«Η Τουρκία “φοβάται” την Ελλάδα περισσότερο απ’ ό,τι θέλει να δείχνει»

Οι στόχοι και τα αγκάθια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, σύμφωνα με τον καθηγητή Κ. Φίλη


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:31
05/02/2019
«Η Τουρκία "φοβάται" την Ελλάδα περισσότερο απ' ό,τι θέλει να δείχνει»
3
loading

«Να ξαναπιάσει το νήμα των σχέσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και να εμπεδώσει έναν δίαυλο επικοινωνίας που να είναι ανοιχτός ανά πάσα ώρα και στιγμή» εκτιμά πως είναι ο απώτερος στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει και την «υψηλή σημασία» της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Χάλκη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι δεν είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και εξήγησε: «Το γεγονός ότι ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλά ίσως να λειτουργήσει ευεργετικά για τη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που μας χωρίζουν από την Τουρκία και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία οδεύει σε αυτοδιοικητικές εκλογές στις 31 Μαρτίου και ο Ερντογάν, έχοντας συμπράξει με τον Μπαχτσελί και τους εθνικιστές, δεν θα είναι πρόθυμος να κάνει κάποιους συμβιβασμούς και να επιδιώξει κάποιες συνεννοήσεις με την ελληνική πλευρά».

Σημείωσε, δε, ότι θα πρέπει να έχει κάποιος επίσης κατά νου πως «μία γενικότερη συνεννόηση με την Τουρκία, αν μπορούσε να γίνει τα τελευταία πολλά χρόνια με κάποιον, είναι με τον Ερντογάν για μια σειρά λόγων και κυρίως γιατί ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης που μπορεί να επιβάλει την επιθυμία του στο εσωτερικό, πράγμα το οποίο δεν μπορούσαν πολλοί από τους προκατόχους του».

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στις «εξαιρετικά προβληματικές» κατά καιρούς δηλώσεις τόσο του ίδιου του Τούρκου Προέδρου όσο και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, επισημαίνοντας πως «ευτυχώς οι δηλώσεις με την εξαίρεση κάποιων περιστατικών δεν έχουν γίνει πράξη και δεν θα γίνουν πράξη», ενώ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία "φοβάται" την Ελλάδα περισσότερο απ' ό,τι θέλει να δείχνει και κυρίως αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει μια υψηλή αποτρεπτική ισχύ και γνωρίζει ότι το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον σήμερα δεν ευνοεί την ανάληψη κάποιας δράσης επιθετικής από πλευράς Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας».

Υψηλής σημασίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στην «υψηλή σημασία» και «όχι μόνο συμβολική» που έχει η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη, η πρώτη εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού.

«Θεωρώ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει στη Χάλκη γιατί θέλει να εξισορροπήσει τις επισκέψεις που γίνονται από Τούρκους αξιωματούχους, κάθε φορά που αυτοί επισκέπτονται την Ελλάδα, στη Θράκη. Με αυτό τον τρόπο καθιερώνουμε ή είναι στο χέρι μας να καθιερώσουμε ο Έλληνας πρωθυπουργός ή και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι που επισκέπτονται την Τουρκία να περνούν και από τη Θεολογική Σχολή», ανέφερε ο κ. Φίλης.

«Δεν πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι ο Ερντογάν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμος να κάνει ένα δώρο τέτοιο στην ελληνική πλευρά, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και αν το κάνει προφανώς θα ζητήσει "αντίδωρο" που θα έχει να κάνει κυρίως με τη Θράκη και την περίπτωση των μουφτήδων, αλλά οπωσδήποτε αυτή η επίσκεψη ανοίγει πλέον μία νέα σελίδα για τη διατύπωση της θέσης της Ελλάδας για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής και αν το δούμε και λίγο πιο πολιτικά, νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να εξευμενίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Πατριαρχείο το προηγούμενο διάστημα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar 2019

    Βλέποντας τον Τσίπρα θα πάψει να φοβάται!

  2. avatar SER 30

    \'\' Θεωρώ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει στη Χάλκη να εξισορροπήσει τις επισκέψεις που γίνονται από Τούρκους αξιωματούχους, κάθε φορά που αυτοί επισκέπτονται την Ελλάδα, στη Θράκη \'\' ΣΙΓΑ Τ \'ΑΥΓΑ ΜΑΣΤΟΡΑ .ΕΑΝ Η ΧΑΛΚΗ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΒΑΡΗΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΡΙΜΑ ΣΤΑ ΚΡΙΜΑΤΑ .ΛΙΑΝ ΠΟΛΥ ΛΥΠΗΡΟΝ ΔΙ \' ΕΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΣ .ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΕΙΣ ΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΝ [...] ,ΩΡΑΙΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ . ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΘΕ \'\' ΤΟΥΡΚΙΚΟ\'\' ΑΠΟ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ \'\' και αν το δούμε πιο πολιτικά, νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να εξευμενίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Πατριαρχείο \'\' ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ \' ΟΨΗΝ ΠΩΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ , ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΕΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΣΚΟΓΕΛΑΚΙΑ ΑΘΕΟΥ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΗ . ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΝ ΓΙΑ ΟΣΟ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ \'\'αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει μια υψηλή αποτρεπτική ισχύ και γνωρίζει ότι το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον σήμερα δεν ευνοεί την ανάληψη κάποιας δράσης επιθετικής από πλευράς Τουρκίας \'\' ΑΚΟΜΗ . Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΙΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ . ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΣΧΟΥΜΕ

  3. avatar Ε.Α.

    Είναι το αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας της Ελληνικής κυβέρνησης. Το πέτυχαν η συνεργασία του απελθόντος και του νέου ΥΠΕΘΑ, με τον πρωθυπουργό και την Ελληνική διπλωματία!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει