεται να δώσει το έργο «Ανάπτυξη Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Ultra Fast Broadband – UFBB)», που προκηρύσσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Με το έργο το υπουργείο στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους και προκηρύσσει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίησή του, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η υλοποίηση του «εμβληματικού» όπως το χαρακτηρίζει, έργου, θα γίνει μέσω σχήματος ΣΔΙΤ.

Η δημόσια συμμετοχή ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ (265 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ), και 35 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020). Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) θα προέλθουν από ιδιωτικές επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του υπερβαίνει τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων ΣΔΙΤ που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα από το 2013 μέχρι σήμερα, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΨΗΠΤΕ, γεγονός που χαρακτηρίζει το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του έργου Ultra Fast Broadband.

Στόχος είναι να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των Περιφερειών της χώρας και να αναπτυχθούν οι ευρυζωνικές υποδομές νέας γενιάς, με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025, στο πλαίσιο της πολιτικής «Connectivity for a European Gigabit Society».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με το έργο θα βελτιωθεί σημαντικά η θέση της Ελλάδας στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας και θα παρέχεται το απαιτούμενο υπόβαθρο για τη φιλοξενία των τεχνολογιών του μέλλοντος (δίκτυα 5ης γενιάς, υποδομές έξυπνων πόλεων, διαδίκτυο των πραγμάτων κ.λπ.). Οι εν λόγω υποδομές θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αποκτήσει και τη διαχείρισή τους μετά τη λήξη της περιόδου παραχώρησης.

Το έργο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020, που επικαιροποίησε και υλοποιεί η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

«Με το έργο Ultra Fast Broadband το ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων γίνεται πραγματικότητα. Για κάθε νοικοκυριό σε κάθε σημείο της επικράτειας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι «πλέον, ξεπερνούμε τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος, μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα και επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ. Η Ελλάδα αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες δίκαια και ισόρροπα, γίνεται επίκεντρο των ευρυζωνικών υποδομών και της συνδεσιμότητας».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της ευρυζωνικότητας και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας».