«Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής είναι συγκροτημένο και απολύτως τεκμηριωμένο και αποτελεί οδηγό για τη συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει, σε όλα τα επίπεδα, όλα τα απαραίτητα όπλα για να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τις γερμανικές οφειλές που είναι ένα πρόβλημα ηθικό, πολιτικό και οικονομικό».

Αυτό υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για τεράστια δουλειά που έκανε η Βουλή, σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται μέσα από το πόρισμα αυτό, και τόνισε ότι «αυτά είναι τα ισχυρά μας όπλα που πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι να κάνουμε στείρες αντιπαραθέσεις».

«Από αυτό το βήμα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θα πω ότι δεν υπήρξε ποτέ ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τη Χούντα, να έχει αποποιηθεί των αξιώσεων του ελληνικού κράτους. Είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό επίπεδο, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διεκδικούσαν τις οφειλές που έχει απέναντι στο ελληνικό κράτος το γερμανικό κράτος», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούν πως θα συγκροτηθεί μια εθνική στρατηγική και να μην επιτρέψουν, όπως είπε, να εξελιχθεί αυτό το εθνικό θέμα σε αλληλοκατηγορίες για το τι έκανε η μία κυβέρνηση ή η άλλη.

Η κ. Αναγνωστόπουλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ήδη από το Μάρτιο του 2015 έθεσε το θέμα στο πιο επίσημο και υψηλό επίπεδο, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Βερολίνο και συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγκελα Μέργκελ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «από το 2016, το ΥΠΕΞ, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, όρισε τη συλλογή όλου του αρχειακού υλικού που αριθμεί αρκετές εκατοντάδες σελίδες και το οποίο θα δημοσιευθεί άμεσα».