Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία μέρα συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη δεύτερη «μάχη» με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε: «Τη μάχη κατά των ανισοτήτων δεν την χαρίζουμε στην Αριστερά. Κάποια στιγμή η οικονομία πρέπει να αφήσει και πλούτο. Εσείς απλά αφήνετε μιζέρια»

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: Ταυτίζεστε με την επιθετική και φασιστική συμπεριφορά του υπουργού σας.

Ενώ για τους υψηλούς τόνους της Τετάρτης ανέφερε: «Δεν είναι ούτε το ύφος ούτε το ήθος μου. Η κουβέντα την Τετάρτη εκτραχύνθηκε. Ο Ανέστης Αναγνωστάκης, γιος του ποιητή είπε ότι ο στίχος του πατέρα του γράφτηκε για κάποιον σας εσάς, συνεπώς σας τον επιστρέφω κ. Τσίπρα. Είναι λάθος να νομίζει ότι η ευγένεια είναι δείγμα αδυναμίας. Δεν θα δεχτώ καμία χυδαία επίθεση στην οικογένειά μου. Για αυτό ο κ. Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αλήθεια πρώτη που προέκυψε. Τσίπρας ίσον Πολάκης. Όλοι μαζί είστε Πολάκης. Θα μπορούσε να ζητήσει από τον υπουργό του να ανακαλέσει την επίθεση σε έναν αγωνιστή της ζωής. Αν ο κ. Τσίπρας είχε αποπέμψει τον κ. Πολάκη γι’αυτό που είπε για τον κ. Κυμπουρόπουλο, τίποτα από όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα δεν θα είχε γίνει. Όμως, επέλεξε να τον κρύψει πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα».

Συνεχίζοντας είπε: «Αλήθεια δεύτερη. Ο Κ. Τσίπρας πήγε να κάνει γενική τη συζήτηση, αλλά του γύρισε μπούμερανγκ. Στις αναφορές για τις διακοπές του ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του. Όταν σας μιλάω στον πληθυντικό το κάνω γιατί σέβομαι τον θεσμικό μας ρόλο.

Ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι: «ακόμα χειρότερο όμως είναι η επιλογή σας να αναφέρεται ως περιφερόμενη γλάστρα τον Κυμπουρόπουλο».

«θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής. Να τον ανακαλέσει στην τάξη γιατί μείωσε έναν άξιο επιστήμονα με αναπηρία. Ή ακόμη και να τον αποπέμψει. Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί.

Και πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας».

«Έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον Μανώλη Κεφαλογιάνη που σε εκπομπή έδειξε ψευδείς φωτογραφίες για σχέσεις του πατέρα του πρωθυπουργού με τη χούντα.

Μίλησα για τον Πολακισμό, που έχει γίνει πια επίσημο κυβερνητικό δόγμα, ως μια μορφή φασισμού.

Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι», ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: «Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία – αυτή που είχατε χρόνια και αυτή που θέλετε να ξαναφέρετε – και όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών».

«Καταστήσατε τους πολίτες και ομήρους της βίας των κουκουλοφόρων σας παντού: στα μαγαζιά τους, στα πανεπιστήμια, μέσα στις περιουσίες τους, στους δρόμους που περπατούν. Ως εδώ!» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ χαρακτήρισε παρεξηγήσιμη την δημοσιοποίηση της έρευνας από την εισαγγελέα του Αρειου Πάγου.

«Θεωρώ τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη σπουδή που επέδειξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να διερευνήσει την υπόθεση της μη χορήγησης άδειας στον δολοφόνο Κουφοντίνα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.