Εν αναμονή των αποφάσεων του ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και της επίσημης θέσης του κεντροδεξιού κόμματος, Λαός της Ελευθερίας (PDL), βρίσκεται ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

«Αναμένω να πληροφορηθώ τις αποφάσεις και του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν θέλω να προκαταβάλλω τις θέσεις του. Εμείς στο μεταξύ συνεχίζουμε να κάνουμε την δουλειά μας», δήλωσε ο Μόντι, αναφερόμενος στην πολιτική κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την απόφαση του PDL να αποσύρει την υποστήριξή του σε αυτή στη βουλή και στη γερουσία.

Ο Μόντι πρόσθεσε ότι περιμένει να δει την επίσημη θέση του γραμματέα του κόμματος, Αντζελίνο Αλφάνο.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Μόντι επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε πως στους εκλογικούς καταλόγους δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όσοι πολιτικοί βαρύνονται με οριστικές καταδίκες για υποθέσεις που άπτονται του οργανωμένου εγκλήματος και αδικημάτων κατά δημοσίου συμφέροντος.

Στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται η μαφιόζικη δράση, η εκμετάλλευση της λαθρομετανάστευσης, η τρομοκρατία, η διαφθορά, η υπεξαίρεση, με καταδίκες ανώτερες των δυο ετών φυλάκισης.

Στην απαγόρευση υποβολής υποψηφιότητας για την βουλή, την γερουσία και το Ευρωκοινοβούλιο προστίθεται ακόμη η απαγόρευση ανάληψης κάθε είδους κυβερνητικού αξιώματος. Αν κάποιος βουλευτής η γερουσιαστής καταδικασθεί οριστικά για ένα τέτοιο αδίκημα ενώ ασκεί τα καθήκοντά του, θα εκπίπτει αυτόματα του αξιώματός του.