Μήνυμα στην Αλβανία κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του με το πέρας της Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Σερβίας έστειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αφορμή για την παρέμβαση Τσίπρα στάθηκαν οι πληροφορίες ότι η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία των Ελλήνων στην Χειμάρρα καθώς προχώρησε στη δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.

Σύμφωνα με το himara.gr, ο Έντι Ράμα προχωρά την υλοποίηση του σχεδίου πιάνοντας εξ απηνής τους πάντες καθώς είχε δοθεί η αίσθηση πως το θέμα είχε παγώσει κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, σχολίασε: «Μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που κάνει, βλέπουμε τα βήματα αλλά θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».