Με δύο αιτήματα αντισυνταγματικότητας επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα δημοσιονομικής στρατηγικής και ενστάσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου με το «άρθρο μόνο».

Όλα ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα όταν ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε να σηκωθούν όρθιοι οι βουλευτές που στηρίζουν την ένσταση. Τότε σηκώθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στην αίθουσα ήταν όλοι σχεδόν οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων των παραπάνω κομμάτων.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι το αίτημα απορρίπτεται και τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και φωνές από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές επέμεναν ότι το αίτημα πρέπει να γίνει δεκτό γιατί εκείνη την ώρα στην αίθουσα δεν υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν κατανοώ τις φωνασκίες. Ηρεμήστε διακρίνω νευρικότητα» είπε ο Β. Μεϊμαράκης, όμως η ένταση συνεχίστηκε.
«Οι φωνές δείχνουν τον πολιτισμό του καθενός προσωπικά. Το προεδρείο δεν εκβιάζεται από όσους φωνάζουν» είπε εκνευρισμένος κ. Μεϊμαράκης και διέκοψε για μισή ώρα τη συνεδρίαση για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Ενδεικτικό του συναγερμού που επικράτησε είναι ότι βουλευτές που ήταν στον «αέρα» τηλεοπτικών εκπομπών αποχώρησαν για προλάβουν την ψηφοφορία στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Λίγο νωρίτερα τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε το νέο μνημόνιο και η διαδικασία με την οποία εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή. «Δεν τιμά κανέναν να κάνει κατάχρηση διατάξεων του κατεπείγοντος» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης και σημείωσε ότι αφού η κυβέρνηση προσδιόρισε την έννοια του κατεπείγοντος και έγινε δεκτό από την αρμόδια Επιτροπή, η συζήτηση θα γίνει με τη συγκεκριμένη διαδικασία.