Παπαδημούλης: Η αύξηση των ανισοτήτων απειλεί να αποσυνθέσει την Ευρώπη

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη» στην Αθήνα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1:38
29/01/2019
Παπαδημούλης: Η αύξηση των ανισοτήτων απειλεί να αποσυνθέσει την Ευρώπη
14
loading

«Οι επόμενες ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019, είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Ή θα κάνουμε βήματα μπροστά, και θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ενοποίησης, ή θα κάνουμε βήματα πίσω, και θα κινδυνεύσουμε σύντομα να βρεθούμε ενώπιον αποσύνθεσης. Αυτό είναι το δίλημμα των ευρωεκλογών».

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας απόψε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη».

«Η Προοδευτική Συμμαχία στο ΕΚ είναι ένας χώρος διαλόγου από τις τρεις προοδευτικές ομάδες την Αριστερά, τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές», συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και τόνισε:

«Η Προοδευτική Συμμαχία είναι ιστορική και επείγουσα πρόκληση. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό η Ευρώπη θα κινδυνεύει ή από μια διαλυτική κρίση, γιατί η εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων θα την αποσυνθέσει, ή μπορεί να ενοποιηθεί σε ένα πολύ αυταρχικό μοντέλο τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης, που θα θυμίζει ιστορικά εγκλήματα που συνέβησαν πριν 80 χρόνια και που θα ξεθεμελιώσει ιστορικές κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και της δημοκρατίας».

«Από την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού κερδίζει κυρίως η άκρα δεξιά»

«Από την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, «δεν κερδίζει κυρίως η Αριστερά, αλλά κερδίζει η άκρα Δεξιά. Επομένως, οφείλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό το ερώτημα. Γιατί δεν κερδίζει η Αριστερά; Γιατί -πλην λίγων εξαιρέσεων, όπως η Ελλάδα- παραμένει στάσιμη ή και υποχωρεί σε όλες τις εκδοχές; Αυτό είναι ένα ερώτημα-πρόκληση, που αφορά και στις τρεις πολιτικές οικογένειες που εκπροσωπούν και ιστορικά ρεύματα αυτής της ευρύτερης και πολύμορφης Αριστεράς. Την Σοσιαλδημοκρατία, τους Πράσινους και φυσικά την Αριστερά»

«Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην λειτουργία της ΕΕ»

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Απαιτείται είπε, φορολογική μεταρρύθμιση, «που να βάζει όρια και να επιβάλλουν ποινές στην κατάχρηση μέσω των φορολογικών παραδείσων». Η κλιματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπισθεί σε πλανητικό επίπεδο και για να γίνει αυτό, χρειάζεται «μια Ευρώπη, η οποία να πρωτοστατεί και να επιμένει και να είναι ένα βήμα μπροστά».

Στο θέμα της δημοκρατικής λογοδοσίας, διερωτήθηκε εάν «μπορούμε να συνεχίσουμε έχοντας ένα ΕΚ, το μόνο άμεσα εκλεγμένο, που είναι μακράν ο πιο αδύναμος ευρωπαϊκός θεσμός, σε σχέση με την Κομισιόν και με το ακόμη ισχυρότερο Συμβούλιο, που είναι οι κυβερνήσεις;» και τόνισε: «Πόσο μακριά μπορεί να πάει η λεγόμενη διακυβερνητική μέθοδος, όπου όργανα χωρίς ουσιαστική θεσμική νομιμοποίηση, όπως είναι το Eurogroup, αποφασίζουν τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες;».

«Όσο αυτά συνεχίζονται, και με τις ανισότητες να ενισχύονται, θα δυναμώνει ο ευρωσκεπτικισμός κι η ευρωάρνηση. Και όσο η Αριστερά και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις δεν προτείνουν το δικό τους προοδευτικό σχέδιο αλλαγών, για να ανατρέψουμε αυτές τις καταστάσεις και να επανιδρύσουμε σε καινούργιες δημοκρατικές, κοινωνικές βάσεις αυτό το στοίχημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα επωφελείται η άκρα Δεξιά», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι όπως είναι σήμερα είναι μη υποστηρίξιμη, καθώς και η ίδια κάνει βήματα οπισθοχώρησης. Γι' αυτό και δυναμώνει ο λαϊκίστικος ακροδεξιός κίνδυνος.

Γι' αυτό και πρέπει να υποστηρίξουμε το σχέδιο μιας ριζικής αλλαγής της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολιτικές συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, ικανής να υπερασπίζεται τη δημοκρατία και να τηρεί τις συμφωνίες της Γενεύης για το προσφυγικό.

Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν ισχυροποιηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις.

