Την πικρία του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Κύπρος από τη στιγμή που αποφάσισε να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για οικονομική βοήθεια, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.

«Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη. Απ’ ότι ξέρετε προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης και αντί για στήριξη έχουμε κατατρεγμό», υποστήριξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφήνοντας ιχμές για το γεγονός ότι σε αυτήν την χρονική συγκυρία κάποιοι «θυμήθηκαν τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνία, αρνούμενοι να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δήλωσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους για τα προγράμματά μας, τα οποία πρέπει να στηρίζονται στην κοινωνική συνοχή και στις προσπάθειες και τις θυσίες των λαών μας. Καθημερινά όλοι δίνουμε μάχη για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα ή η Κύπρος μεμονωμένα, αλλά να σωθεί το σύνολο της ευρωζώνης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, ειδικά, στις κοινωνικά αδύναμες τάξεις».

Πρόσθεσε, επίσης, πως Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται «σε μια δύσκολη καμπή, σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά έχουμε τα επιχειρήματα να τους πείσουμε και πιστεύω ότι με τη σειρά τους, με την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν, στο τέλος θα καταλάβουν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο και μπορούμε πράγματι να μπούμε σε μια άλλη φάση και περίοδο της Ευρωζώνης».

«Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί καλύτερα αν υπάρχει πολιτική ομαλότητα, σταθερότητα, συνεννόηση, συνεργασία, με μια απομόνωση των ακραίων και λαϊκίστικων φωνών. Αυτή την ώρα έχουμε ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερο διάλογο με τους πολίτες ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια που γίνεται», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Σημειώνεται πως ο κ.Χριστόφιας θα συναντηθεί το απόγευμα και με τους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Πρόκειται για την τελευταία επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό του κ. Χριστόφια με την ιδιότητα του προέδρου της Κύπρου.