Ανάστατη είναι η ελληνική μειονότητα από τα σχέδια του Έντι Ράμα για δήμευση των περιουσιών τους με ΦΕΚ το οποίο τελικά φαίνεται πως πήρε πίσω.

Ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Δ. Μπελέρης, μίλησε για τις αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας στα σχέδια του Ράμα, αλλά και για το τι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η υπουργική απόφαση που έχει ληφθεί μπορεί να αρθεί μόνο με μία άλλη, επίσης υπουργική, απόφαση» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας όταν ρωτήθηκε και για το αν είναι ικανοποιημένος για την αντίδραση της ελληνικής πλευράς είπε ότι με μία μόνο δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού τα Τίρανα αναγκάστηκαν να κάνουν ελιγμό. «Όταν η Ελλάδα αποφασίσει να σοβαρευτεί και αντιμετωπίσει τα θέματα τότε η αλβανική κυβέρνηση δεν θα έχει καμία τύχη σε αυτά που επιχειρεί να κάνει».

Το μήνυμα Τσίπρα από το Βουκουρέστι

Μήνυμα στην Αλβανία κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του με το πέρας της Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Σερβίας έστειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αφορμή για την παρέμβαση Τσίπρα στάθηκαν οι πληροφορίες ότι η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία των Ελλήνων στην Χειμάρρα καθώς προχώρησε στη δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.

Σύμφωνα με το himara.gr, ο Έντι Ράμα προχωρά την υλοποίηση του σχεδίου πιάνοντας εξ απηνής τους πάντες καθώς είχε δοθεί η αίσθηση πως το θέμα είχε παγώσει κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, σχολίασε: «Μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ».

Το Σάββατο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «αφαιρέθηκε, τελικώς, από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας».

Αυτό αποσαφήνισαν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».