Πρέπει, λοιπόν, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές να έχουμε την ευρύτερη προοδευτική συμμαχία», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

«Να συγκροτηθεί μόνιμος χώρος διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως είπε, για τη συγκρότηση «μιας νέας ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις αλλά και μέσα από την αναγκαία συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, πολύ πιο ριζοσπαστικής και μαχητικής για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ό,τι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι και στην Ελλάδα είναι δυνατή η συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας. «Ήρθε η ώρα αυτό που κάνουμε στην Ευρώπη, να το κάνουμε και στην Ελλάδα. Προτείνω, λοιπόν, να συγκροτηθεί ένας μονιμότερος χώρος διαλόγου και κοινής δράσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, με στόχο την συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής, κοινωνικής πλειοψηφίας στην ελληνική κοινωνία, με σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», είπε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ άσκησε κριτική σε δυνάμεις που ενώ αυτοπροσδιορίζονται, όπως ανέφερε, ως κεντραριστερές «καταλαμβάνονται από μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ επιθετικότητα, η οποία, οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά μιας έξαλλης, ρεβανσιστικής Δεξιάς, νεοφιλελεύθερης, δέσμιας μεγαλοσυμφερόντων, με ακροδεξιά στελέχη στην ηγεσία της».

Τέλος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «ο απολογισμός της δράσης στο ΕΚ, αλλά εκ των πραγμάτων είναι κυρίως «η αφετηρία ενός διαλόγου και κοινών δράσεων που πρέπει επειγόντως να οργανωθούν με την ενεργό συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που έχουν ενδεχομένως αποστάσεις και κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που διεκδικούν ο δρόμος προς τη δημοκρατία, τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, την απαλλαγή από νοσηρές παθογένειες του παρελθόντος να παραμείνει ανοιχτός. Για να μη γυρίσουμε πίσω στο νεοφιλελευθερισμό, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και στα γνωστά πολιτικά τζάκια, καθώς και στον ρεβανσισμό της άκρας δεξιάς», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν υπουργοί της κυβέρνησης όπως, ο υπουργός Επικρατείας. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης κορυφαία στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλης, και πολιτικά στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, όπως οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης, και Στέφανος Τζουμάκας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν μηνύματα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα, και του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μιλτιάδη Κύρκου.

Την εκδήλωση, συντόνισαν, η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Γραφείο του πρωθυπουργού και η Κάκη Μπαλή, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή».

«Η συγκρότηση ενός προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου και στη χώρα μας δε μπορεί παρά να έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ενότητα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα των διαφορετικών καταβολών και προελεύσεων. Οφείλουμε να επιδιώκουμε τον διάλογο τη συνεργασία, όχι στη βάση μιας πρόσκαιρης συγκόλλησης δυνάμεων με σκοπό εκλογικά οφέλη, αλλά στη βάση ευρύτερων σχεδίων και οραμάτων», ανέφερε ανοίγοντας την εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η Ράνια Σβίγκου και τόνισε:

«Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι υπάρχουν δυο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία υπάρχει η πολιτική της ανάπτυξης υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη η πολιτική της παλινόρθωσης της ΝΔ με την επιστροφή στον εργατικό μεσαίωνα», είπε η κ. Σβίγκου και άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε την ΝΔ ότι πυροδοτεί ένα κλίμα διχασμού υποδαυλίζει ακροδεξιές συμπεριφορές και ενισχύει τον λαϊκισμό και τη βία. Χαρακτήρισε επίσης «τουλάχιστον θλιβερή» την στάση του ΚΙΝΑΛ, που όπως είπε, συντάσσεται σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τη ΝΔ και θεωρεί πιο σημαντική την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Η μοναδική πραγματική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην εδραίωση του πολιτικού σκότους που σηματοδοτεί η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, εκεί που οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις επιδιώκουν μέσα από τη συνεργασία τους να βγουν οι χώρες τους από την κρίση με βιώσιμη ανάπτυξη ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων και εδραίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Μόνο ένα τέτοιο ευρωπαϊκό μέτωπο μπορεί να αποκρούσει αποτελεσματικά τον ακροδεξιό εφιάλτη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Γραφείο του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπουρνούς.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την έκδοση του Δημήτρη Παπαδημούλη, για τον δημόσιο απολογισμό του έργου του στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2017-2019.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar αριστερός κλέφτης ψεύτης με off shore εταιρίες βίλες κότερα μκο και καταθέσεις στο εξωτερικό

  Έχεις δίκιο!
  Εγώ με σαμαροβενιζέλους έπαιρνα 700€ και με τους συριζανελ παίρνω 450€.
  Εσύ παίρνεις 30.000€ το μήνα.
  Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
  Αυτό θα πει αριστερά!

