Αδιαμφισβήτητες χαρακτήρισε τις ευθύνες των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από προανακριτική επιτροπή, ενώ το κόμμα του ψηφίζει «λευκό» για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

«Ο λαός που αυτή την ώρα υποφέρει, παρακολουθεί ένα χορό εκατομμυρίων» είπε ο κ. Γκιόκας και πρόσθεσε: «η λίστα Λαγκάρντ δείχνει ότι αιτία της κρίσης είναι η υπερσυσώρρευση κερδών, που λιμνάζουν σε καταθέσεις και οι ιδιοκτήτες τους απαιτούν πιο φτηνά εργατικά χέρια για να τα επενδύσουν στα ερείπια της κόλασης για τον λαό».

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος απέκρυψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αρχεία με τους καταθέτες, τα κράτησαν στο γραφείο τους», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και επισήμανε ότι «υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία και για τους δύο, που επιβάλλουν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης». Για μεν τον κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι πρέπει να ελεγχθεί σχετικά με τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου από υπάλληλο, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος με πρόθεση και της πλαστογραφίας. Για δε τον κ. Βενιζέλο είπε ότι πρέπει να ερευνηθεί η υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, η απιστία στην υπηρεσία και η παράβαση καθήκοντος.

Το δεύτερο αρχείο που έφτασε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες, παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, έγινε πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής. «Γιατί αυτά δεν έγιναν και την πρώτη φορά που ήρθε το αρχείο στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μεγαλοκαταθέτες», αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, καταλήγοντας.