Με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γέιτ, και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, συναντάται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Κάνατε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια, στις πιο δύσκολες εποχές για την οικονομία», είπε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου στον κ. Τσίπρα, κατά τη σημερινή συνάντησή τους. Ο κ. Γέιτ απένειμε τα εύσημα για τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο «δύσκολες», για να υπογραμμίσει τη σημασία των όσων έχουν γίνει.

«Δείξατε το σθένος και τον χαρακτήρα των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.

Σε παρέμβασή του, χθες, κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνοδεύει στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι «η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου». Υπογράμμισε, επίσης, τους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στάθηκε και στην κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία πραγματοποιείται η σύνοδος, η οποία -όπως είπε- «οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας και μια νέα στρατηγική για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη συνεργασία στη Μεσόγειο που μας ενώνει εδώ και χιλιετηρίδες».

Η σύνοδος, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της, «είναι το πρώτο θετικό πρώτο βήμα που πρέπει να έχει και συνέχεια».