«Δεν θα αφήσουμε το πολιτικό σκηνικό να κατρακυλήσει στη σκανδαλολογία, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτική πρόταση και αναζητά μάγισσες και δράκους», δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, μετά την απόφαση που έλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση – σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος – έχει δείξει τη βούλησή της για εκκαθάριση του θέματος και την πρόταση για προανακριτική επιτροπή, ενώ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει και προωθώντας μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθεί σε θέματα, που θα αφορούν δήθεν στη διαφάνεια, με αιχμή του δόρατος τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας, με στόχο να προκαλέσει ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είτε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ – που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους ζητήματα, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο στελεχών – είτε και στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ ηγεσίας και βουλευτών του κόμματος. Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ μπορεί να κλονιστούν από την ένταση των καταγγελιών, εκτιμούν στο επιτελείο του κόμματος.

«Το σκληρό ροκ από το ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνεται, όσο η οικονομία θα δείχνει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της ή όσο φαίνεται πως η κυβέρνηση αντέχει να εφαρμόζει τα δύσκολα μέτρα και η κοινωνία – παρά τη δυσάρεστη σκληρή πραγματικότητα – υπομένει, ανέχεται και ελπίζει», σημειώνει κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ. Ορισμένοι σκέφτονται να εισηγηθούν στον πρωθυπουργό αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει σε αυτή τη γραμμή, να προχωρήσει σε πολιτική καταγγελία κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την πορεία της χώρας και της ανόρθωσης της οικονομίας και – επί της ουσίας – να τινάξει στον αέρα τις θυσίες των πολιτών.

Όμως, από την άλλη, ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί εντάσεις, καθώς η χώρα χρειάζεται – όπως εκτιμά – ηρεμία και τη μέγιστη συναίνεση για να βγει από την τρικυμία σε ασφαλές λιμάνι. Είναι προφανές, όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ, πως έως τα τέλη του έτους «οι κάβοι, που θα περάσει η χώρα θα είναι πολλοί» και γι αυτό χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις και συνετές πολιτικές. Αν, παρά ταύτα, προσθέτουν, η συνέπεια του πρωθυπουργού εκλειφθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως αδυναμία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απειλήσει την κοινωνική ειρήνη και αποπειραθεί να διχάσει τους πολίτες, τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να
αντιδράσει.