 2. avatar Νάσης

  Τούτο το site έχει πάθει ψύχωση με τον Παπαδημούλη. Μόνο τούτο γιατί τα άλλα δεν γράφουν τίποτα για τον τίποτα.

 3. avatar μαυροκορακα σαλονατε

  εσενα σε εχομε μονο για διαπιστωσεις......την ανισιτητα αναμεσα στα 20 χιλ ε πουπαιρνεις και στον ανεργο εδω στη χωρα τη βλεπεις????εισαι εσυ αριστερος???η μαδουρος της δεξιας πινοσετικης πολιτικης??????

  1. avatar Ρε μαυροκαρακαξες

   Ο Παπαδημουλης σας ενοχλησε ?
   Η Σπυρακη η Βοζεμπεργκ Ο Κυρτσος
   δεν σας ενοχλει που παιρνουν 20000€?

   1. avatar να χαιρεσαι…..

    το γερμανοτσολια...προσκυνητη...γλειφτη και μερκελιστη......οι τουμπες σας λωλαναν......

   2. avatar πειραιας

    κοιταξου στον καθρεπτη σου...εκει θα δεις την μαυροκαρακαξα......την σταλινοφασιστερα....την ψευτια την απατη και την προδοσια......ειστε πινοσετια θατσερια...φιλελεδες....μερκελια...αμερκανια....τροικανοδουλοι......

   3. avatar μαυροκοκκινε φασιστα

    συριζα=καραδεξια??????????αλλοθι ψαχνεις στη δεξια???????[...]??????γινατε το ιδιο??????αμερκανακι της μερκελ?????δολοφονοι του λαου και της χωρας??????

   4. avatar κακομοιρη σταλινοφασιστα..προδοτη ψευτοαριστερε,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    αυτοι ειναι δεξιοι....ο μαυροκορακας μας παριστανει τον αριστερο.......ετσι ειναι οι αριστεροι???σαλονατοι??μπουρζουαδες???χλιδατοι??????παπαγαλε της υπογας.....ξεπουλητη της ελλαδας?????γερμανογλειφτη???αμερκανοδουλε?????ταυτισες την αριστερα με τη δεξια>>>>>???γερμανοτσολια προδοτη???????ειστε μαυροι φασιστοδεξιοι...πινοσετηδες γκαιμπελιστες.....κακο χρονο να χετε απατεωνες.....,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 4. avatar stauros1

  ρε αμπελοφιλοσοφε που κανεις και κυριγματα για τις κοινωνιες
  για να το ξερεις ανοιτε σταλινισκο οτι οι κοινωνιες πηγανε μπροστα με τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ
  ΙΚΑΝΟΥΣ.
  και οχι με ισοτητες, και με παταξη της ΑΡΗΣΤΕΙΑΣ
  ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ

 5. avatar Ο ανεπαγγελτος.

  Είναι πολύ φυσικό όταν άνθρωποι σαν και σένα που έχεις κάνει την πολιτική επάγγελμα χωρίς να προσφέρεις τίποτα σε αυτή την κοινωνία...( στα μάτια του κόσμου είσαι ένα μηδενικό.) και να αμοιβεσε με είκοσι χιλιάδες ευρώ τον μήνα ...είναι φυσικό αχριστερε να υπάρχουν ανισότητες παντού ..όχι μόνο σε αυτά που αναφέρεις ...όταν νέοι πτυχιούχοι με ένα σορό διπλώματα παίρνουν 650 ευρώ.
  Τι κάνεις εσύ αχριστερε για αυτό ...δυστυχώς εσείς οι αριστεροί είστε οι μεγαλύτεροι υποκριτές και ψεύτες ...γι'αυτό ότι πιάνετε στα χέρια σας το κατάστρεφετε ... υποκρισία και ψέμα λοιπόν .

 6. avatar πολυ σωστος συντροφε

  εγω βγαζω 400 το μηνα κι εσυ 24.000 .Καλα εκανα και τον ψηφισα τον παπαδημουλη,τα λεει καλα στο κοινοβουλιο .

  1. avatar αυτη ειναι η αριστερα του

   [..]

  2. avatar αν τον ξαναψηφισεις….

   να σου κοπουν τα χερια...αυτοι ειναι δεξιοτατοιτης δεξιας....μαδουροδοοφονοι.....

 7. avatar ntsou

  Ρε αριστερε οπαδε της δεξιας τσεπης, οσο εισαι εσυ προδευτικος αλλο τοσο και εγω ειμαι αστροναυτης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει