«Υπερβολές» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα όσα είπαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για την εξέλιξη του χρέους, υποστηρίζοντας ότι, σε απόλυτα ποσά η αύξηση είναι περίπου όση και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η συνολική αύξηση του χρέους είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016.

«Άκουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους», είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013, υπογραμμίζοντας ότι «για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει».

Τόνισε δε ότι η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα, από τα ποσά του παρελθόντος. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σε ότι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης, οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία «ορθή προσέγγιση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης», αναφερόμενος «στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες».

Και συμπλήρωσε: «Για να σταματήσει η αύξηση του δημοσίου χρέους θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον πρωτογενή πλεονάσματα, να επιτύχουμε ανακοπή της ύφεσης και επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας κατευθύνσεις στις οποίες κινείται και ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο».