Η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής και αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα, που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ μιλώντας στο στο Athens Energy Forum 2019 ενώ ερωτηθείς για τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας σημείωσε ότι έχει μείνει πολύ προσεκτικά μακριά από τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Με ενθάρρυναν, πρόσθεσε, τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Η δική του πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Πάϊατ, είναι ότι μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά θα προχωρήσει μπροστά.

Ο πρέσβης υπογράμμισε εξάλλου το ισχυρό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, αναφερόμενος ειδικότερα στις έρευνες υδρογονανθράκων, τις ανανεώσιμες πηγές κ.α.

Τις βασικές προβλέψεις του Εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τους στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ως το 2030 περιέγραψε στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.