Για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Λιβάνου και τη σταθερότητα και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από σήμερα μέχρι το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Λιβάνου αφορά «τους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του εμπορίου», προσθέτοντας ότι με τον κ. Σουλεϊμάν συζήτησαν για «την ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, «αποτελεί αξιόπιστη και ασφαλή δίοδο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη στάση της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό: «Θέλω να είμαι σαφής για μια ακόμη φορά. Η τουρκική κατοχή προσβάλλει τις βαθύτερες ευρωπαϊκές αξίες και αποτελεί πρόσκομμα στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, επισήμανε τα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διαφύλαξη της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την υποστήριξη της Ελλάδας στον ΟΗΕ να λάβει καθεστώς παρατηρητή η Παλαιστίνη. Τόνισε, ακόμη, ότι είναι απαραίτητη μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος επί των δημοκρατικών βάσεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στον αραβικό κόσμο.

Ο κ. Σουλεϊμάν εξέφρασε εμμέσως τη άρνηση της χώρας του για μετακίνηση προσφύγων από τα παλαιστινιακά εδάφη καθώς και την ανάγκη αποφυγής του Λιβάνου από οποιασδήποτε αρνητική επιρροή που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της υφιστάμενης κρίσης στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα οι Σύριοι να μπορέσουν μόνοι τους να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές πολιτικές λύσεις.

Οι δύο ηγέτες προήδρευσαν από κοινού, σε κοινή σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών, όπου από την ελληνική πλευρά παρίσταντο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Π Λιβανέζος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αφού επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.