Να εδραιωθεί στην κεντροαριστερά, τώρα, που το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και η ΔΗΜΑΡ είναι «στριμωγμένη» εντός του κυβερνητικού συνασπισμού σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας άνοιγμα σε περιφερειακά στελέχη.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι είναι σε θέση ισχύος στον χώρο καθώς και ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της αριστεράς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ διαβάσουν και τις δημοσκοπήσεις που τους εμφανίζουν πρώτο κόμμα, ωστόσο χωρίς αυτοδυναμία.

Επίσης εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις περιπτώσεις των βουλευτών που έχουν φύγει ή διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και αναμένουν τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, με τα δύο της στελέχη που δεν ψήφισαν τόσο το μνημόνιο, όσο και τον προϋπολογισμό.

«Βρισκόμαστε πια στην τελευταία πράξη του τελευταίου κύκλου του μνημονιακού μπλοκ στην κυβέρνηση» ανέφερε χθες ο Π. Σκουρλέτης εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επεσήμανε πως: «Νομίζω ότι, πέρα από τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, που φαντάζομαι ούτε ο ίδιος δεν θα τις πιστεύει όταν γυρνάει το βράδυ σπίτι του, ότι τώρα μπαίνουμε στη φάση της ανάπτυξης, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κυβέρνηση που αποτέλεσε τελικά το γνήσιο τέκνο, στο επίπεδο των προσώπων, ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που καταρρέει, αδυνατεί να οργανώσει, να γεννήσει τη νέα φάση, τη νέα περίοδο».

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό επεσήμανε πως: «Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη φάση της αποσύνθεσης του μνημονιακού μπλοκ. Θα ακολουθήσουν κι άλλα» και για τη ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν το έχει στο επίπεδο των βουλευτών της. Το έχει κυρίως στα μεσαία στελέχη της και στον κόσμο της.

Όλη η στάση της πλέον έχει δείξει ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση από τον χώρο της ιστορικής αριστεράς, κινείται σε μια άλλη τροχιά, με σκοπό να παίξει ένα ρόλο στην κινητικότητα που θα υπάρξει στο χώρο των κεντρώων μνημονιακών δυνάμεων».

Πάντως περιμένουν νέα μέτρα και νέους εκβιασμούς από την τρόικα πίσω από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για καθυστέρηση της δόσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνδέουν μάλιστα άμεσα αυτή την αναβλητικότητα των εταίρων μας, πέρα από τις αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό των δανειστών μας και με την τακτική Στουρνάρα «τα δίνουμε όλα και περιμένουμε».